Hlavní obsah

Světlo na noční stolek: pro intimní atmosféru i pro čtení

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si vybíráme osvětlení na noční stolek, může se nám stát, že se nám bude líbit světlo, které je sice esteticky vyhovující, ale "málo svítí", má nízký zdroj a když zase nalezneme světlo s vyhovujícím zdrojem, má zase nevhodné stínidlo. Máme pro vás ale tipy, jak si pořídit osvětlení přesně pro vás.

Článek

Než si pořídíme světlo do ložnice, na noční stolek, je dobré si ujasnit, jestli u něj budeme chtít číst, nebo jestli nám bude sloužit jenom pro navození intimní atmosféry a nebo obojí.

.: Lampa s barevnou tekutinou a voskovou substancí foto: wikimedia.org

V případě prvním je na místě zvolit lampu s pohyblivou hlavou a se zdrojem minimálne 40 Wattů, doporučuje se však až 60 Wattů. Na trhu jsou novinkou malá bodová světélka o jednom Wattu.

Ta ale neslouží ke četní, ale k orientaci v prostoru. Zapínají se samovolně za pomoci světelného senzoru spolu se setměním. Umožňují tak orientaci na schodech, nebo třeba v koupelnách apod.

.: Orientační OSRAM LUNETTA® LED COLORMIX s diodou s barevným čipemfoto: archiv Osram

Intimní osvětlení

V případě, že chceme pouze vytvořit v ložnici příjemné tlumené osvětlení, tak volíme zdroje podstatně nižší, okolo 25 Wattů. Lampa může být uzavřená a může skrze stěny svítidla propouštět světlo různých barev.

.: Stolní lampa TIFFANY se stínítkem z barveného skla, 60W, E 14, 230 Vfoto: www.e-light.cz

Další možností je, koupit si klasickou lampu, ale neklasickou žárovku. Můžeme si koupit barevnou, nebo třeba takovou, která mění barvu. Bude to pro nás příjemná změna.

.: Žárovka FIEST měnící barvu, 230V, E27, 5Wfoto: www.lightstudio.cz

Do ložnice se však spíše nehodí agresivní barvy, je lepší vsadit na tlumenější barvy, na tmavě modrou, nebo pokud chcete navodit erotickou atmosféru, můžete si pořídit i červenou. O té je známo, že zvyšuje tlak a dovede tak vašemu parnerovi pořádně rozproudit krev.

.: Lampička ve veselých pastelových barvách, výrobce Massive, max 60W, cena 277Kčfoto: www.svitidla-levne.cz

Oblíbenou variantou noční lampy jsou světla umístěná uvnitř surových solných krystalů. Tyto krystaly jsou umístěny na podstavcích a světlo skrze ně vydává teplé barevné odstíny různé intenzity.

Tyto krystaly vydávají tlumené světlo, ale jsou poměrně masivní, takže se víceméně nehodí do dětských pokojů. Stačilo by zatahat za kabel a mohla by spadnout dítěti na nohu.

Solná lampa jako lék na bolesti

Solné lampy ale pomáhají alergikům a lidem s lupénkou, či těm, kteří trpí exémem. Takže pokud Vás něco podobného trápí, zvolte místo lampy solný krystal! Také vytvářejí příjemnou atmosféru a mohou tak zlepšit náladu lidem trpícím depresemi.

.: Obří solná lampa, lampy jsou ve váhovém rozpětí 18-30kg,25Wfoto: www.svetkamenu.cz

Lampa pro noční můry

Jestliže patříte mezi noční knihomoly a dlouho do noci si čtete, tak pro vás bude ideální koupit si lampu s pohyblivou hlavou, takovou, která vám umožní světlo směrovat. Měla by být ohebná a dostatečně vysoká.

.: Lampa BASISK s otočnou hlavou,IKEA, E14 Max 40W, 299 Kč

foto: www.ikea.cz

Lampy na tzv. husím krku umožní, aby jste si zbytečně nekazili zrak. Světelným tokem umožňují směřovat světlo přesně tam, kam zaměříte svou pozornost. Může svítit i vzhůru - do stropu, přesně podle našich potřeb.

Stínidlo nás ochrání před nežádoucím oslněním, které by snižovalo naši pozornost vůči tomu, co právě čteme, a tak nás nic nebude rušit od toho vychutnat si pohodu večera.

Reklama

Související témata:

Související články

Osvětlení interiéru

Bohatá nabídka svítidel dává nepřeberné možnosti jak si doma vytvořit osobité prostředí. Proto si při nákupu nejrůznějších lustrů a lampiček všímáme nejen...

Správné osvětlení promění prostor

Výběr vhodného osvětlení pro místnost se odvíjí také od jejího účelu. Centrem většiny domácností je kuchyně a jídelna. Osvětlení proto vybíráme podle...

Osvětlení doladí atmosféru bytu

Dokonalé osvětlení v bytě spolu s výběrem nejvhodnějších bytových dezénů dolaďuje jako pověstná třešeň na dortu každý bytový design. Podtrhuje jeho celkový...

Výběr článků

Načítám