Hlavní obsah

Vila inspirovaná německou středověkou architekturou je velmi romantickou stavbou

Novinky, text: Martin Krsek, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdělaný politik Julius Lippert začlenil svou vilu do půvabné krajiny Českého středohoří. Nepravidelný tvar domu inspirovaného stavitelstvím středověkých německých měst je v harmonickém souladu s okolní přírodou. Strmé a velmi členité střechy korespondují s prudkým svahem, do kterého je stavba zasazena.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: Kundratice čp. 37

Článek

Dům stojí na mohutné kamenné terase. Nechybí vyhlídka, kterou kdysi kryla dřevěná pergola. Přízemí je zděné, horní patra pak hrázděná. Trámová konstrukce stěn vytváří geometrické obrazce. Přiznané trámy mají velmi efektní řezbářskou výzdobu.

Stavbě vévodí přírodní materiály

Vile dominují přírodní materiály dřevo a kámen. Romantické touhy devatenáctého století byly architektem zhmotněny velmi dokonale. Romantickou kompozici vily spoluvytváří i rozlehlá zahrada.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Fasádu vily zdobí přiznané trámoví.

Vila je pozoruhodnou ukázkou historismu poslední čtvrtiny devatenáctého století. Architekt se inspiroval stavitelstvím středověkých německých měst a panských sídel. Pokusil se přenést na stavbu podobu středověké architektury.

V kopírování gotických vzorů ale tvůrce nebyl tak důsledný, jako třeba angličtí architekti hnutí Arts and Kraft (které si velmi cenilo řemeslné práce). V jednotlivých detailech užil také prvky a principy tehdy převládajícího stylu neorenesance.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila působí velmi romanticky.

Interiér si zachoval původní členění. Z malé vstupní haly s úzkým schodištěm se otvírají vchody do čtyř pokojů. Největším je obývací salon, kterému dominuje trojice až po strop vysokých oken, která ústí na půlkruhovou terasu.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila má prvky lidové architektury.

Stavebník začínal jako učitel v Litoměřicích, kde zároveň působil coby historik. Neshody v zaměstnání ho přiměly k odchodu ze země. V cizině zaznamenal rychlý kariérní vzestup. V Berlíně se proslavil v oblasti vzdělávání. Finanční situace mu umožnila rok před definitivním návratem do Čech nechat si postavit rozlehlou vilu v Kundraticích.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila si zachovala svou někdejší podobu.

Existuje domněnka, že návrh domu zadal ještě za pobytu v Berlíně nějakému z tamních architektů. V roce 1888 se stal Lippert poslancem Říšské rady. Objekt léta sloužil coby rekreační zařízení různých podniků.

V devadesátých letech opuštěnou a zchátralou vilu koupil známý český bavič Felix Holzmann. Následná rekonstrukce předešla na poslední chvíli totální devastaci domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám