Hlavní obsah

Terakota, barva pálené hlíny, se po letech vrací do moderních interiérů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlejší hnědá barva - terakota - inspirovaná tóny pálené hlíny, je po letech zapomnění opět v módě. Naposledy ji masivně užívali designéři bruselského stylu z 60. a 70. let minulého století. Dnes je tato zemitá a teplá barva opět trendy a decentně krášlí uměřené moderní interiéry.

Foto: Go Modern Furniture, Red Candy, Chaplins Furniture

Terakota se vrací do interiérů, a nejen jako materiál pro květináče.

Článek

Terakota je barvou, která je odvozena od latinského termínu „terra cotta” neboli pálená hlína. Právě zemina se stala zásadní inspirací pro tuto barvu.

Její nejtypičtější tón můžeme vidět na květináčích, obkladech staveb a na předmětech, které vznikají z režné neglazované keramiky.

Tato barva byla velmi oblíbená v době socialismu, kdy se v kombinaci s banánově žlutou, okrovou, oranžovou, červenou a bílou stávala součástí mnoha textilií a doplňků v interiérech. Následně se v interiérovém designu objevovala jen zřídkakdy. To se ale nyní mění.

Foto: Einrichten design, Nedgis

Osvětlení působí střízlivým městským stylem.

Pokud hledáte barvu, která by dodala hřejivého ducha neosobnímu a minimalistickému interiéru, tak právě terakota může být tím správným odstínem.

Perfektně se hodí zejména do podzimních aranžmá a obecně do prostor, které mají působit vřelým dojmem.

Foto: Lujo

Koberce v této barvě dodají interiéru na hřejivosti.

Hnědooranžové tóny dobře zapadnou do staveb, které mají fasády z přiznaného cihloví. Interiér pak bude dobře korespondovat s exteriérem stavby a bude působit sladěným dojmem. Tento odstín nejlépe vynikne na bílém podkladu a bude se dobře kombinovat se všemi odstíny z teplého barevného spektra.

Foto: Lujo, Lime Lace

Tato barva se hodí hlavně do interiérů starších generací.

V interiéru, ve kterém bude použita terakota, můžete uplatnit i kousky ze skutečné neglazované keramiky. Jednotlivé odstíny spolu budou působivě souznít a docílíte uceleného dojmu z interiéru.

Volit můžete osvětlení, nádobí, stolky nebo taburety s keramickými prvky.

Foto: Terrecotte Poggi Ugo Impruneta (2x)

Nábytkové kousky s keramickými prvky mají uměleckého ducha.

Terakota v sobě má barevné tóny pomeranče, rzi nebo měkké hlíny a hodí se nejen do moderních, ale i rustikálních interiérů.

Pokud chcete docílit decentního retro dojmu, kombinujte ji s tmavě zelenou, hořčičnou žlutou nebo s modrou barvou. Třeba s nejtrendovějším odstínem letošního roku, klasickou modrou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám