Hlavní obsah

Spojením dvou půdních bytů vzniklo velkorysé bydlení s dostatkem prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se vám, že máte doma málo místa? A už jste přemýšleli o možnosti spojení dvou nebo více obytných prostor v jednu? Pokud vás tato myšlenka někdy napadla, podívejte se s námi na následující podkrovní byt. Zajímavě řešený interiér a neobvyklé prvky vás možná budou inspirovat k podobně velkorysému projektu.

Foto: www.modernibyt.cz

Obytná kuchyň je centrem celého bytu. Díky své dispozici funguje jako komunikační uzel, viditelný téměř z každého koutu interiéru.

Článek

Současný obytný prostor jsou původně dva půdní byty. Co vás přivedlo na nápad spojit dvě bytové jednotky?

Jsme velká rodina se třemi dětmi (dvě dospívající dcery) s různými potřebami. Rozhodli jsme se přestěhovat z rodinného domu zpět do centra Prahy a hledali jsme prostory, které by uspokojily všechny členy domácnosti. Jeden půdní byt byl pro naše potřeby málo, proto jsme se rozhodli koupit dva a oba propojit.

Jak probíhalo spojení bytů z hlediska stavebních úprav? Vyskytly se nějaké situace, se kterými jste nepočítali, nebo které vás překvapily?

Jediný problematický bod byla nízká výška horního podlaží. Nechtěli jsme se pouštět do tak rozsáhlých úprav, jako je kompletní přeložení střechy a zvednutí hřebenu. Ostatní úpravy probíhaly přesně podle plánu a projektu.

Foto: www.modernibyt.cz

Ostré linie a kombinace materiálů dávají vyniknout cementové stěrce, která dominuje rozlehlému prostoru.

Na rekonstrukci se podílelo studio Oooox. S jakými představami jste architekty oslovili?

Máme za sebou už několik rekonstrukcí bytů a chalupy. Chtěli jsme, aby do naší nejnovější realizace vnesli architekti něco trochu jiného, než máme jinde. Ponechali jsme jim v návrhu volnou ruku. Jelikož jsme znali jejich předešlé realizace, věděli jsme, do čeho jdeme. Architekti nám nabídli velmi zajímavé a funkční řešení prostoru, takže každý člen domácnosti má své soukromí a pohodlí.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní koupelně vládnou neutrální barvy. Zajímavým prvkem je vstup do místnosti - níže položená podlaha navozuje pocit úniku od okolí.

Došlo během přestavby k nějakým zásadním změnám oproti vašim představám?

Ne, od začátku byl až na drobné detaily, které se při každé rekonstrukci objeví, dodržen původní návrh.

Ústředním bodem celého prostoru je obytná kuchyň. Proč ne standardně obývací pokoj?

Studio nám nabídlo řešení s centrálním jídelním stolem, kolem kterého se naše rodina může každý večer sejít. Na to navazuje prostorná kuchyň a kout pro odpočinek, který ocenil zejména manžel. Je zde navíc i prostor na hraní pro našeho malého syna. Obývací pokoj slouží pro televizní projekci, ale život se odehrává v obytné kuchyni.

Foto: www.modernibyt.cz

Využitím mozaikové podlahy v obývacím pokoji dosáhli architekti decentního vzhledu. Stejný materiál využili také na kuchyňské pracovní desce a jídelním stole.

Velice se mi líbí volba materiálů a kombinace barev. Z čeho jste vycházeli? Co vám bylo inspirací?

Z předešlých projektů studia Oooox nás velmi zaujaly cementové stěrky. Ty jsou aplikovány především v prostoru kuchyně a jídelny. Měli jsme požadavek na velký masivní stůl, který jsme díky stěrkám mohli realizovat ve výrazné textuře dřevěné mozaiky a nechali ho tak vyniknout. Tento stůl byl pro nás navržen na míru. Stěrky se vyskytují i v koupelnách v různých kombinacích s obklady.

Foto: www.modernibyt.cz

Skrytě ukotvené skleněné zábradlí opticky odlehčuje masivní schodiště, v jehož útrobách se ukrývá praktický úložný prostor.

Schodiště spojující obě patra působí jako solitér. Můžete nám k němu něco říct?

Původně jsme společně uvažovali o otevřeném schodišti. Díky velkorysému prostoru jídelny nám architekti nabídli možnost schodiště uzavřít a spodní prostor využít pro sklad, případně úklidovou místnost. Úložných prostor není nikdy dost a díky tomu můžeme mít všude jen minimum skříňového nábytku.

Foto: www.modernibyt.cz

Intimní atmosféru ložnice podtrhuje elegantní tapeta dekorovaná stříbrošedou plastikou.

Domovní výtah ústí přímo do vstupní haly bytu. Je vstup do bytu nějak zabezpečený?

Výtah je zajištěn tak, aby se do našeho podlaží nedostal nikdo neoprávněný. Navíc je celý prostor oddělen ještě vstupními dveřmi, které fungují jako další zabezpečující prvek proti vniknutí nevítaných hostů.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna náležící k hlavní ložnici je stejně jako ona elegantní a prostorná. Dispozice koupelny zaručuje dostatečné soukromí majitelů, aniž by si vzájemně překáželi.

Na závěr již klasická otázka, co se vám zde nejvíc líbí? Je něco, na co jste vyloženě pyšní, co skutečně předčilo vaše očekávání?

Největší radost máme z atypického úložného prostoru pod schodištěm. Je nenápadný a přitom rozlehlý a praktický. Myslím, že tento nápad si zaslouží uznání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám