Hlavní obsah

V Dubaji vytiskli největší budovu světa

Novinky, Jana Nesvadbová

Po sérii spíše zkušebních projektů v nejrůznějších koutech světa hlásí Dubaj dokončení největší budovy vytvořené pomocí technologie trojrozměrného tisku. Má dvě podlaží a zabírá plochu 640 čtverečních metrů. Sídlit v ní bude administrativa města.

V Dubaji vyrobili největší budovu na světě pomocí 3D tiskuVideo: Apis Cor

 
Článek

Firmou, jež se náročného úkolu ujala, je americká společnost Apis Cor z Bostonu. Ta před samotným zhotovením stavby musela nejprve analyzovat spoustu aspektů tak, aby mohla navrhnout stabilní a odolnou stavbu.

Znamenalo to mj. posouzení seizmické aktivity v daném místě, statické vlastnosti plánovaných zdí a možnosti jejich zatížení, rizika ohýbání materiálu a zdí atd.

Budova je postavena na tradiční základové desce z betonu. Metodou trojrozměrného tisku byly vytvořeny všechny zdi sahající do výšky 9,5 metru a také příčky.

Zatímco nosné zdi vznikaly přímo na místě, podlahové desky byly prefabrikované. Jako médium pro „tisk“ posloužila směs na bázi sádry, jejíž složení Američané navrhli přímo pro tuto budovu. Kromě veškerých fyzikálních aspektů musí být rovněž schopná odolávat náročným podmínkám dubajského počasí a povětří.

Stavba je zpevněna sloupy, pro něž byly na místě vytištěny formy a ty pak dělníci ručně naplnili směsí výztuh a těžkého betonu.

Jak probíhal tisk budovy

Samotné tisknoucí zařízení připomíná vzdáleně jehlu gramofonu, která se podle naprogramovaného systému pohybuje nad povrchem a plynule uvolňuje tisknoucí médium. Tím vytváří jednotlivé vrstvy a stavba tak pomalu roste.

Stěny jsou tvořeny dvěma tenkými plášti, mezi nimiž se jako had vlní centrální vyztužující struktura. Tisknoucí zařízení nemá ovšem rameno tak dlouhé, aby pokrylo celou plochu stavby, a tak je vždy po dokončení jedné části museli dělníci pomocí jeřábu přemístit na jiné místo.

Takto vznikla budova, jež je v současnosti největší tištěnou budovou z hlediska zastavěné plochy. Nejvyšší budovou je ovšem čtyřpatrový obytný dům v Šanghaji v industriálním parku Su-čou.

Veškeré další části stavby jsou již zcela tradiční. Patří k nim izolace, výplně stavebních otvorů, tj. okna a dveře, a také střecha.

Dubaj: A to je teprve začátek

Pro městskou správu Dubaje je přitom výstavba administrativní budovy prostřednictvím technologie trojrozměrného tisku jen začátkem. Její představitelé již nějaký čas oficiálně prohlašují, že by si přáli, aby do roku 2030 byla alespoň čtvrtina nově stavěných objektů tištěna.

Tato stavební metoda by měla totiž snížit množství práce na stavbách až o 70 procent a především snížit stavební náklady až o 90 procent.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet ve vytištěném domě?
Ano
65,5 %
Nevím
16,2 %
Ne
18,3 %
Celkem hlasovalo 5134 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám