Hlavní obsah

Týden otevřených zelených střech je inspirací pro všechny, kdo chtějí z bydlení ve městě vytěžit maximum

Ceny nemovitostí v Česku stále rostou, majitelé tak hledají cesty, jak plně vytěžit potenciál budov i exteriérů. Jednou ze stále oblíbenějších forem je budování zelených střech. Pražský Týden otevřených zelených střech nabídne cennou inspiraci formou prohlídek. Prohlédněte si v galerii působivé střešní projekty.

Foto: Archiv akce Týden otevřených zelených střech

Zelená střecha mezi věžemi DRN od autorů Stanislava Fialy, Jana Kocourka a ateliéru Fiala + Němec.

Článek

Týden otevřených zelených střech se koná v Praze ve dnech od 6. do 10. června. V rámci akce se zájemcům otevřou vybrané zelené střechy formou prohlídek.

„Zelené střechy vytvářejí náhradní prostor pro zvýšení biodiverzity v městském prostředí, ale také životní prostor pro lidi, protože míst příjemných k životu v hustě zastavěných městech ubývá,” říká Jana Šimečková, ředitelka Sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně.

Jedna z působivých střech je k vidění v Národním zemědělském muzeu

Některé střechy, které se v rámci akce otvírají, je možné navštívit i běžně v průběhu roku. Jde třeba o střechu Národního zemědělského muzea, která je přístupná v rámci expozice a vznikla díky důmyslné nástavbě.

Nosný systém nové nástavby muzea zasahuje do původní historické střechy jen minimálně. Tím se vyřešila nedostatečná únosnost původní střechy, rovněž kontrola a údržba původní střechy pod novou levitující konstrukcí terasy.

Zároveň vznikla samostatně se vznášející platforma střešní zahrady. Ta slouží jednak jako venkovní expozice, či jako místo pro kulturní a společenské akce.

Foto: Archiv akce Týden otevřených zelených střech

Národní zemědělské muzeum a levitující venkovní expozice se dá navštívit na adrese Kostelní 44, Praha 7, Holešovice. Autorem je Ateliér Kročák architekt.

Stále častěji jsou zelené střechy k vidění i na administrativních komplexech a slouží pracovníkům firem, které v nich mají sídlo.

Nájemcům pražské budovy Delta jsou například k dispozici střešní terasy, na nichž díky systému zvýšených záhonů s bohatou zelení a relaxačními zónami vznikly uzavřené i otevřené prostory určené pro krátkodobý odpočinek zaměstnanců a také pro společné firemní akce.

Velkou výzvou je v poslední době ekologičnost zelených střech

Téma ekologie a energetické úspornosti rezonuje v mnoha oblastech společenského života. Nejinak je tomu u zelených střech.

Inspirací se může stát třeba zelená střecha se zahrádkou centra Život 90, která se také v rámci akce otevře zájemcům. Při stavbě zahrady se dbalo zejména na udržitelnost, používaly se materiály šetrné k životnímu prostředí, zahrada je zalévána dešťovou vodou.

Nechybí ani otočný kompostér na bioodpad, kompostem se mohou každoročně doplňovat živiny do vyvýšených záhonů.

Foto: Archiv akce Týden otevřených zelených střech

Zelená střecha se zahrádkou pro návštěvníky komunitního centra Život 90 se nachází na adrese: Karolíny Světlé 18, Praha 1. Střešní zahradu realizovala společnost GreenVille service, vyvýšení záhonů pak podnik Kokoza.

Pozor na nutnou registraci k návštěvě

Pro návštěvu každé střechy je nutné se zaregistrovat, počet účastníků jedné prohlídky je omezen na 20 osob. Stále ještě k dnešnímu datu zbývají volná místa v některých lokalitách.

„Aktuálně je možné navštívit střechy Život 90, Škola Jarov, Tokovo, AFI Vokovice,” uvádí Šimečková.

Týden otevřených zelených střech je součástí projektu Zelené střechy – živé střechy, který byl finančně podpořen hlavním městem Prahou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám