Hlavní obsah

Střešní bazén je srdcem a pýchou středomořské vily

Novinky, nes

Když se architekti z holandského studia Wiel Arets Architects pustili do práce na projektu domu ve španělské Marbelle na pobřeží Středozemního moře, snažili se budoucím obyvatelům vynahradit skutečnost, že jim okolní budovy zakrývají výhled na moře. Řešení, které nalezli, budí úžas a obdiv. Stavbu ozvláštnili nekonečným střešním bazénem s průhledným dnem a stěnami, ze kterého je navíc už na moře a na pláže docela vidět. Stavba nese název Jellyfish House, tedy Dům Medúza.

Foto: Jan Bitter

Dominantou domu je vysunutý střešní bazén s proskleným dnem.

Článek

Vila má dvě hlavní trasy pohybu, a to „rychlou“ a „pomalou“. Obě tvoří schodiště. Zatímco jedno je krátké a strmé, druhé je dlouhé a zvedá se pozvolna.

Foto: Jan Bitter

Z ulice vede do domu i do garáže krátká, vybetonovaná cesta.

Foto: Jan Bitter

Vstup do domu

Bazén přesahuje střechu o devět metrů, a to na jihozápad, směrem k pohoří Sierra Blanca. Váží téměř 60 tun. Okraje jsou navrženy tak, aby jeho voda zdánlivě splývala s mořem v dálce. Sklo na dně a na stěnách je šest centimetrů tlusté. Jak architekti s lehkou nadsázkou poznamenávají, prosklené dno nabízí lidem v prostorech pod bazénem lechtivě voyérský pohled na plavce nad sebou. Bazén zároveň propouští světlo do interiéru vily. Modravé odlesky vody vytvářejí na stěnách uvnitř domu nádherné vzory. Jinými slovy, bazén je středobodem celé stavby a jako takový se nějakým způsobem promítá do většiny jejích prostor.

Foto: Jan Bitter

Středomořské vile vévodí dva hlavní elementy - beton a sklo.

Foto: Jan Bitter

V domě jsou dvě schodiště, jedno tzv. rychlé a jedno pomalé, ovšem pozvolna se zvedající.

Ve vile je umístěna pětice ložnic. Dvě z nich, určené pro hosty, jsou v nejspodnějším, zčásti podzemním patře, které přechází do velké soukromé terasy, jež je vyhrazena jenom jim. Kuchyň se rozpíná podél jižní stěny v prvním patře. Druhořadé spotřebiče má pak zabudované do přiléhající kolmé chodby.

Foto: Jan Bitter

Prosklené stěny bazénu přivádějí do interiéru domu světlo i nabízejí příjemné pokoukání na plavce uvnitř.

Foto: Jan Bitter
Foto: Jan Bitter

Sklo tvořící dno bazénu je silné šest centimetrů.

Příjemně komfortním doplňkem kuchyně je malý servisní výtah pro možnost rychlé dopravy nápojů a jídla po celém domě, samozřejmě včetně střechy s bazénem. Tam se jí u velikého, na zakázku vyrobeného betonového stolu s lavicemi. V prvním patře je rovněž umístěna sauna a parní lázeň.

Foto: Jan Bitter

Bazén je vytrčen ze střechy jihozápadním směrem s výhledem na pohoří Sierra Blanca.

Foto: Jan Bitter

Střešní bazén je konstruován jako nekonečný.

Stavbu z betonu a skla podpírá jeden velký sloup v pravém zadním rohu pod bazénem a několik dalších menších sloupů poblíž zadní jídelní terasy. Mnoho společných prostor je ohraničeno velkými, průsvitnými závěsy. Ty je možné buď zatáhnout a jednotlivá místa od sebe oddělit, anebo je lze naopak roztáhnout a všechny části propojit. Vzniká tak zajímavý stav, kdy vlastně nikdy není úplně jisté, co je ještě uvnitř domu a co už vně. Jeho hranice jako by byly rozmazané. Odtud název Medúza.

Foto: Jan Bitter

Jednotlivé prostor uvnitř domu lze snadno oddělit nebo naopak propojit pouhým roztažením či zatažením průsvitných závěsů.

Foto: Jan Bitter

Ač to možná z obrázků není patrné, vila je vybavena bohatým audio-video systémem. Jeho prvky, zejména pak spousty reproduktorů rozesetých po celém domě, jsou zapuštěny do stropů a zdí, aby nenarušovaly čistotu designu. Veškeré chodby a schodiště jsou osvětleny a samozřejmě je důkladně nasvícen i bazén.

Foto: Jan Bitter

Jak sami architekti poznamenávají, Medúza je avantgardním vyjádřením luxusního života ve středomořském prostředí.

Foto: Wiel Arets Architects (2x)

Foto: Wiel Arets Architects (2x)

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Středobodem rozměrné rezidence je zelený dvorek

Je třeba hned na úvod říci, že dům Planicie II v distriktu La Molina v Limě, není rozhodně žádný drobek. Zabírá plochu 905 čtverečních metrů a svým neobvyklým...

Výběr článků

Načítám