Hlavní obsah

V České ceně za architekturu soutěží 170 staveb. Prim bude hrát udržitelnost

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do klání Česká cena za architekturu pořádaného Českou komorou architektů se i letos mohla přihlásit díla realizovaná na území Česka v posledních pěti letech. Účast je jen o něco menší než v roce předchozím. Letos je nově kladen velký důraz na udržitelnost staveb, které se věnuje i předseda poroty soutěže, izraelský architekt Yasha Jacob Grobman.

Foto: Česká cena za architekturu, BoysPlayNice

Mezi přihlášenými díly zaujme vinařský dům ve Znojmě od ateliéru ORA.

Článek

O titul se v letošním šestém ročníku České ceny za architekturu uchází 170 děl. Pro srovnání, loni bylo do soutěže přihlášeno 191 děl dokončených v posledních pěti letech.

Vybírat se bude hlavně z novostaveb a projektů určených pro bydlení

Novostavby podobně jako v předchozích ročnících převládají nad rekonstrukcemi a činí tři pětiny z přihlášených projektů.

I letos se potvrzuje, že důležitým tématem výstavby v Česku je bydlení. Rodinné a bytové domy, rezidenční komplexy, chaty i chalupy tvoří dvě pětiny přihlášených děl.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Petr Šmídek

Cenu může získat i brněnský památník věnovaný slavnému architektovi Adolfu Loosovi od Oldřicha Moryse a Jaroslava Sedláka. Ten je novým pojetím vlastního Loosova návrhu.

Je znát, že nové projekty vznikají v lokalitách, které jsou dobře dostupné a ve kterých je hodně pracovních nabídek. Z přihlášených realizací vznikla téměř třetina v Praze, pokud k nim přičteme i ty, které byly postaveny v Brně, jsou to už dvě pětiny všech soutěžících staveb.

Mezi regiony pak také vedou v počtu přihlášených děl kraje přiléhající k dvěma největším městům, jde o Středočeský a Jihomoravský kraj.

Pořadatel letos začal nově oceňovat udržitelnost soutěžících realizací

Posuzována bude letos i udržitelnost stavby z pohledu energetických úspor, důraz bude kladen i na životní cyklus stavby, tedy na proces výstavby, při které je upřednostňována rekonstrukce i revitalizace stávající stavby před demolicí.

Plusem je podle České komory architektů i využívání recyklovaných a recyklovatelných materiálů, stavebních materiálů šetrných k životnímu prostředí a podobně.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ota Nepilý

Za pozornost stojí kaple s názvem Lesní vzpomínka od Ateliéru Štěpán ve Střelicích.

Práci architektů bude hodnotit sedm zkušených zahraničních expertů v čele s předsedou Yashou Jacobem Grobmanem z Izraele, architektem specializujícím se mimo jiné právě i na udržitelnost v architektuře.

Mezinárodní odborná porota z přihlášených děl vybere užší okruh nominovaných, který bude oznámen na nominačním večeru 24. června. Podrobnější seznámení s jednotlivými projekty pak přinese katalog nominovaných projektů a následné výstavy v regionech.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Loni zvítězila rekonstrukce a dostavba sídla firmy Lasvit v Novém Boru, která je proslulá sklářskou tradicí. Letos je přihlášena přístavba budovy Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou od Hlaváček - architekti (na snímku).

Nejvyšší ocenění, tedy Finalisté ČCA a držitel Hlavní ceny ČCA, pak budou vyhlášena na slavnostním galavečeru 11. listopadu. Udělena bude také Cena za výjimečný počin, jejíž výběr provádí Akademie a Grémium ČCA a Ceny partnerů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vítězi loňského ročníku soutěže Česká cena za architekturu byli Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti. Cenu získali za zdařilou rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám