Hlavní obsah

Tapety do dětských pokojů jsou praktické i hravé

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvičky všech odstínů, rozmanité vzory, pohádkové motivy, zvířátka i květiny nabídne k dekoraci dětského pokoje jedině tapeta. Je kreativní, snadno se aplikuje na stěnu, dokáže místnost zateplit a do určité míry i ztlumit hluk linoucí se z pokojíčku.

Foto: Viabel (2x)

Bordura a tapeta s motivem závodních autíček potěší v pokoji každého malého kluka.

Článek

Výmalba je základ, ale pomyslnou třešničkou na dortu je tapeta. Je hravá, veselá, rozvíjí dětskou fantazii, myšlení a vypráví příběhy.

Nabídka dětských tapet je pestrá a potěší, když je nositelkou designu.

Foto: www.viabel.cz

Červená, bílá, modrá v kombinaci s motivy Londýna potěší malého cestovatele. Tapeta se skvěle kombinuje s výmalbou a povlečením na lůžko.

Mezi špičku patří určitě české tapety od designérky Babety Ondrové, které se prodávají pod značkou Lavmi. Jsou vkusné, nadčasové, decentní a maminky tak mohou vybírat bez obav, že by utrpěl interiér jako celek.

Tapeta je zkrátka stále oblíbená, chválíme ji za zútulnění prostoru, je nositelkou stylu.

Foto: www.lavmi.cz

Žofka pink tapeta je sladká, veselá a odvážná. Líbí se neposedným slečnám. Materiál: vlies (pevný a prodyšný). Rozměr 0,53 x 10,05 m, cena 1285 Kč.

Stačí ji použít na jednu stěnu, zkombinovat s bordurou i odstínem stěny a máme novou image.

Výhodou je, že tapety lze po určité době snadno vyměnit za jiné. Kuřátka, autíčka, ovečky tak potomek nahradí za floristické motivy, jemné proužky či geometrický vzorek.

Dražší znamená kvalitní

U tapet dbáme vždy na kvalitu, chceme přece, aby vzorek po čase nevyšisoval, ale zůstal v původní sytosti (byl světlostálý). Velmi důležitá je i nezávadnost materiálu, na kterou dbáme zvláště v dětském pokoji.

Správné tapety mají být bez PVC a nevhodných rozpouštědel. Podstatná je i prodyšnost, zda jsou použité barvy 100% ekologické, zajímáme se o složení lepidel. Všechny informace proto zjistíme dříve, než role zakoupíme. Vyčteme je na štítku, ale neváháme se informovat u prodejce.

Foto: www.lavmi.cz

Novinkou je jemná, decentní vliesová tapeta s názvem Juli mint. Ve stejném dekoru lze zakoupit i stínidlo, nástěnné hodiny, polštářek a dětský pytel.

Tapety pro děti

Jestliže žádáme od dekorace na stěně i praktické vlastnosti, máme možnost pořídit speciální tapety: třeba vliesové nebo s 3D efektem. Jsou silnější, těžší, mechanicky odolné, dokážou pokoj zateplit a pracují jako protihluková clona. Jsou rovněž pružné, pevné, na povrchu plastické, skvěle zakryjí i prasklinky ve zdech. Na jejich aplikaci používáme speciální lepidlo (Metylan Ovalit T), které dokáže udržet i opravdu těžké role a pracuje se s ním snadno. Stačí ho vylít do vody a pečlivě rozmíchat.

Vliesové tapety tvoří celulóza s viskózou. Vlies je dokonale pevný, vhodný na hladký podklad, má odolný povrch, je příjemný na omak, nehořlavý.

Foto: www.lepeeto.cz

Stěnu rychle proměníme samolepicími dekoracemi. Aplikují se snadno, prodávají se v mnoha motivech, barvách, velikostech. Ozdobí nejen bílou stěnu, ale i dětské krabice, poličky, stůl.

Tapetujeme tzv. na sraz – nikdy nepřekrýváme jeden pruh druhým! Naprostou výhodou vliesových tapet je fakt, že lepidlem nenatíráme tapetu, ale rovnou stěnu, na kterou přikládáme suchý pruh tapety. Práce je pružnější, a hlavně všude kolem je čisto. Lze snadno sundat.

Vinylové tapety jsou odolné vůči oděru, snesou zvýšenou vlhkost vzduchu a lze je použít do dětského pokoje (pozor ale na složení).

Jsou omyvatelné, hned tak nic je nepoškrábe, do určité míry tepelně izolují.

Foto: www.lavmi.cz

Předškoláci i starší děti ocení písmenkovou tapetu Glyphs grey, materiál vlies (non woven). Je jednoduchá, má řád a skvěle se kombinuje s ostatním vybavením.

Papírové tapety vybíráme raději silnější, k dětem jsou vhodné vícevrstvé. Nabízejí rovněž krásné vzory, barvy a motivy, ale jsou mnohem náročnější na aplikaci (lepidlo se nanáší na rubovou stranu tapety i na stěnu).

Samolepicí tapety jsou určeny nejen na stěny, ale dětem zpestří i krabice na ukládání hraček, magnetické tabule, stolky, kelímky na tužky, okenní tabule.

Fototapety, třeba i s 3D efektem, zase osloví dospívající děti. Jsou jich v nabídce tisíce, zavedou nás do exotické přírody, na koncert oblíbeného zpěváka, do prostředí dostihových koní i rychlých motorek.

Foto: www.metylan.cz

Nejdříve pečlivě očistíme a zahladíme stěnu, aby tapeta dobře přilnula. K lepení použijeme lepidlo z řady Metylan Ovalit T, které udrží i těžší tapety.

Dobrý tip

Při nákupu zkontrolujeme šarži, tapety musí být ze stejné série, jinak se mohou lišit barevností. U velkých květinových a geometrických vzorů počítáme s větším prostřihem, a tudíž i s vyšší spotřebou materiálu. Před tapetováním pečlivě připravíme podklad (musí být čistý, vyhlazený). Materiál lepíme od okna či zdroje světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám