Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo není jen záležitost pro novostavby, uplatní se i ve starších domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř bezúdržbový chod, relativně nízké provozní náklady, pohodlná obsluha a ohleduplnost k životnímu prostředí jsou hlavními přednostmi tepelného čerpadla. Lze jej pořizovat do novostavby, smysl má ale i ve starších domech. Tam je ovšem někdy třeba počítat s vyššími náklady na provoz.

Foto: Daikin

Tepelné čerpadlo vzduch/voda Altherma 3 H HT dodává vodu o teplotě 70 °C i při venkovní teplotě -15 °C. Čerpadlo tak dokáže nahradit tradiční kotel a umožňuje připojení na stávající topné rozvody bez nutnosti jakýchkoliv dalších změn vytápěcího systému.

Článek

Obavy z možného nedostatku či pokračujícího zdražování plynu, růst cen elektřiny a zvýšení státních dotací jsou hlavní důvody, proč zájem o tepelná čerpadla roste.

„I když se zdražují celkově všechny energie včetně elektrické, je momentálně tepelné čerpadlo vnímáno jako zdroj, který je pro vytápění nejméně závislý na dodávkách energií,“ zamýšlí se Ondřej Popelka ze společnosti Enbra, která se zabývá prodejem a servisem otopné techniky.

Kotlíkové dotace: Podpora plynových kotlů bude omezená

Domácí

Právě změna v dotacích mohla leckoho, kdo dosud váhal, „nalomit“ k pořízení tepelného čerpadla. Domácnosti s nižšími příjmy mohou při výměně starého kotle využít Kotlíkovou dotaci, která jim nyní může pokrýt 95 % ze způsobilých výdajů (s limitem až 180 tisíc korun).

Pro ostatní rodiny je pak zajímavá dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), kde lze navíc jednotlivé dotace kombinovat podle toho, které úpravy v domě majitel plánuje.

Příspěvek na tepelné čerpadlo z NZÚ
Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody100 000 Kč
Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody80 000 Kč
Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému140 000 Kč
Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch60 000 Kč
Zdroj: NZÚ

Ačkoli pro pořízení čerpadla jsou ideální podmínky z hlediska možných příspěvků od státu, zájemci by se neměli nechat ukolébat pouze jimi.

Vždy je nutné brát v potaz i jeho budoucí provozní náklady, které zahrnují například pravidelné roční servisní prohlídky či pozáruční opravy – právě ty celkovou návratnost tepelného čerpadla prodlužují.

Nová zelená úsporám 2022: Kdo může žádat o dotaci a kolik

Ekonomika

Hodí se skoro všude

Obecně vzato je tepelné čerpadlo vhodné prakticky do všech instalací – pro nízkoenergetické novostavby (tam se instalují nízkoteplotní čerpadla), ale i do starších domů.

Foto: Master Therm

Čerpadla BoxAir Inverter Split s kompresorem umístěným ve vnitřní jednotce mají nejcennější součásti ve strojovně, kde jsou chráněny proti vnějšímu prostředí. Mají tak delší životnost a snáze se servisují. Cena od 177 900 Kč bez DPH.

Tam, pokud nechceme investovat do nových rozvodů a potřebujeme čerpadlo napojit na stávající otopnou soustavu, je třeba pořídit tzv. vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které dokáže ohřát vodu i ve velkých mrazech bez bivalence.

Nejlépe je vybírat z takových zařízení, která zvládnou při venkovní teplotě -15 °C ohřát vodu alespoň na 70 °C. Čerpadlo tak ke svému provozu bude potřebovat méně elektřiny, což znamená větší úsporu financí.

Foto: Enbra

Řada čerpadel vzduch/voda Zubadan dosahuje vysokého topného výkonu i při velmi nízkých venkovních teplotách. Díky pokrokové technologii vstřikování chladiva Flash Injection Technology je možný 100% topný výkon až do -15 °C. Cena 230 900 Kč bez DPH

Víte, co je bivalentní bod?
Bivalentní bod je venkovní teplota, při které čerpadlo musí už použít záložní (bivalentní) zdroj energie dodávaný elektrickou spirálou, aby doplnila chybějící teplo k dosažení potřebného výkonu a pokrytí tepelné ztráty domu i ohřevu vody. V ČR je za dostačující bivalentní bod považováno -5 °C, ve skutečnosti je ale mnohem rozumnější počítat s teplotami -7 °C až -10 °C, které nejsou, byť krátkodobě, ničím výjimečným. Je zřejmé, že čerpadlo s bodem bivalence 0 °C bude sice levnější, ale velkou část zimy bude využívat bivalentní zdroj, který čerpá energii přímo ze sítě, a tím provoz čerpadla nepřehlédnutelně prodražuje.

Kde pořízení tepelného čerpadla zvážit

„Pokud jste si postavili dům v pasivním standardu a máte ho tak zaizolovaný, že nedochází prakticky k žádným tepelným ztrátám – prostě, vytopíte-li svůj dům toustovačem, tepelné čerpadlo k vytápění opravdu nepotřebujete,“ říká Vladimír Macháček ze společnosti Daikin.

Nízkoenergetické a pasivní domy zaručí úspory i komfort

Tipy a trendy

„Vždycky ale budete potřebovat ohřát teplou užitkovou vodu, nebo naopak chladit dům v horkých letních měsících. Zejména mladé rodiny, které si takto šetrné domy dnes staví, mívají spotřebu teplé vody daleko vyšší, než mají třeba jejich rodiče, kteří bydlí sami ve starším domě,“ dodává.

I podle nové legislativy, která pro novostavby od letošního ledna platí, je třeba zajistit zdroj vytápění a ohřevu vody z obnovitelných zdrojů, tedy například pomocí tepelného čerpadla.

Majitelé starších domů budou muset dobře počítat

„Jakýkoliv zdroj tepla, ať už je to tepelné čerpadlo nebo plynový kotel, vždy musí výkonnostně odpovídat tepelným ztrátám stavby. Je proto ideální mít je spočítané, případně znát alespoň spotřebu paliva v kilowattech. Pokud je dům už starý, nezateplený a má ještě původní okna, je nutné počítat s většími tepelnými ztrátami,“ upozorňuje Jakub Tykal ze společnosti Acond (český výrobce tepelných čerpadel).

Foto: Acond

V českých zeměpisných šířkách je lépe volit čerpadlo pracující i při teplotě -15 °C bez tzv. bivalence, tedy bez nutnosti používat bivalentní topidlo (spirálu).

Ten, kdo plánuje rekonstrukci domu, jeho zateplení a výměnu oken, měl by zvážit pořadí jednotlivých kroků.

Rozumnější bude provést nejprve zmiňované stavební úpravy, a teprve pak až pořizovat tepelné čerpadlo, které už bude možné dimenzovat podle nových – nižších tepelných ztrát domu.

Tepelná čerpadla přinášejí úsporu i pohodlí

Tipy a trendy

Kdo s úpravami v dohledné budoucnosti nepočítá, musí volit čerpadlo s adekvátně vyšším výkonem.

Jaký typ

Na trhu jsou v současnosti čtyři základní typy tepelných čerpadel.

Nejprodávanější a nejoblíbenější je momentálně typ vzduch/voda, jehož instalace nevyžaduje až tak velké přípravy, není třeba vyřizovat stavební povolení, ani zajišťovat vrt do země.

Do malých bytů a kanceláří se vyplatí pořizovat čerpadlo typu vzduch/vzduch, které má obecně nižší výkon a pro vytopení větších prostorů by jinak bylo třeba více jednotek.

Komfortní a úsporné vytápění s tepelným čerpadlem

Tipy a trendy

„Určitě doporučujeme zvážit, zejména pro domy s větší spotřebou tepla, tepelné čerpadlo typu země/voda, které má vyšší sezonní topný faktor,” upozorňuje Jiří Svoboda z české společnosti Master Therm, která je výrobcem tepelných čerpadel.

Tento typ používá jako zdroj tepla tepelnou energii země, a to buď z hloubkového vrtu, nebo z plošného kolektoru umístěného v nezámrzné hloubce. Jeho výkon tak není ovlivněn ročním obdobím. Jde však o technicky i finančně náročnější variantu čerpadla.

Foto: Daikin

Tepelné čerpadlo země/voda Altherma geo získává energii ze země, a to prostřednictvím vrtu (vlevo) nebo plošného kolektoru.

Jen pro omezené množství domů má smysl uvažovat o posledním typu čerpadla, jež pracuje na principu voda/voda. K němu je totiž třeba mít u domu nějaký druh vodní plochy, například rybník, vodní tok apod.

V každém případě platí, že je potřeba nechat si systém s tepelným čerpadlem navrhnout na míru právě s ohledem na tepelné ztráty domu, jeho velikost atd. V obzvláště velkých domech se někdy může vyplatit pořídit čerpadla dvě.

Anketa

Uvažujete letos o pořízení tepelného čerpadla?
Ano, a to velmi vážně.
32,1 %
Výhledově ano, letos ale ještě ne.
19,6 %
Zatím ne, ale do budoucna - kdo ví?
21 %
Ne, vůbec mě to neláká.
14,7 %
Ne, protože už ho máme.
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5982 čtenářů.

Také do bytových domů a rekreačních objektů

Podle zkušeností prodejců tepelných čerpadel začínají právě o tento druh vytápění čím dál více projevovat zájem také společenstva vlastníků jednotek (SVJ) v bytových domech. I oni se tak mnohde chtějí zbavit plynových kotlů a nahradit je tepelnými čerpadly.

Lákavou variantou se stávají tepelná čerpadla také pro majitele rekreačních objektů. Tím, že sezona, kdy využívají své chalupy, se kryje s obdobím teplých dnů, kombinují pak tepelné čerpadlo často se systémem solárního ohřevu vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Tepelné čerpadlo jako součást rekonstrukce

Využití moderních tepelných čerpadel se rozhodně hodí i do starších zástaveb a rodinných domů. Dosažená úspora může být až 60 000 Kč ročně! Vstupní investici...

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Využití tepelných čerpadel je v současnosti jedním z vhodných způsobů řešení vytápění rodinných domů. Tato technologie několikanásobně sníží náklady na...

Výběr článků

Načítám