Hlavní obsah

Praktické komody mají své místo i v moderní domácnosti

Právo, Sylva Svobodová

Tvar komody, použitý materiál i povrchová úprava určují její styl. Hranaté tvary s vysokým leskem preferují příznivci moderních trendů, masivní dřevo s nápadným kováním se hodí do klasického interiéru.

Článek

Trend moderního bydlení preferuje mít vestavěný nábytek, který nikde nepřekáží, splývá se stěnou, je jednoduchý, minimalistický, nejlépe v bílé barvě. Obývací stěny, vestavěné šatní skříně v ložnici i na chodbě, kuchyňská linka i sestavy v dětském pokoji lze takto pojmout.

Přesto existuje nábytek, který si zaslouží být solitérem, může stát samostatně v prostoru a tak trochu „vybočovat“ z řady. Na mysli máme prostorné komody, které si nemohly vynachválit už naše babičky.

Kam s ní

Komoda může volně stát v ložnici (ukládají se do ní ručníky, osobní prádlo), šatně, obývací místnosti (lze vyčlenit místo na DVD, katalogy, časopisy), na chodbě i v dětském pokoji. Může jít o starožitný kousek, repliku i ryze moderní provedení s povrchovou úpravou ve vysokém lesku.

Oblíbená je čistá bílá, kterou lze výborně kombinovat s ostatními odstíny v interiéru, navíc světlé barvy místnost jak známo opticky rozšiřují.

Kdo má rád rustikální styl, má na výběr komody z masivního dřeva (dubu, smrku), ale i tolik oblíbené exotické dřeviny tmavších odstínů. Styl komody podtrhuje i kování a způsob otevírání zásuvek. Moderní kousky mají nenápadné drážky nebo plná čela, která se otevírají lehkým dotykem, ostatní nápadité úchytky (mosazné, porcelánové, dřevěné).

Péče o komodu

Lakované plochy nábytku s vysokým leskem se mohou po velkém nárazu nevratně odloupnout. Výborně se ale udržují v čistotě, potřísnění vodou jim neublíží. Prach a lehké znečištění odstraníme lehce navlhčeným hadříkem z materiálu, který nepouští vlákna (bavlněný, lněný nebo z jelenice).

O poznání choulostivější jsou masivní dřevěné komody opatřené voskovým mořidlem, které mají přírodní vzhled, ale skvrnu od vody způsobí kapka již po dvou sekundách. Normální čištění provádíme suchým bavlněným hadříkem, nikdy nepoužíváme koncentrované nebo abrazivní čisticí prostředky (čisticí pasty, kaše, prášky). Jestliže jsou na ploše komody skvrny a rýhy, lze plochu opravit pouze obroušením až na dřevo a novým nánosem voskové politury.

Nábytek s olejovou politurou má částečně základní ochranu proti nečistotě a vlhkosti. Plochy jsou po krátkou dobu (jedna minuta) odolné vůči vodě, pak je nutný včasný zásah a otření povrchu do sucha. Běžné čištění provádíme jemně zvlhčeným hadříkem, také v tomto případě se vyhneme všem abrazivním čisticím prostředkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Komfortní matrace je zárukou kvalitního spánku

Každý ví, že kvalitní spánek je důležitý. Příznivé podmínky pro zdravé spaní vytvoříme správnou volbou lůžka, tedy matrací a pevným či polohovatelným roštem.

Výběr článků

Načítám