Hlavní obsah

Vstupenka do čajového ráje

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chladnější počasí si o teplé nápoje přímo říká, jedním z nejoblíbenějších je a stále bude čaj. Ať již máte rádi klasický černý nebo povzbuzující zelený, nebo si rádi snídani zpříjemníte například vůní marocké máty, neobejdete se při přípravě bez praktických doplňků.

Foto: Archív , Novinky

Bez čaje se v Asii neobejde žádné jídlo, tento nápoj si získal obrovskou oblibu po celém světě.

Článek

Znalci pijí čaj výhradně z porcelánu, ale nezmýlíte se ani pokud sáhnete po skle. Miniaturní sklenky evokující květ tulipánu jsou velmi oblíbené v některých zemích, například v Turecku. Ve střední Asii dokonce tyto skleničky sklouží jako speciální doplněk, naplněné čajem je v dlaních nosí tanečnice v některých folklorních tancích.

Základním pravidlem ale je, že dotyčné nádobí, ať už konvice či šálky, by se měly používat výhradně k přípravě a konzumaci čaje. Mýt by se měly výhradně horkou vodou bez saponátů.

Zelený čaj patří v posledních letech k nejoblíbenějším. Foto herbalsynergies.com

Při přípravě čaje pozor především na teplotu vody, ta se odvíjí od toho, který druh čaje si zrovna připravujete. Vyvarovat byste se měli ale vody ve varu, tu před zalitím nechte několik minut odstát. Jinak vašemu čaji uberete chuť.

Pro chuť čaje je stěžejní mimo dávkování také to, jaké použijete sítko. Nejrozšířenější jsou kovová, ale to považují znalci za jeden z největších prohřešků proti čaji. Vhodnější jsou bambusová či keramická.

Reklama

Výběr článků

Načítám