Hlavní obsah

Sprchový závěs a předložka patří k sobě

Právo, Karolina Černá

Závěs u vany nebo sprchového koutu zaujme na první pohled. Proto by měl místo určené k hygieně vzhledově dotvářet, nejlépe v souladu s koupelnovou předložkou, která svým povrchem hýčká bosá chodidla.

Foto: Tchibo

Obzvlášť měkká a savá je optimistická sluneční předložka Sun (80 x 50 cm) z kvalitního froté. Cena 249 Kč.

Článek

Funkcí sprchového závěsu a koupelnové předložky není jen chránit okolí před odstřikující vodou, ale také v kombinaci s obklady a dlažbou udávat koupelně tón.

Světlé sprchové závěsy ji mohou dokonce opticky zvětšit a rozjasnit, naproti tomu předložkám sluší, když na podlaze vyniknou kontrastním odstínem a originálním tvarem.

Sprchové závěsy

Mohou být jednobarevné bez motivů, na jejich lícové straně ale častěji bývá zajímavý desén. Kapky z nich snadno sklouzávají.

Závěsy jsou většinou vyrobené z recyklovatelného hustě tkaného polyesteru s úpravou odpuzující vodu. Známý je i recyklovatelný houževnatý materiál PEVA (polyethylen-vinylacetát), který se používá u sportovních potřeb (cyklistická sedla, hokejové rukavice).

Foto: Ikea

Sprchový závěs Ängsklocka (180 x 200 cm) je z materiálu PEVA s úpravou odpuzující vodu. Praktické kroužky a tyč dokupujeme zvlášť. Cena 99 Kč.

Textilní závěsy lze prát až na 40 °C i zkrátit na požadovanou délku. Instalujeme je na hliníkovou tyč s pružinovým mechanismem, která flexibilně umožňuje pevné uchycení na místo, roztáhneme ji např. ze 120 až na 200 cm. Nemá šroubky a nevyžaduje ani vrtání do stěny. Podobně poslouží teleskopická tyč z lehkého hliníku, a to i zakřivená pro linii oválné vany. Uchycujeme ji šrouby a hmoždinkami.

Existují tyče pro sprchové kouty, které instalujeme do tvaru U či L, nabízejí rohová řešení. To už je výzva pro kutily, protože různé materiály, z nichž jsou vyrobeny stěny, vyžadují odlišné typy upevnění.

Sprchové rolety

Jsou alternativou ke konvenčnímu sprchovému závěsu a k dělicí sprchové stěně. Vyrábějí se obvykle z materiálu PEVA.

Jsou oblíbené hlavně v malých koupelnách, kde při sprchování roleta blokuje stříkající vodu. Když poté oschne, svineme ji jako běžnou okenní roletu klasickým řetízkem, čímž uvolníme prostor. Tažná šňůrka může být namontována na pravé i levé straně.

Při sprchování už nemusíte stát vždy v koutě

Tipy a trendy

Sprchová roleta se skrývá v kazetě, kterou přichytíme ke stropu. Typ bez kazety má závěsné úchyty, jež šroubujeme přímo do stropu. Do namontovaného mechanismu můžeme později instalovat roletu novou, pokud nás omrzí vzhled té předchozí.

Spodní okraj rolety chrání pružná lišta, takže dobře přiléhá k vnitřní stěně vany. Stojí-li vana v koupelně volně, oceníme rohovou konstrukci sprchových rolet.

Koupelnové předložky

Pokládáme je k výstupu ze sprchového koutu či vany, do blízkosti umyvadla, abychom nestáli na holé dlažbě. Ve většině případů jsou vhodné na plochy s podlahovým vytápěním.

Předložky mohou mít geometrický hranatý tvar, či naopak zaoblený hravý, ať už jde o design obláčku, vlnek, mandaly, slunce apod. Všechny však musí dokonale absorbovat vodu, zároveň být prodyšné a rychle schnoucí, aby se v jejich vláknech nevytvářely plísně.

Pogumovaná spodní strana zajistí předložce i nohám stabilitu, kterou ovlivňuje i její dostatečná velikost.

Foto: Tchibo

Šedobílé koupelně vizuálně dominuje modrý sprchový závěs a předložka s motivem velryby.

Koupelnové předložky se nejčastěji vyrábějí z polyesterových mikrovláken, vytvářejících měkký poddajný povrch, a z bavlny. Nechybí ani spojení bavlny s bambusem, skvěle odolávající vlhkosti.

Pro praní textilních předložek většina výrobců doporučuje šetrný program při maximální teplotě 30 °C. Rustikální vzhled dodají koupelně předložky ze dřeva a tenčí rošty z tropického dřeva zvládajícího zvýšenou vlhkost, jako jsou teak, eukalyptus.

Anketa

Máte předložku a závěs v koupelně sladěné?
Ovšem...
28 %
Nepatří přímo k sobě, ale docela ladí.
22,2 %
Netuším.
2 %
Moc ne...
3,1 %
Ne.
44,7 %
Celkem hlasovalo 1061 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Malou koupelnu řešte efektivně

Když nám chybí finance nebo prostory k rozšíření koupelny, pracujeme s každým centimetrem a optickým klamem navozujícím dojem velkorysosti.

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

V malé koupelně vsadíme na vanu z akrylátu nebo kompozitu, které dokážou být asymetrické. Ve větším prostoru se uplatní rohová vana i solitér, jemuž sluší...

Výběr článků

Načítám