Hlavní obsah

V soutěži o nejlepší evropskou architekturu boduje muzeum ve tvaru zapuštěné lodi

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Mies van der Rohe v Londýně vyhlásila finalisty prestižní Evropské ceny za architekturu. Mezi pěti nejlepšími je například muzeum ve tvaru lodi, italské vinné sklepy nebo moderní křivolaké studentské centrum. Z českých staveb se do finále opět žádná nedostala.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Rasmus Hjorstshoj

Dánské námořní muzeum v Helsingøru od studia BIG - BjarkeIngels Group má tvar zapuštěné lodi.

Článek

Česká komora architektů a někteří experti se stejně jako v předchozích letech podíleli na nominaci nejlepších současných českých staveb do prestižní mezinárodní soutěže Mies van der Rohe Award 2015.

Z jedenácti českých nominovaných staveb se ale do užšího výběru bohužel nedostala ani jedna z nich.

Soutěž vyzdvihuje nadnárodní zakázky

Ve finálové „pětce“ jsou stavby z Německa, Dánska, Itálie, Polska a Velké Británie. Soutěž má vyzdvihnout vynikající výsledky v oblasti evropské architektury a podporovat také nadnárodní architektonické zakázky po celé Evropě i v zahraničí.

To dokazuje i fakt, že z pěti nominovaných polskou a anglickou stavbu nenavrhli domácí architekti, ale zahraniční studia. Porota tak evidentně chce podpořit architekty při hledání obchodních příležitostí v širším globálním trhu.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Rasmus Hjorstshoj

Interiér je řešen uměřeně a jednoduše.

Do pětice nejlepších se probojovala i nová budova filharmonie v polském městě Szczecin. Stavba na první pohled zaujme svou siluetou připomínající tvary neo-gotických kostelů.

Chloubou stavby je velká symfonická síň s monumentálním stropem inspirovaným tvary minerálů.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges

Filharmonie ve Štětíně působí zvenku něžně a spirituálně, interiér má ale dramatické rysy. Navrhlo ji španělské stuio Barozzi/Veiga.

Působivou stavbou jsou i vinné sklepy v kopcích Chianti na půli cesty mezi Florencií a Sienou. Architekti se snažili nenásilně spojit přírodní prostředí a prostor určený pro kulturní vyžití.

Průmyslový komplex, ve kterém se vyrábí víno, barevně i tvarově kopíruje okolní prostředí a dává vyniknout kráse moderní architektury. V areálu je i restaurace, hlediště, muzeum, knihovna, místo pro ochutnávání vín a prodejna, nechybí administrativní plochy a kanceláře v horním patře.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Pietro Savorelli

Vinné sklepy Antinori jsou stavbou, která dokonale splývá se svým okolím. Navrhlo ji italské studio Archea Associati.

Porotu okouzlilo i studentské centrum z červených cihel, které jsou pro anglickou architekturu typické. Architekti ale dokázali, že i tento materiál může být použit na velmi moderní stavbu.

Sedmipatrová budova má nepravidelný tvar a je polyfunkčním domem, který má plně zastřešovat všechny aktivity spojené se studentským životem. Netypické je i použití oken a světlíků různých tvarů a velikostí, které dodávají prostoru na originalitě.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Dennis Gilbert

Studentské centrum Saw Swee Hock od irského studia O'Donnell + Tuomey.

V soutěži bodovaly i dvě stavby muzeí, které mají evropský charakter. Podzemní dánské námořní muzeum ve tvaru zabudované lodi zaujalo otevřeným venkovním prostorem, ze kterého návštěvníci vstupují do jednotlivých výstavních síní.

Muzeum v Řezně vzniklo za účelem vystavování moderního umění. Je inspirováno historismem a má vnější plášť z recyklovaných cihel. Porota ocenila, že i takto velká stavba splňuje standardy pasivního domu.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Roland Halbe

Muzeum umění v Řezně od německého studia Lederer Ragnarsdóttir Oei.

Porota má do května čas navštívit všech pět staveb. Ještě dříve, než se definitivně rozhodne, finalisté představí 7. května své projekty v rámci veřejné prezentace.

Prestižní ceny budou následně předány na slavnostním večeru, který se bude konat den poté v Barceloně, kde Nadace Mies van der Rohe sídlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám