Hlavní obsah

Vilová kolonie Planá u Mariánských Lázní je jedním z prvních velkých podnikatelských záměrů

Novinky, Text: Michael Rund, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poblíž oblíbených Mariánských Lázní se nachází jeden z příkladů zahradního města (Planá) vzniklého z individuálních domů s vlastní zahradou. Z původní kolonie třiceti domků je jich zachováno dvacet tři v dnešních ulicích Zahradní a Máchova.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Vilová kolonie v Plané u Mariánských Lázní v ulicích Zahradní a Máchova.

Článek

Architektem půvabné zahradní kolonie byl Karl Ernstberger, spolu se stavební firmou svého bratra Josefa, kteří v Plané a okolí dlouhodobě působili. Postavili v ní například přístavbu nemocnice, kolej pro studenty a řadu vil v blízkém okolí.

Do jisté míry vytvořili úplně nové architektonické stavby, na první pohled podobné, i když v detailu rozdílné.

Domy byly přízemní, s mohutnou střechou se zkosenými rohy a s obytným podkrovím. Přízemí, stejně jako podkroví domů, byla řešena individuálně, obvykle s důrazem na vstupní část. Některé tvary se ale opakovaly.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Pohled na kolonii na dobovém snímku dokládá původní podobu staveb.

V Zahradní ulici jsou domy z kolonie k nalezení pod čísly 394 až 406 a 411 až 419. V ulici Máchova pak jako čísla 453 a 454. Podobné typy staveb nalezneme i na jiných místech, příkladem může být třeba dům v Plzeňské ulici čp. 300.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Stavby jsou rozměrnými rodinnými domy.

Dům Františka a Milady Opavských je cennou funkcionalistickou památkou

Tipy a trendy

Podrobnosti celého projektu nejsou známé. Rozhodně ale jde o jeden z prvních příkladů podnikatelských záměrů organizovaných soukromou firmou na území Plzeňského kraje (mimo samotnou Plzeň, kde je podobný projekt známý jako kolonie Karlov, ta byla financována Škodovými závody). Dnes by šlo o jasný developerský projekt.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Některé vily prošly velmi zdařilými rekonstrukcemi, které zachovaly a vyzdvihly jejich půvab.

Ve Stříbře postupovala rodina Ernstbergerů podobným způsobem, když nakoupila velké pozemky v části města směrem ke kostelu sv. Petra v dnešní Palackého ulici, které potom prodávala.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

O působivé detaily ve vilové kolonii není nouze.

V době vzniku vil šlo o výhodný nákup. Rodinám, které si nechaly postavit dům od firmy Josef Ernstberger, majitelé prodali pozemek s velkou slevou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám