Hlavní obsah

Varné centrum na míru ulehčí práci. Umí být diskrétní i retro

Karolina Černá, Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V moderních kuchyních propojených s jídelnou či obývacím pokojem se uplatní vestavné spotřebiče zastávající několik funkcí. Trh nabízí modely, které vyhoví malým i velkým prostorům.

Foto: Gorenje

Kombinovaná kompaktní parní a mikrovlnná trouba je vestavná a nenápadná. Má ProCook programovací modul s přednastavenými programy a funkcemi.

Článek

Trend sice přeje vestavným multifunkčním spotřebičům s minimalistickým designem, výrobci ale nezapomínají ani na milovníky retra.

Volně stojící kombinované sporáky jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi, mikrovlnné trouby, připomínající spíše starý radiopřijímač, připraví rozmanité pokrmy.

Vaření v malém bytě

Do menší kuchyně vybíráme kompaktní spotřebiče s několika funkcemi. Ty mají vyhovovat nárokům na přípravu nejčastěji připravovaných jídel. Nepodceňujeme jejich intuitivní a snadné ovládání. Nikdo nechce otevírat návod pokaždé, když chce upéct vánočku nebo si ohřát zbytky od oběda. Výhodné jsou modely, které samy optimalizují chod podle situace.

„Například trouby s funkcí AdaptBake si zapamatují obvykle používané nastavení. Varné desky s funkcí AutoDetect rozpoznají polohu hrnce a aktivují správnou plotýnku. Odsavače s funkcí AdaptLight automaticky zapnou osvětlení, když začnete vařit,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice z firmy Gorenje.

Foto: Gorenje

Dvě svislé varné zóny indukční desky s vestavným odsavačem spojíme do jedné varné plochy, takže jídlo připravíme i ve větších hrncích a pánvích.

Mnoho výrobců nabízí domácí spotřebiče menších rozměrů, ideálním řešením jsou spotřebiče vestavné, včetně odsavače par.

„Ušetří cenné centimetry a zajistí jednolitý vzhled kuchyně, mívají také díky zabudování do kuchyňské linky nižší hlučnost,“ říká Daniel Dobeš, produktový manažer Datart.

Řešením pro chalupu a jednočlennou domácnost jsou indukční jednoplotýnky. „Když zrovna nevaříte, schováte vařič do skříňky či zásuvky,“ radí Pavel Šramota, produktový manažer značky Catler.

Kuchyň s ostrůvkem

Majitelé velké kuchyně si mohou dovolit více specializovaných spotřebičů, volně stojících i vestavěných do skříně, která pokrývá třeba i celou stěnu. Pečicí trouby bývají někdy skryté za dvířky.

Vždy dbáme na jejich vhodné umístění, situujeme je ve výšce očí (nad 80 cm) nebo s dalším spotřebičem nad sebe tak, aby vyšší spotřebič byl vespod.

Trouba může být i pod pracovní plochou, pokud to prostor nedovolí jinak. Vyšší umístění zjednodušuje manipulaci s horkým nádobím, na pečené pokrmy lépe uvidíme. Vedle vestavné trouby by měl být k dispozici prostor na odkládání.

Volbu digestoře ovlivní nejen velikost kuchyně

Jak na to

Samostatnou varnou desku instalujeme do kuchyně s digestoří a vestavnými spotřebiči, s nimiž tvoří designový set, či do pracovní desky varného ostrůvku. Kuchyňský ostrůvek je nejen praktický, ale nahrává i společně stráveným chvílím, kdy se rodina zapojí do kuchyňských prací.

„Pro kuchyňský ostrůvek se výborně hodí varná deska s integrovaným odsavačem par,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Komínovou digestoř umístíme pro optimální odtah par a zamezení úrazu hlavy při vaření nad varnou desku ostrůvku/linky ve výšce 65 až 90 cm.

Co umějí spotřebiče

Vývoj směřuje k propojení smart produktů přes aplikace s mobilem, tabletem, chytrými hodinkami i mezi sebou navzájem.

Speciální funkce, jejichž názvy se liší podle výrobce, umožňují různé způsoby přípravy pokrmů v troubě a nastavení výkonnostních stupňů u varných desek, včetně propojení varných zón, také načasovat start i délku přípravy jídel.

Dále uzamknou varnou desku na nezbytně nutnou dobu pro bezpečnost malých dětí, pozastaví přípravu pokrmů a poté pokračují se stejným nastavením apod.

Do mini kuchyně pozvěte chytré spotřebiče

Tipy a trendy

Sklokeramická varná deska se zahřívá plynule, akumuluje teplo a vyhovuje všem typům hrnců. Oproti tomu indukční vyniká rychlým ohřevem při nízké spotřebě energie. Vyžaduje nádoby s magnetickým dnem a neakumuluje teplo.

Některé typy digestoří fungují částečně jako čistička vzduchu, lze je propojit s rekuperačním systémem domu, což řešíme již ve fázi projektu.

Skladba varného centra
Odsavače par mohou být vestavné do pracovní desky u ploten, do skříňky nad varnou plochou, ale i do stropu. Běžné jsou komínové typy, designově výrazné nad varný ostrůvek ve větší kuchyni, zkosené modely a rohové verze do menších prostor.
Vestavná multifunkční trouba nabízí horkovzdušnou přípravu pokrmu, pečení mikrovlnami, s přidanou párou, grilování. Mikrovlnku nahrazuje trouba s mikrovlnným ohřevem. V ryze parní troubě pečeme, vaříme, grilujeme, rozmrazujeme.
Klasikou jsou elektrická trouba s horním a spodním ohřevem, horkovzdušná, ale i plynová trouba s litinovými plotnami. Jejich místo přebírá indukční či sklokeramická varná deska, venkovskému stylu sluší plynové hořáky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám