Hlavní obsah

Uvítejte v kuchyni nové pomocníky - domácí pekárnu, rýžovar a strojek na těstoviny

Novinky, nes

Jakkoli přehnané se třeba jednoho dne ukážou zásoby mouky a rýže, které jsme si doma vytvořili, není třeba nad nimi zlomit hůl. Naopak. Lze je využít jako příležitost a zkusit si upéct vlastní domácí pečivo, vytvořit domácí těstoviny anebo prostě konečně uvařit rýži správně a chutně. Pomůže nám domácí pekárna, strojek na výrobu domácích těstovin a rýžovar. Jak je ale vybrat?

Foto: Concept

V domácích pekárnách je možné kromě chlebů různého složení připravovat i jiné druhy pečiva, například bagety.

Článek

Pro labužníky i celiaky

Ze spousty nastřádané mouky máte možnost si upéci vlastní domácí pečivo. A nemusí to být jen chléb. Vyzkoušet můžete housky, bagety apod. Výhodou je nejenom příjemně provoněná domácnost, ale zároveň i přehled o tom, co pečivo obsahuje za složky. Obzvláště pro lidi s bezlepkovou dietou je domácí pekárna neocenitelným pomocníkem.

Dělí se dle počtu metel v míchací nádobě. Základní pekárna s jednou metlou upeče chleba z připravené směsi nebo z daných surovin. Jednodušší modely však nemají žádný dávkovač na přidávání dalších surovin během výroby těsta a je tak potřeba je přisypávat manuálně v přesně stanovený okamžik.

Naopak vyšší modely, zpravidla již dvoumetličkové, jsou větší a důkladněji promíchají těsto. Ty mívají pro vsypávání semínek nebo oříšků zásobník, ze kterého si pekárna sama v pravou chvíli ingredience přidá. Vybavenější pekárny mají i již zmiňovaný bezlepkový program.

Velmi praktická je možnost nastavení teploty. Díky tomu lze v pekárně vyrobit i jogurt nebo džem či marmeládu. Zejména pro možnost mytí v myčce jsou ideální modely s možností vyjmutí mísy.

Malé spotřebiče, které uvaří i pro velké jedlíky

Tipy a trendy

Při výběru je potřeba hledět na objem každého modelu. Pro čtyř a vícečlenné rodiny se rozhodně hodí pekárny s co největší kapacitou, aby doma upečené pečivo alespoň nějaký čas vydrželo.

Ceny pekáren se pohybují v širokém rozpětí zhruba od 1400 do 8500 korun. Rozdíly jsou především v použitých materiálech, v množství funkcí a programů a snadnosti obsluhy.

Rýžovar, člen rodiny chytrých hrnců

Rýžovary lze řadit do skupiny tzv. chytrých hrnců. Jejich základní vlastností je vaření rýže, ale lze v nich uvařit i polévku nebo jednodušší omáčku. Základním parametrem je jejich objem. Ten se pohybuje od 0,6 litru do 2,5 litru.

Při výběru je vhodné rovněž brát v potaz další funkce hrnce. Základní modely umožňují uvařit rýži. Měkkost rýže je dána v podstatě jen množstvím vody, v níž se vaří. Pokročilejší modely umožňují nastavit teplotu, při které pracují, což rozšiřuje možnosti jejich použití. V takových lze jogurtovat, zavařovat apod.

Foto: Sencor

Praktické je volit rýžovary s vyjímatelnou vnitřní nádobou. Dalšími doplňky mohou být různé naběračky a také síto pro vaření v páře.

Vnitřní prostor rýžovarů by měl být vždy nepřilnavý, například teflonový. Výhodou je vyjímatelná vnitřní nádoba, kterou lze opět snadno mýt v myčce. Některé modely jsou vybavené i vkládacími síty pro vaření v páře. V obzvláště vybavených přístrojích je pak možné uvařit celé pokrmy, jako například rizoto.

Ceny rýžovarů se pohybují opět ve velmi širokém rozpětí, od 400 do 3000 korun. Obecně platí, že čím dražší, tím více funkcí a kvalitnější materiály.

Strojky na těstoviny pro přesnou a zábavnou výrobu

Nepatříte-li k lidem, kteří se zásobí i nadstandardním množstvím těstovin, protože si je raději děláte doma sami, můžete zvážit pořízení strojku na jejich výrobu. Zatímco „od ruky” lze většinou pohodlně zvládnout nudle do polévky, případně fleky, stejně velké pláty na lasagne už mohou být náročnějším úkolem. Stejně tak třeba tortellini.

Většina strojků pracuje na podobném principu, velký rozdíl spočívá obvykle v jejich vybavení nástavci na další druhy těstovin a v materiálech, z nichž jsou celé vyrobené. Připravené těsto se jimi opakovaně protlačuje tak dlouho, dokud nedosáhne požadované šířky. Poté se z něj v nástavcích tvarují požadované kusy těstovin.

Foto: Tescoma

Kdo si rád připravuje těstoviny doma, může si práci usnadnit za pomoci speciálního strojku.

Zatímco některé strojky mají ovládání pouze pomocí kličky, k jiným lze dokoupit motorek. Ceny strojků na těstoviny se pohybují nejběžněji v rozmezí od 400 do 3500 korun.

Na trhu lze ale objevit i vysloveně profesionální modely, které pak stojí i několik desítek tisíc korun.

Anketa

Který z pomocníků vám připadá nejužitečnější?
Domácí pekárna
67,9 %
Rýžovar
21,1 %
Strojek na těstoviny
11 %
Celkem hlasovalo 750 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Zimní období neumožňuje obvykle výstavbu venku. Zato suché výstavbě v interiéru nijak nebrání. Čím dál populárnějším materiálem pro ni je sádrokarton. Mnoho...

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Výběr článků

Načítám