Hlavní obsah

Topení plynem šetří čas i naše záda

Právo, Sylva Svobodová

Plynové kondenzační kotle jsou úsporné a snadno ovladatelné. To zjistíme ve chvíli, kdy opustíme staré kotle na tuhá paliva. Odpadne nám totiž mnoho manuální práce, v domě získáme více místa a původní skladovací prostory využijeme třeba na relaxační saunu.

Foto: Viessmann

Plynové kotle jsou navrženy tak, aby se k nim mohl připojit solární systém, který ušetří i polovinu výdajů za plyn.

Článek

Topení zemním plynem je komfortní, spolehlivé, bezpečné a šetrné k životnímu prostředí. Nehrozí únik prachových mikročástic a máme kolem domu až o polovinu méně emisí CO ve vzduchu ve srovnání s topením na uhlí.

Foto: Viessmann

Hlavní výhodou kondenzačních kotlů je maximální využití plynu, a to až z 98 %.

Nezamoříme si tedy místo, ve kterém žijeme, a to je velmi důležité. Protože naše zdraví ovlivňuje nejen to, co jíme, ale hlavně co dýcháme…

Tři kroky k plynovému vytápění

Hlavní podmínkou pro přechod na plynové vytápění je přítomnost plynové přípojky. Správný postup, jak zjistit výstavbu plynové přípojky či stávající přípojku využít pro instalaci nového plynového kondenzačního kotle, je popsán na webových stránkách Českého plynárenského svazu (ČPS): www.zemniplyn.cz/ chci-topit/jak-zacit.

Dalším kritériem, jak vybrat správný plynový kondenzační kotel, je, zda ho budeme využívat jen na vytápění, nebo i na ohřev teplé vody. Podle toho nám vyjde požadovaný jmenovitý výkon kotle.

Foto: Vaillant

Závěsný kondenzační kotel eco TEC exclusive, nerezový kondenzační výměník, řízené vysoce účinné oběhové čerpadlo. Určeno pro vytápění i ohřev teplé vody.

Foto: Viessmann

Kondenzační kotle jsou schopné odebrat teplo, které je obsaženo ve spalinách, dodatečně ho přeměnit na výhřevné teplo a to využít.

Také věnujte pozornost spalinové cestě, zda je k dispozici volný komínový průchod pro vyvložkování nebo lze uvažovat o vyústění na fasádu objektu či zda bude nutné vybudovat nový venkovní komín.

Určitě se obraťte na konzultační komínovou asociaci (na stránkách ČPS). Odborníci posoudí způsob přívodu spalovacího vzduchu pro nový kotel a navrhnou vhodný odtah spalin. Nesmíte také zapomenout na nutnost odvodu kondenzátu, který při spalování zemního plynu vzniká.

Dobře si vybrat

Jestliže se chcete dobře orientovat v nabídce kondenzačních plynových kotlů, vydejte se na stránky jednotlivých výrobců. Dozvíte se novinky o stacionárních či závěsných kotlech i sestavách se zásobníkem na teplou vodu.

Některé typy plynových kondenzačních kotlů jsou dokonce přímo zařazeny do dotačního programu a je tak možné na ně získat státní příspěvek v rámci kotlíkové dotace.

Foto: Vaillant

Závěsný kondenzační kotel ecoTec pro je určen na vytápění zemním plynem s modulací výkonu 24-100 %. Plynulá regulace výkonu, vestavěný trojcestný přepínací ventil.

Foto: Vaillant

Závěsný kondenzační kotel EcoTEC plus s širokou modulací výkonu 17-100 %, integrální kondenzační výměník z nerezové oceli, plynulá regulace výkonu.

Foto: Vaillant

Stacionární kondenzační plynový kotel Eco Compact se zásobníkem nabízí ideální kombinaci vytápěcího zařízení s integrovaným zásobníkem teplé vody.

„Doporučujeme, aby zákazník návrh a vlastní realizaci instalace plynového kondenzačního kotle svěřil odborné montážní firmě,“ říká Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS.

A dodává, že firma posoudí nejlépe stávající stav, navrhne typ a výkon kotle i potřebný přívod spalovacího vzduchu, správný odtah spalin a odvod kondenzátu.

Dobrou zprávou je, že zásah do otopné soustavy není obvykle potřeba, a pokud bude zákazník chtít využít vyšší účinnost kondenzačních kotlů, lze úpravy otopné soustavy i regulace provádět postupně.

Může se vám hodit na Seznamu:

Pár dobrých rad

Nevypínejte při každém opuštění bytu či domu topení. Tím spotřebu energie za vytápění nesnížíte, právě naopak. Když nemovitost vychladne, spotřebujete o to více energie, abyste měli opět komfortní teplotu.

Na podzim a v zimě větrejte krátce, ale intenzivně, vytvořte průvan. Stěny nevychladnou, ale dojde k rychlé výměně vzduchu.

Radiátory pravidelně odvzdušňujte, ničím je nezakrývejte, dejte od nich v dostatečné vzdálenosti nábytek, nesušte na nich prádlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám