Hlavní obsah

Stylové dveře doladí interiér. Poradíme vám, jak vybrat ty správné

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře znamenají 2 m2 v prostoru a jejich vzhled ovlivní styl interiéru. A tak by měly být v souladu a tvořit jeden celek. Do moderního interiéru nepatří celomasivní rustikální dveře a do chalupy křídlo ve vysokém lesku.

Článek

Dveřní křídla ale nevybíráme jen podle toho, jak vypadají. Určitě sledujeme hlavně jejich kvalitu (typ výplně, nosnost závěsů, odolnost povrchu).

I když je nabídka pestrá, jasným orientačním vodítkem nám budou odpovědi na otázky: jaký preferujeme způsob jejich otevírání, jaký je pro nás vhodný typ povrchu a sledujeme i vedlejší nároky na dveře (zvýšené tepelně izolační vlastnosti, klima, odolnost, protipožární odolnost apod.).

Víte, zda chcete levé, nebo pravé dveře?

Počítejme s tím, že se nás v obchodě také zeptají, zda potřebujeme pravé či levé dveře. Jednoduchou pomůckou správné volby je postavit se tak, aby se dveřní křídlo otevíralo směrem k nám. Pak se podíváme, po které straně jsou panty (závěsy). Jestliže jsou po pravé ruce, jde o dveře pravé. Pokud jsou po levé ruce, jde o dveře levé.

Na čem se nevyplatí šetřit

Dveře si nepořizujeme jako sezónní záležitost, proto doporučujeme investovat do kvality. Možná se vám zdá, že cena dveří ve specializované prodejně je mnohem vyšší než v obchodních řetězcích, i když vypadají na pohled stejně. Ovšem pozor! Rozdíl je v jejich vnitřní konstrukci.

Nekvalitní provedení může po čase způsobit i uvolnění závěsů a pokroucení dveřního křídla.

Vyplatí se také dbát na konkrétní potřeby a funkčnost dveří v jednotlivých místnostech. U dílny volíme dveře s odolným povrchem, do koupelny sklo nebo dveře s tzv. klima odolností (díky ní se křídlo nezdeformuje vlivem vlhkosti). Zvolený povrch dveří by měl také odpovídat materiálu na zárubni. Dbáme i na kvalitu kování (závěsy, zámek a klika).

Dnes se prodávají konkrétní modely dveří i v tzv. jednom balíčku, tedy designově sladěné s kováním. Velmi praktické je také místo otočného způsobu otevírání volit posuvné dveře po stěně nebo ještě lépe přímo do pouzdra. Má to své výhody: získáme více prostoru v interiéru, přitom půjde o elegantní prvek.

Kdo se rozhodne vyměnit původní dveře za nové, určitě by neměl zapomenout i na nové zárubně. Původní kovové nemusíme vybourat. Levnějším řešením je tzv. OKZ – neboli systém obkladu původních kovových zárubní za nové dřevěné.

Typy povrchu dveří

V nabídce interiérových dveří je obvykle dýha, HPL/CPL laminát, fólie, vacuo fólie, masiv, vysoký lesk. Mezi tradici samozřejmě patří dřevo, hlavně v podobě dýhy. Těší nás originalita kresby a vysoká estetická hodnota.

Dýha na dveřích vzniká postupným podélným dělením rostlého dřeva na jednotlivé listy o šířce 0,3 až 0,5 mm. Konkrétně na dveřích se pak dýha může použít ve svislé i příčné kombinaci, moderním trendem je i zapracování nerezových intarzií. Střídat lze i různé dřeviny, které na křídle vytvoří světlé a tmavé pruhy. Dobrou zprávou je, že se dýha stává díky stále dokonalejším technologiím mechanicky odolnějším materiálem. Na konci výrobního postupu je např. dýhovaný povrch opatřen několika nástřiky UV ztvrzujícího laku, čímž je pak povrch odolnější.

Dekory dřevin na dýhovaných dveřích mají vymoženost i v podobě tzv. ARO dýh. Ty jsou zpracovávány tak, aby různá dveřní křídla nesla naprosto stejnou texturu dřeva (to se u klasické dýhy nemusí vždy podařit).

Umělé povrchy dveří mají hlavně v domácnostech zelenou. Nejlevnější variantu zastupují dveřní fólie. Větší odolnost má tzv. CPL, střednětlaký laminát (síla laminátu 0,2 mm). Hodí se všude tam, kde jsou domácí zvířata, náročný provoz třeba v domácí dílně apod.

Výhodou je hlavně bezproblémová údržba laminátu, nevadí mu použití běžných čisticích prostředků. Ještě větší zatížení snese tzv. HPL vysokotlaký laminát, který nese sílu laminátu 0,8 mm. Oba tyto lamináty jsou v moderních barevných variacích i dřevodekorech.

Hitem mezi umělými materiály je PVC, které se na dveřní křídlo lisuje pomocí vakua, tedy tzv. vacuo fólie. Přilnutí je dokonalé a pokrývá dveře s jakýmkoliv vyfrézovaným tvarem. Oblíbené jsou pastelové odstíny PVC materiálu: ledová modř, meruňková, vanilková, cihlová apod.

Do ryze moderního interiéru jistě patří i celoskleněné dveře, na které je ale dobré myslet již ve fázi stavební přípravy. Vzhledem ke své váze totiž vyžadují dostatečnou oporu. Základem je tvrzené sklo o tloušťce 8–12 mm. Oblíbeným typem je čiré sklo float, na kterém vyniknou případné pískované nebo gravírované motivy.

Zdvižně posuvné dveře
Kdo staví nový dům, přeje si hlavně dostatek světla a propojení obytného prostoru se zahradou. Řešením jsou zdvižně posuvné dveře, které přivedou do interiéru maximální množství světla. Práh je bezbariérový, takže přechod na terasu či balkon je pohodlný. Při otevření křídla nemusíme vyvinout žádnou velkou sílu, tiché dovření navíc zajišťuje kartáčové a gumové těsnění. Díky čtyřkomorové technologii dveře výborně tepelně a zvukově izolují. Zvýšené zabezpečení proti vloupání zajišťuje dvoupatková zasklívací lišta, lze zvolit i speciální skla a kování. Zdvižně posuvné dveře mohou být dvoukřídlé, trojkřídlé i ve čtyřkřídlé variantě. Vybrat lze zmnoha barevných fóliovaných povrchů včetně dekorů dřeva nebo fólií s kovovým vzhledem.www.deceuninck.cz

Časté omyly při výběru

Při výběru dýhovaných dveří vždy počítejme s tím, že kresba a barva dřeva není u jedné dřeviny naprosto stejná, dřevo se navíc postupem času zbarvuje a vyzrává. Obvyklá představa toho, že každé křídlo s dýhovým dekorem dřeva dokonale sladíme k sobě, je mylná.

Jestliže je pro nás jednolitý vzhled důležitý, dáme přednost tzv. ARO dýhám nebo umělým materiálům s dekorem dřeva. Někdo bojuje i s barevnou kombinací v obytném prostoru a neví, jak vše sladit.

  • Jednoduché a zaručené pravidlo, jak vybrat správný odstín dveří s podlahou: buď sladit dveře do stejného dezénu, jaký ponese podlaha, nebo naopak volíme naprostý kontrast.
  • Rady pro výběr kování: u posuvných dveří volíme nejlépe provedení v podobě mušle a myslíme i na případnou potřebu je zamykat. U celoskleněných dveří se osvědčí madlo.

Zaměření a montáž

S montáží dveří souvisí i přechody podlah z místnosti do místnosti. Tam, kde je podlaha sousedících místností stejná, není problém. Přechod dvou různých podlah (plovoucí a dlažby) se vždy provádí pod dveřním křídlem a jeho řešení záleží na typu otevírání dveří. Zaměření přenecháme raději odborné montážní firmě, protože po laickém často vznikají chyby a odlišnosti ve velikosti stavebního otvoru pro zárubeň a dveře.

CO VÁS ZAJÍMÁ…
Odpovídá Ing. Petr Klíma, manažer technického rozvoje firmy Sapeli, www.sapeli.cz
Podle čeho poznáme odolné a kvalitní dveře?Kvalitní dveře od nekvalitních se v zásadě liší svou vnitřní konstrukcí, kterou bohužel na první pohled nepoznáme. Z pohledu laika může být vodítkem hmotnost dveřního křídla. Dveře s nízkou hmotností nemohou obsahovat zpevněnou vnitřní výplň, tzv. odlehčenou nebo plnou DTD desku. Ovšem i dveře s voštinovou výplní (tvrzeným papírem) mohou dobře a dlouho sloužit. Při výběru dveří se často opomíjí i fakt, že dveře neoddělují pouze dané prostory, ale mají i jiné praktické vlastnosti. Jde třeba o zvýšenou zvukovou izolaci, která se např. hodí k uzavření ložnic či dětských pokojů. Vítanou vlastností je i tzv. klima odolnost, která nedovolí zkroucení dveřního křídla vlivem vyšší vlhkosti v koupelně nebo rozdílných teplot v kuchyňských spížích. Důležitým aspektem je správný výběr způsobu otevírání dveří. Tradiční jsou otočné, ale prostor ušetří hlavně posuvné dveře po stěně nebo do stavebního pouzdra.
Co jsou dveře polodrážkové a bezpolodrážkové?Historicky tradičním řešením jsou dveře polodrážkové, jejichž hranu tvoří známé L. Oproti tomu bezpolodrážkové dveře mají boční hrany zcela rovné a v zavřeném stavu jsou v jedné rovině se svou zárubní. Jde o vzhledově kompaktní prvek, volí ho příznivci moderního stylu.
Jak se máme zorientovat v typech závěsů? Které je dobré preferovat a proč? Závěsy se odlišují jednak na základě typu dveří, pro které jsou určeny, dále pak podle technických parametrů a z čistě estetického hlediska. Ke klasickým polodrážkovým dveřím se běžně používají standardní dvoudílné závěsy. Jimi lze nastavit rovinu dveří a jejich hloubku k poloze zárubně, a proto se označují jako 2D. Neseřídíme jimi však výšku dveří. Rovněž mají nízkou nosnost, tzn. nelze je bezpečně použít na všechny typy dveří.Prodávají se v povrchové úpravě bílý zinek, nikl, satén, bronz a nerez. V nabídce závěsů pro bezpolodrážkové dveře najdeme dvoudílné i třídílné viditelné závěsy, obvykle se ale montují 3D seříditelné závěsy. Ty totiž umožňují precizní srovnání dveří a zárubní (i do výšky), což je v této variantě nezbytné. Designově zajímavé jsou skryté závěsy, jejichž jedna polovina je skrytá v zárubni, druhá ve dveřích, vzhledově atraktivní jsou i čípkové typy umístěné v horní a dolní části dveřního křídla. Závěsy se liší i tvarem, mohou být oblé nebo hranaté. Cena závěsů se pohybuje pro jedny dveře od řádu desítek korun až po několik tisíc korun. Z logiky věci je jasné, že závěsy za 3000 Kč neponesou křídlo nižší cenové kategorie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám