Hlavní obsah

Vila stavebníka Hauptmanna upoutá svými výraznými tvary

Novinky, text: Tomáš Pavlíček, editace: tnk

V nové čtvrti, která urbanisticky navazovala na starý Most, stojí osobitá vila. Majitel Adolf Hauptmann byl jejím stavebníkem i architektem. Vila sloužila i jako kancelář pro podnikání.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: U města Chersonu 22, čp. 1480, Most

Článek

Elegantní vila byla postavena do svahu pod vrchem Hněvín a za budovu bývalého reálného gymnázia, které je dnes muzeem. Mimo jiné to znamenalo, že se autor vily musel vyrovnat s nerovným terénem, který ale využil k rozšíření obytných možností domu.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Fasáda stavby je jednoduchá, ale výrazná.

Vila nebyla navržena jen jako obytná, ale i jako kancelář. Obsahovala i technické zabezpečení podnikání.

Členění stavby a řada detailů na fasádě této vily odkazují použitými prvky ke kombinaci expresionistického výrazu a tradičních prvků. Za zmínku stojí nárožní okna, veranda a v neposlední řadě prvek šestiúhelníkových prosvětlovacích otvorů ve štítech. Projekt pravděpodobně prošel při realizaci některými změnami.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Architekt volil různé velikosti oken, které vile dodávají na zajímavosti.

Osobní osudy autora a stavebníka jsou trochu záhadou. Ve dvacátých letech před stavbou svého domu bydlel na Okružní ulici v Mostě, ale podle adresáře z roku 1932 bydlí na adrese čp. 1480 jiná rodina, pokud nejde o provdanou dceru. Zdá se, že stavitel byl na Mostecku aktivní spíš ve dvacátých letech.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Stavba na první pohled upotá svoou výraznou barevností.

Z dostupných informací je možné zjistit, že Hauptmannova vlastní vila nebyla jedinou prací, na které se podílel. Navrhoval například byt s ateliérem v roce 1924, jehož tvary jsou odvozeny od soudobých puristických tendencí v architektonické tvorbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám