Hlavní obsah

Rodinný dům v obci Ostravice se jako vitrína otevírá k pohledům do údolí

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekreační dům, který nechala pro svou dceru postavit známá ostravská rodina Pěničkových v obci Ostravice, je působivým dřevěným domem s chatovými prvky. Nevšední domov Jarmily Pěničkové a Jaromíra Rybáka je příkladem rodinného domu se třemi ložnicemi, který je materiálem i formou přizpůsobený do horského terénu Beskyd.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba s adresou: Ostravice 883, Ostravice

Článek

Lokalita, ve které stavba vznikla, je turisticky velmi zajímavá. Údolí řeky Ostravice mezi Lysou horou a Smrkem bylo považováno odedávna za oblíbené výletní místo obyvatel celého ostravského regionu.

Víkendový výšlap od železniční stanice Ostravice na Lysou horu po červené značce, s občerstvením v půli cesty na Ostravské chatě a znovu na vrcholu hory s pozvolným sestupem po zelené značce přes hostinec U Veličků zpět k nádraží ve Frýdlantu nad Ostravicí, patřil v meziválečné době ke společenským rituálům mládeže a intelektuální vrstvy.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Rozměrná pásová okna zaručují dobré prosvětlení interiéru.

Architektonické řešení domu navrhli slavní architekti, bratři Čestmír a Lubomír Šlapetové. O stavby dřevěných rodinných domů se zajímali od začátku své profesionální dráhy.

Rok před nástupem ke studiu na vratislavské Akademii postavil jejich profesor Hans Scharoun v roce 1927 přemístitelný dřevěný rodinný dům pro střední vrstvu na výstavě Gugali 1927 v Lehnici a Lubomír pro uveřejnění tohoto domu narýsoval publikační půdorys.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Interiér vily zkrášlil dřevěný obklad.

Během studijního pobytu v New Yorku bratři nastudovali technologii výstavby amerických dřevěných domků a navštívili zahradní kolonie dřevěných rodinných domů v Redburnu v New Jersey a v okolí New Yorku.

Projekty dřevěných domů se Šlapetové zabývali hned od otevření vlastní kanceláře v roce 1931 a snažili se přizpůsobit jejich moderní architektonické tvarosloví horské krajině a klimatu užitím sedlových, stanových anebo pultových střech.

Za studijních pobytů v Berlíně poznal také Lubomír několik projektů s pultovou střechou, kde byla zakončena ve vrcholu asymetrickým zaoblením. To dobře dokresluje i skica Pěničkova domu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Nákres zamýšlené podoby stavby

Dřevěný dům Jarmily Pěničkové a Jaromíra Rybáka je posazen na kamenném soklu a zakončen pultovou střechou proti svahu. Obytný pokoj s jídelnou, rozdělený skleněnými dveřmi, obepíná horizontální pás oken, kterými se dům jako zasklená vitrína otevírá k pohledům do údolí Ostravice a směrem na Smrk.

Pozoruhodné je uspořádání oken ze schodiště a obytného pokoje na severní straně domu s tvary, které, jak uvedl teoretik liberecké architektonické skupiny SIAL Petr Vaďura, předjímají tvary, objevující se jinak na Západě až v architektuře 50. let.

Dům byl později využíván k trvalému bydlení potomky druhého majitele, počátkem devadesátých let byla původní dřevěná okna vyměněna za okna plastová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám