Hlavní obsah

V bytě nebyl dostatek místa, toaletu proto dali do kuchyně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maličký byt v přízemí cihlového domu postaveného ve stylu art deco v samém centru australského Sydney má velkou výhodu ve své poloze. Na druhé straně způsob, jakým je v něm vyřešeno umístění toalety a sprchy, by mohl leckoho odrazovat. Přesto se jej podařilo prodat, a to v přepočtu za 6,6 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Toaleta je sice ve výklenku mimo prostor kuchyně, ve skutečnosti ji ale od místa, kde se připravuje jídlo, nic neodděluje.

Článek

Zahraniční realitní servery nemovitost ve čtvrti Darlinghurst popisují nejčastěji jako miniaturní byt nebo velice kompaktní studio. V českém prostředí bychom byt prostě nazvali malou garsoniérou. Tomu odpovídá jeho užitná plocha – 25 čtverečních metrů.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze vstupů do bytu vede přímo z ulice. V současném stavu není však řešený tak, aby jej bylo možno pravidelně používat.

Navzdory stísněným podmínkám se do nemovitosti, kterou ještě do nedávna majitelé pronajímali v přepočtu za necelých 7000 korun týdně, podařilo vměstnat sklápěcí dvoulůžko, vestavěnou myčku nádobí i pračku kombinovanou se sušičkou. Nechybí samozřejmě varná deska a dřez s vodou.

Foto: Profimedia.cz

Malý byt nabízí svému novému majiteli až udivující množství úložných prostorů.

Dalo by se říci, že jediným velkým „ale“ je tak nepochopitelné umístění toalety a sprchového koutu. Jsou ve výklenku navazujícím bezprostředně na kuchyň. I to by bylo možné ještě akceptovat, kdyby ovšem oddělení těchto prostor od zbytku bytu a především kuchyně bylo souvislé. V tomto případě je však pouze část mezi linkou a koupelnovou skříňkou s umyvadlem oddělena napevno instalovanou polopřepážkou z čirého skla.

Sprchový kout a toaleta se ovšem dělí o jediný skleněný panel, patrně posuvný, takže prostor koupelny s toaletou zůstává neustále otevřený, a tudíž propojený s kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

Aby bylo možné se v domácnosti přes den volně pohybovat a zároveň se majitel mohl opravdu pohodlně vyspat, je v něm sklápěcí dvoulůžko.

Útěchou může být novému majiteli sice fakt, že byt je tak malý, že v něm stěží bude někdy bydlet jinak než sám, a tak zůstane jeho aktivita v těchto místnostech nakonec snad přece jen jeho soukromou záležitostí, ale některé aspekty jeho konání zůstanou zvláště při přípravě jídla nepřehlédnutelné.

Foto: Profimedia.cz

Malý byt je v přízemí tohoto domu.

Druhou zajímavostí jinak zcela moderního bytu, jehož interiér je zařízen nábytkem s povrchy v bílém lesku, je dvojí přístup. Jednak se do něj dá vejít přímo z ulice, jednak lze ke vstupu použít dveře z chodby domu stojícího na křižovatce dvou ulic, které mají v dané lokalitě příjemnou předválečnou atmosféru.

Názor architektů
Umístění toalety v tomto bytě je natolik atypické, že jsme oslovili dva architekty s žádostí o jejich názor na možnost použití takového řešení v českých podmínkách.
„Z mého pohledu je toto řešení za hranicí použitelnosti. Těsné sousedství kuchyně, jídelny a otevřeného prostoru toalety a sprchy je pro mě nemyslitelné. Bohužel daná realizace ale v praxi není ničím výjimečným. Zachování intimity prostorů toalety a sprchy zde zajišťuje pouze jedno posuvné křídlo s pískovaným neprůhledným pásem, který vytváří optickou, ale nikoli mechanickou či zvukovou bariéru. V případě oddělení toalety od obytného prostoru by měly být dvoje dveře. Osobně si dokážu představit i jiné varianty, byť se zachováním otevřeného prostoru se skleněnými příčkami a celoskleněnými dveřmi. Nabízí se například zatmavovací skla, která se elektricky ovládají a při použití těchto místností zajistí potřebné soukromí.“ - Ing. arch. Miroslav Stach
„Dané řešení by mně osobně rozhodně nevyhovovalo z pohledu hygienického standardu. Pochopit se snad dá například v prostředí malometrážních bytů v Hongkongu, u kterých rozhodně není místa nazbyt, a volí se dokonce i rozmanitá posuvná řešení nábytku, ale v českých podmínkách tohoto není třeba. Podle české normy by mezi kuchyňskou linkou a toaletou měly být dvoje dveře a této varianty se striktně držím i já ve svých návrzích. Nedokážu si vůbec představit vzájemné mísení prostředí kuchyně a toalety.“ - Ing. arch. Jan Ranný

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Chata u jezera má punc severské romantiky

Větší chata jednoduchého „áčkového“ tvaru stojí na břehu jezera v pohoří Laurentidy v jižním Québeku v Kanadě. Na první pohled zaujme svým černobílým zbarvením...

Výběr článků

Načítám