Hlavní obsah

Tříčlenná rodina našla domov v dvoupodlažní pasivní dřevostavbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštívili jsme pozoruhodný dům v malebném prostředí Jeseníků. Stavebník a projektant v jedné osobě vycházel z typového domu Dragon 130, který si individuálně přizpůsobil.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

"Jedním z impulzů, proč jsme si zde dům pořídili, je krása a malebnost tohoto místa a skvělý výhled ze svažité parcely," říká majitel.

Článek

Dvoupodlažní pasivní dřevostavbu obývá tříčlenná rodina s dospívajícím synem. Rodina původně bydlela v bytě v blízkém Vrbně, ale jak čas šel, bylo jim čím dál zřejmější, že si zdejší nádherný kraj užijí víc v rodinném domku než v bytě.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dům v pasivně energetickém standardu byl postaven v souladu s předepsanými regulativy CHKO Jeseníky – dotklo se to zejména výšky domu a tvaru střechy.

„Jedním z impulzů, proč jsme si zde dům pořídili, je krása a malebnost tohoto místa a skvělý výhled ze svažité parcely. Navíc já sám jsem dlouho žil v rodinném domě, takže k tomuto způsobu života přirozeně tíhnu,“ svěřil se nám majitel a zároveň projektant pan David.

„Parcelu jsme koupili od souseda, kterého máme nyní ze spodní strany. O tomhle místě jsme věděli a moc se nám líbilo. Naštěstí se nám podařilo souseda přemluvit.“

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Rodina při posezení na jedné z teras. Každá je orientována způsobem, který zohledňuje aktuální polohu slunce na obloze během dne.

A proč moderní dřevostavbu? „Jsem stavební inženýr a živím se jako projektant, takže jsem podrobně obeznámen s různými stavebními systémy. Domy z nabídky společnosti RD Rýmařov mě oslovily i z odborného hlediska. Původně jsem sice počítal s klasickým srubem, ale po seznámení se systémem montovaných dřevostaveb jsme raději zvolili tuto propracovanou a osvědčenou variantu.“

Konstrukce a skladba stěn

Z hlediska skladby obvodových stěn jde o difuzně otevřenou konstrukci.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Z vnitřní strany jsou dvě vrstvy Fermacellu v celkové tloušťce 25 mm, poté následuje dřevěná rámová konstrukce tloušťky 120 mm vyplněná minerální izolací, následuje fermacellový plášť s parobrzdou a venkovní termofasáda Rockwool z minerální vaty Front Max (18 cm) a silikonová omítka.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Elektrokotli pro ohřev vody pomáhají fototermické panely a krbová vložka s venkovním komínem po fasádě Schiedel Kerastar.

Vnitřní dispozice

Dům vychází z typového domu Dragon 130 RD Rýmařov, majitelé ale provedli dispoziční úpravy – vlastně každý dům umožňuje, aby si zákazník přetvořil dům k obrazu svému.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Interiéru kuchyně dominuje linka společnosti Lamont a velkoformátová italská keramická dlažba na podlaze s povrchem „la patto“.

V přízemí se nachází pokoj pro hosty, samostatná kuchyně, obývací prostor spojený s jídelnou, sociální zařízení a koupelna. V patře je ložnice, pracovna, pokoj pro syna a sociální zařízení.

S ohledem na budoucnost

Majitelé si přáli bungalov s rovnou střechou, aby nemuseli na stáří chodit do schodů a aby se všechno odehrávalo v jedné rovině. Ale kvůli regulativu Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, který nepovoluje bungalovy, museli postavit dům patrový. Nicméně ideu, aby v budoucnosti nemuseli běhat do schodů, zachovali i v patrovém domě.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Jídelnímu koutu dominuje dřevěná deska s hodinami. Struktura povrchu desky je sladěna s nábytkem a deska byla vyrobena na zakázku podle návrhu majitele domu

„Máme to vymyšleno tak, že po uzavření jedněch dveří vznikne oddělená bytová jednotka se samostatným vchodem s vlastním sociálním zařízením, kde se nám bude ve stáří pohodlně žít, bez nutnosti chodit do schodů.“

Vytápění v pasivu

Dům byl koncipován tak, aby vyhověl kritériím Zelená úsporám v kategorii B1, kde jsou dané požadavky na vytápění. Dům je tedy teplovodní, v přízemí je podlahové topení, nahoře radiátory.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Obývací část přízemí se sedací soupravou, televizorem a audiem. Prosklenými dveřmi se pohodlně dostanete na terasu, čehož obyvatelé domu hojně využívají.

V garáži je umístěn šestisetlitrový akumulační zásobník na vodu s 9kW topnou spirálou, na kterou je zároveň napojen krb značky Werner s teplovodním výměníkem.

S ohřevem teplé vody zároveň pomáhají čtyři ploché vakuové solární panely TWI. Krbová kamna Werner IK 13/10.2 jsou speciálně konstruována do pasivních domů, takže do prostoru vyzáří pouhé 2 kW, kdežto do vody 11 kW.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Ložnice v přízemí je součástí snadno oddělitelné samostatné bytové jednotky se zvláštním vchodem a sociálním zařízením.

Kamna jsou připojena na nerezový komín Schiedel Kerastar vedený po fasádě. Dům má velmi levný provoz.

Veškeré roční náklady na elektřinu nepřesáhly 22 000 Kč, a to i přesto, že obyvatelé domu krbová kamna loňskou zimu prakticky nepoužívali a zatopili jen na Vánoce.

Větrání s rekuperací

V domě se nachází systém řízeného větrání s rekuperací Atrea, takže když se topí v kamnech, je možné pomocí rozvodů řízeného větrání po domě distribuovat i ohřátý vzduch.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Ani koupelna nezapře tvůrčí přístup majitelů k vybavení interiéru. V koupelně není díky dispozičnímu uspořádání ani nouze o přirozené denní světlo.

„Řízené větrání s rekuperací je pro pasivní domy kvůli podmínkám dotačního programu povinné, ale musím říci, že i bez dotací bych si tento systém zvolil, protože hlavně v zimě je velmi efektivní, pohodlný a příjemný.“

Interiér a doplňky

V celém přízemí je na podlaze položena keramická dlažba, nahoře jsou to vinylové desky Quick Step, vyjma koupelny, kde je na podlaze velkoformátová italská keramická dlažba.

Dřevěné prvky v interiéru si majitel domu navrhoval sám, nábytek je koupený.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Ve druhém podlaží se nacházejí úložné prostory v podobě vestavných skříní. Za zmínku stojí též prosklená pole zábradlí a sloupky s přírodním povrchem.

Zahrada a exteriér

Dům se zahradou propojují dvě terasy ze severského modřínu napuštěného teakovým olejem. Terasy jsou propojeny a jsou přístupné z několika místností domu. Majitelé si tak mohou užívat venkovního posezení podle momentální polohy slunce.

Terén zahrady byl upravován a doplněn gabiony. K zalévání zahrady slouží zakopaná plastová nádrž (9 m3) na dešťovou vodu. Pod částí garáže je vyhlouben sklep k uskladnění ovoce. Do budoucna majitelé plánují výstavbu sauny a instalaci tepelného čerpadla.

Adam Krejčík, www.mujdum.cz

Technické údaje

Dvoupodlažní rodinný dům zastřešený sedlovou střechou, bez podsklepení.

Plocha pozemku: 3000 m2

Podlahová plocha přízemí: 78 m2 (bez garáže cca 28 m2)

Podlahová plocha podkroví: 68 m2

Zastavěná plocha: 132 m2

Střešní konstrukce: Nad obytnou částí je vaznicový krov se sklonem 38°. Mezilehlé vaznice jsou umístěny nad stropní konstrukcí. Podepření vaznice je zabezpečeno v obvodových štítových stěnách. Krokve jsou položeny na vaznici a pozednici

Okna: dřevěná Euro profil IV 94, zasklení izolačními trojskly Ug = 0,5 doplněná předokenními žaluziemi Isotra na elektrický pohon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám