Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo vybírejte domu na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu jsou tři základní typy tepelných čerpadel. Odlišují se zdrojem, z něhož teplo čerpají. Nejužívanější jsou vzduch-voda, odebírající teplo z venkovního vzduchu, a země-voda, která ho získávají ze země. V praxi spíše výjimečný je systém voda-voda, jenž čerpá energii z povrchové či spodní vody.

Foto: Bosch

Tepelné čerpadlo vzduch-voda Compress 7400i AW má dvě výkonové varianty 5 a 7 kW pro vytápění a chlazení. Hodí se pro novostavby do 300 m² i pro modernizaci topného systému.

Článek

Tepelné čerpadlo (TČ) vzduch-voda je v Česku nejoblíbenější pro svou cenovou dostupnost. Jeho instalace je snadná a rychlá. Získané teplo využívá pro ohřev vody v topném systému nebo zásobníku teplé vody. V létě umí chladit. Nabízí řešení také tam, kde chybí pozemek pro čerpadlo země-voda s plošným kolektorem/vrtem.

„Systémy země-voda jsou stabilnější, energeticky úspornější a zároveň mají delší životnost,“ říká Jiří Svoboda, jednatel Mastertherm tepelná čerpadla.

TČ země-voda je dražší a nezbytné pořízení zemního kolektoru jeho instalaci navyšuje o další desetitisíce. Na druhou stranu vyniká až o 30 % nižší spotřebou elektřiny než tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu, takže se vložené finance brzy vrátí.

Tepelná čerpadla přinášejí úsporu i pohodlí

Tipy a trendy

Náročné investice při splnění daných podmínek mohou snížit programy Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace.

Úsporný a chytrý provoz

Nejefektivnější je TČ při nízkoteplotní aplikaci do 55 °C v systému podlahového vytápění nebo velkoplošných radiátorů.

„Nemáme-li podlahové vytápění, musíme dobře nadimenzovat radiátory,” říká Michal Kučera, technický ředitel Malina Group. Starší domy mohou mít problém, že tepelné čerpadlo nepojede na 100 %, protože dům nebude schopen toto teplo skrz stávající radiátory plně využít.

„Příkladem může být, že systém topení je navržen na 65 °C a tepelným čerpadlem lze dodávat 55 °C. Rozdíl se projeví tak, že soustava nebude schopna přenést dostatek tepla do vytápěného prostoru. Obecně tedy platí, že když měníme teplotu v topné soustavě, musíme upravit plochu, jíž předáváme teplo do domu,“ dodává Kučera.

Foto: Mastertherm

BoxAir Inverter v malém provedení BA22I a BA26I jsou venkovní kompakty s mimořádnou provozní účinností podpořenou plynulou regulací topného výkonu, elektronickým vstřikem chladiva a řídicím systémem topných okruhů vč. bazénu. Cena od 174 900 Kč bez DPH.

Mimo pořizovací náklady na TČ zohledníme provozní náklady, které zahrnují mj. roční servisní prohlídky, pozáruční opravy – právě ty celkovou návratnost tepelného čerpadla zvyšují. Proto se spoléháme na prověřeného výrobce/dodavatele, který poradí s výběrem optimálního TČ pro konkrétní objekt, objasní jeho správné využití a zajistí odborníka na instalaci a servis.

Samozřejmostí je chytré ovládání pomocí tabletu, telefonu, z počítače. Existují firmy, které dokážou upozornit na provozní problémy a odchylky díky propojení přes internet na dálku a v některých případech je téměř okamžitě napravit.

Domácnosti s nižšími příjmy mohou při výměně starého kotle využít Kotlíkovou dotaci, která jim nyní může pokrýt 95 % ze způsobilých výdajů (s limitem až 180 tisíc korun).

Pro ostatní rodiny je pak zajímavá dotace z programu Nová zelená úsporám, kde lze navíc jednotlivé dotace kombinovat podle toho, které úpravy v domě majitel plánuje. Maximální příspěvek 140 tisíc korun lze čerpat při pořízení tepelného čerpadla pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému.

(nes)

Stavba a její tepelné ztráty 

Novostavby podléhají striktním požadavkům na co nejnižší energetické ztráty. K jejich vytopení tudíž využijeme méně výkonné tepelné čerpadlo.

U starších objektů únik tepla částečně snížíme třeba výměnou oken, zateplením fasády, takže pro vytopení domu postačí voda o nižší teplotě. I tak bude nutné zvolit výkonnější čerpadlo.

Tepelné čerpadlo není jen záležitost pro novostavby, uplatní se i ve starších domech

Tipy a trendy

Konkrétní výkon TČ se odvíjí podle velikosti, druhu stavby a její tepelné ztráty.

„U moderních novostaveb je to dnes běžně součástí projektu, v rámci rekonstrukce se tepelná ztráta většinou neudává. V takovém případě by měl majitel domu znát předešlou spotřebu topiva,“ uvádí Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel firmy Acond.

Ať už byl dům původně vytápěný čímkoliv, zkušený obchodník dle spotřeby stávajícího paliva doporučí vhodné čerpadlo a tepelnou ztrátu kvalifikovaně určí.

Hlučnost

Základním parametrem hlučnosti je normou stanovený akustický výkon měřený v laboratoři. Za velmi tiché je považováno zařízení do 50 dB.

Setkáváme se i s uvedením tzv. akustického tlaku, který vypočítává hlučnost čerpadla v určité vzdálenosti – a tady pozor. Čím delší tato vzdálenost je, tím tišší čerpadlo na papíře vypadá. Většina lidí rozdíl mezi těmito dvěma veličinami nezná, takže se na trhu vyskytují přístroje jen s uvedeným „líbivějším“ akustickým tlakem.

Pro tichý provoz je rozhodující i umístění venkovní jednotky. Neměla by stát vedle plotu, zídky, od nichž by se mohl její zvuk odrážet.

Tepelná účinnost

Je poměr mezi vyrobeným teplem (topný výkon) a spotřebovanou elektrickou energií (příkon). Říká tedy, jak úsporně TČ vytápí. Jeho číselným ukazatelem je topný faktor. Laicky řečeno – čím vyšší je uveden na tepelném čerpadle, tím levnější je samotný provoz.

Češi poptávají tepelná čerpadla i krbová kamna

Finance

Setkáme se se dvěma druhy topných faktorů: COP jako ukazatel v laboratorních podmínkách a sezonní topný faktor SCOP, značící průměrnou hodnotu za celou topnou sezonu (využívá více topných faktorů COP).

Vždy je nutné porovnávat topný faktor uváděný za stejných podmínek!

Energetická účinnost

Informaci nalezneme na energetickém štítku, který je povinnou součástí každého čerpadla.

Podle dobře známé barevné stupnice získáme představu, jak úsporné čerpadlo v reálu bude. Většina již dnes splňuje energetickou třídu alespoň A+ nebo A++. Ta nejúspornější dosahují třídy energetické účinnosti A+++/A+++.

Foto: Acond

Energetický štítek ukazuje nejdůležitější parametry TČ, a to energetickou účinnost (A+++/A+++) a hlučnost (údaj vlevo dole).

Maximální výstupní teplota vody

Podstatným parametrem je teplota vody, kterou čerpadlo připraví kompresorem bez použití dalšího zdroje. Průměrné hodnoty se pohybují mezi 60 a 75 °C.

„Teplota topné vody je důležitá hlavně u rekonstrukcí. Ve starších domech, kde se topilo dřevem, uhlím, bývá topná soustava navržená na vysokou teplotu topné vody,“ popisuje Jakub Tykal.

Komfortní a úsporné vytápění s tepelným čerpadlem

Tipy a trendy

Oproti tomu TČ pracují s vodou o nižší teplotě a vytápějí nepřetržitě, takže ve většině případů komfortně vytopí i zateplený starší dům s původními radiátory.

„Kvůli vyšší úspoře ovšem doporučujeme do největší místnosti dát nový radiátor a ty stávající přesunout do dalších pokojů,“ doplňuje.

Záruka a náhradní díly

Při výběru čerpadla ověřujeme délku a podmínky záruky. Někdy výrobci nabízejí její prodloužení na 5 let, ovšem až po splnění podmínek, které klientovi leckdy nesdělí. Prodloužení záruky je pak vázáno pravidelnými placenými servisními prohlídkami.

Záruka se mnohdy týká jen materiálu, ale už ne výjezdu technika a jeho práce. Firma, která si za kvalitou svých TČ stojí, prodlouží záruku zcela transparentně a bez dodatečných podmínek či výdajů.

Zádrhelem může být i distribuce náhradních dílů, na které klient musí dlouho čekat, proto si ověříme i tuto skutečnost.

Anketa

Vytápíte svůj dům pomocí TČ?
Ano, od začátku.
11,9 %
Přešli jsme na něj, ano.
19,8 %
Uvažujeme o jeho pořízení.
45,2 %
Měli jsme ho, ale už ho nemáme.
2,1 %
Ne, a ani o něm neuvažujeme.
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1830 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Využití tepelných čerpadel je v současnosti jedním z vhodných způsobů řešení vytápění rodinných domů. Tato technologie několikanásobně sníží náklady na...

Výběr článků

Načítám