Hlavní obsah

Vestavěná skříň se nám dokonale přizpůsobí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vestavěné skříně si pochvaluje každý, kdo je má doma. S maximální efektivitou si poradí s každým prostorem, nerozhoduje sklon stěn ani velikost místnosti. Úložný prostor je využit do posledního centimetru, a přitom vestavěná skříň v interiéru nikdy nepřekáží.

Článek

Vestavěná skříň je naprosto individuální záležitost, každá je svým způsobem originál. Je totiž navržena přesně na míru našemu interiéru, díky velkému výběru z mnoha materiálů, dekorů, výplní a rámů jí dáváme určitý styl, vzhled. Dokonale se umí přizpůsobit našim potřebám a není jako solitér zakoupený v obchodě. Tomu se naopak přizpůsobujeme my, protože doma pro něj hledáme vhodné místo.

Vestavěné skříně se hodí prakticky kamkoliv (ložnice, dětský pokoj, chodba, šatna), protože není problém je sladit s odstínem nábytku. Z tohoto důvodu je dobré přinést s sebou fotografii, lépe se pak vybírá materiál a kombinuje. Když si přesto nejsme jisti např. odstínem, bytové studio nám bez problému zapůjčí vzorek domů, kde hned zjistíme, zda je to pravé ořechové.

Dobrá příprava znamená jistý úspěch

Ještě než jdeme na smluvenou schůzku s bytovým architektem, připravíme se pečlivě doma. Ideální je, když začneme na papíře plánovat, co vlastně potřebujeme. Je totiž důležité vědět: kdo všechno bude vestavěnou skříň užívat, jaké věci a v jakém množství potřebujeme uložit.

Je rozdíl, zda skříň pojmeme na uložení sezónních věcí (třeba na boty) a potřeb do domácnosti (žehlicí prkno, držák na žehličku, sušák) nebo jen na šatstvo a osobní věci. Pomůže nám, když si sepíšeme přibližný počet oděvů (pomyslných vyskládaných komínků), zkusíme napočítat počet ramínek, kabelek, šál.

Také se zamyslíme nad tím, zda preferujeme výsuvy a police, nebo máme raději, když oblečení (i svetříky) spíše visí. Vždy přitom počítáme s tím, že věcí obvykle přibývá, a tak je vhodné vnitřní uspořádání trochu naddimenzovat.

Stejně tak se nebráníme vysokým tyčím na dlouhé elegantní šaty do společnosti, držákům na kravaty. I mladý pár, který se zařizuje a je dnes nenáročný a preferuje volný styl oblékání, může za pár let zjistit, že v nové práci je za samozřejmost považován oblek s kravatou, pro dámu kostýmek.

Chytrá skříň ctí logiku

Vestavěné skříně dovedou kopírovat stěny až do stropu, využít každé volné místečko. Je šikovné hledat v interiéru hluchý prostor (nevyužité konce úzkých chodeb) a zabudovat do nich skříň. Pomoci si lze i sádrokartonovým předělem. Ideální samozřejmě je, když máme šatnu jako samostatnou místnost (třeba jen na 8 m2). Věci jsou přístupnější, přehlednější, nepotřebujeme řešit dveře, jejich výplně, rámy atd.

Obecně platí: návrh skříně je jedna věc, ale rozmístění věcí v ní druhá. Rychlé a komfortní oblékání zažijeme, když bude vše potřebné při ruce.

Nejpoužívanější svršky skládáme do výše očí, méně používané pod 50 cm nebo nad 170 cm.

Myslíme na to, že i přes otevřené výsuvy musíme mít kolem sebe prostor, aby nás nenamáčkl na protější stěnu. Také je důležitá výška osob v domácnosti. Malá žena výsuv s osobním prádlem ve výšce hrudníku neocení, protože např. punčochy stěží vyndá ze zadních míst.

Na trička a složené svetříky stačí police s hloubkou 40-50 cm, složené kalhoty už vyžadují 60 cm.

Se vším nám pomůže i systém důmyslných doplňků, jako jsou výsuvné či otevřené police, zásuvky, výklopné šatní tyče, drátěný koš na špinavé prádlo, zabudovaný kravatník, držák na kalhoty, otočný drátěný koš apod.

Nezapomeneme ani na správné osvětlení. Osvědčily se polohovatelné bodovky, které nasměrujeme přesně tam, kam potřebujeme.

Výběr materiálů, odstínů a dekorů je pestrý

Vestavěné skříně jsou z laminované dřevotřískové desky v tloušťce od 10 do 25 mm, a to v desítkách dřevěných dekorů a barevných odstínů, včetně provedení vysoký lesk.

Jako výplň dveří lze zvolit zrcadlo (praktické třeba v předsíni, ložnici) nebo lacobel a barevné sklo, dále lakované sklo nebo sklo vzorované. Klasickou výplní jsou různé dýhy, oblíbený je bambus, ratan, různé dekorační výplety, žaluzie, frézované mřížky, kovolamináty.

Vzhled skříně ovlivňují i vybrané rámy dveří, které jsou hliníkové s různými dekory (stříbrná, dub lak, javor lak apod.) Některé rámy jsou i vybavené tlumením, které běžně známe při dovírání skříněk v kuchyňské lince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám