Hlavní obsah

Specifické barevné pojetí dodá interiéru na jedinečnosti

Právo, Sylva Svobodová

Když si zařizujeme byt či dům, tak barevnost řešíme více než styl. Ladíme odstíny, vybíráme kombinace, přemýšlíme nad celkem i detaily. Někdo se řídí trendy, jiný má své oblíbené stálice, další zase preferuje neutrální, nadčasové a střídmé barvy. S barvou se ale dá doslova kouzlit.

Foto: PRIMALEX (4x)

Barvy z přírody se neokoukají, cítíme se v nich dobře a bezpečně. Tóny hnědé, smetanové a bílé k sobě patří i v kuchyni.

Článek

Umí totiž opticky zmenšovat i zvětšovat prostor, zkracovat či prodlužovat místnosti, vyvolávat různé pocity jako uklidnění nebo naopak vzrušení.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Hračky a doplňky v dětském pokoji jsou sytě barevné. Na stěnu jako výmalbu proto volíme jemné pastelové odstíny, které působí klidně a něžně.

Tmavé barvy na stěně nás jakoby sevřou, jsme stísnění, světlé prostor otevírají, vítají nás. Také se cítíme lépe, když máme tzv. pevnou půdu pod nohama. To znamená, že na podlahu volíme raději hnědé a jiné tmavší odstíny, světlou zase na strop.

Bílá podlaha je sice efektní, ale může vyvolávat pocit, že se necítíme bezpečně. Stejně tak tmavý strop na nás padá a zavírá nás do „krabice s víkem“.

Foto: JOHNESTONE´S

Modrá barva je jako obloha a je nám pocitově blízká. Může být na stěně v různé sytosti, hodí se báječně i k dětem na spaní.

Nejpříjemnější jsou zemité odstíny, které jsou v přírodě. Ne náhodou jsou na nábytku, doplňcích i u bytového textilu stále oblíbené.

Barvy od smetanové přes béžovou, kávovou, zelenkavou až po bílou a šedou interiéru zkrátka sluší. Cítíme se v nich dobře, zklidňují, hned tak se neokoukají a dlouho s námi vydrží, jsou prostě nadčasové.

Expresivní syté barvy používejme spíše v detailu a na menší ploše.

Vlastní pocit je nejdůležitější

Jakou barevnost zvolíme, záleží ale stejně jenom na nás. My v interiéru bydlíme a chceme se zde cítit dobře. Zamysleme se nejen nad odstíny, ale zároveň i nad místnostmi, jež máme k dispozici. Obojí spolu totiž úzce souvisí.

Menší místnosti a tvarově složité stěny se zákoutím vyžadují spíše světlé odstíny. V případě pokojů, kde je málo denního světla, volíme bílou nebo smetanovou na stěny i větší nábytek.

Foto: DŘEVOJAS

Jemná a decentní šedá patří i do koupelny. Koupelnový nábytek GO má hloubku pouze 38 cm a povrchovou úpravu matný hliník. Barva na stěně oživuje prostor, své udělají i barevné ručníky.

Chladnější místnosti s orientací na sever můžeme pocitově vylepšit teplými odstíny.

Místnosti orientované na západ a jih (kde slunce dlouho svítí a vyhřívá prostor) si zaslouží i blankytně modrou (inspiraci můžeme vzít z modro-bílé kombinace na řeckých ostrovech).

Foto: PRIMALEX

Červená stěna v obývacím pokoji jednoznačně přitáhne náš pohled. Jde o menší plochu, která barevnou kompozici místnosti nijak neruší.

Barva podle typu místnosti

Kromě velikosti a množství denního světla v místnostech je důležité i to, k čemu místnost slouží. Je rozdíl, zda v ní spíme, pracujeme, bavíme se.

Do ložnice a do pracovny volíme klidnější tóny, které nás nerozptylují. Skvělá je třeba světle levandulová, smetanová, odstíny šedé, olivové, světle modré.

Foto: PRIMALEX

Na velké plochy volíme spíše neutrální odstíny, barvu si dovolíme pouze v detailu.

Klidnější barva je dobrá i pro děti. Velkou chybou je vymalovat celý dětský pokoj ve výrazné oranžové, červené, fialové apod. Když si představíme, jak barevné a křiklavé jsou ještě hračky, tak výsledkem je hotový cirkus. A v něm se křičí, skáče a divočí.

Když už volíme sytou barvu, tak pouze na menší plochu. Bytové doplňky, obrázky v barevném rámečku, dětské povlečení v postýlce a hračky barvami jenom hýří. Proto i šedá patří na stěnu dětského pokoje, dokonce nám udělá dobrou službu: dá vyniknout barevnému nábytku a hračkám, které děti milují.

Foto: JOHNESTONE’S

| Modrá barva patří mezi studené a má uklidňovat, zmírňovat. Perfektně tak vyvažuje příliš mnoho barevných hraček v dětském pokoji.

Kuchyně, jídelna a obývací pokoj si zaslouží pozornost, zvláště když jsou prostorově propojené a otevřené. Kuchyňská sestava je sama o sobě prvek, který nepřehlédneme.

Foto: PRIMALEX

V interiéru opakujeme maximálně tři barvy. Jedině tak působí vyváženě, klidně a nadčasově.

Kopíruje stěny po obvodu a jim mnoho volného prostor nezbývá. A tak vybereme spíše světlý odstín. Určitě i tady platí, že méně je více.

Ptáme se profesionálů

ODPOVÍDÁ PETR KAVALÍR Z FIRMY PRIMALEX

Jaké barevné odstíny zákazníci preferují?

Nedávno jsme analyzovali data z více než 300 kolorovacích center z celé ČR. Z nich vyplývá, že už není takový zájem o odstíny oranžové, meruňkové, ale prudce se zvedla poptávka po hnědých, šedých, smetanových a kávových tónech. Úplně nejoblíbenější je kávový Primalex Inspiro Arabská mocca.

Jaké chyby dělají zákazníci při výběru barev?

Určitě ve volbě příliš sytého odstínu. Ve vzorníku totiž daný odstín vždy vypadá světlejší než ve skutečnosti na velké ploše. Doporučuji vybírat raději o odstín světlejší barevnou variantu. Někdy se také barva nehodí ke stávajícímu nábytku. Často zákazníci volí příliš tmavé barvy do malých místností, které prostor ještě opticky zmenší.

A jaké chronické chyby děláme při malování svépomocí?

Velmi častá je špatná příprava podkladu, která způsobí, že se nový nátěr může odlupovat. Příkladem je použití kvalitních omyvatelných nátěrů na starý, nesoudržný podklad. Problémem bývá i nesouměrná savost podkladu, díky které se na stěně mohou vytvořit skvrny. Nutné je nejprve vytvořit penetraci, která zajistí stejnou savost podkladu a zpevní ho.

U novostaveb na malování nespěchejme, nové stěny necháme minimálně 3–4 týdny vyzrát. Odborníky určitě oslovíme, když jde o nějaký stavební problém: silně nerovný podklad, který je třeba vyspravit, do stěny vzlíná voda nebo je výrazně zaplísněná v důsledku stavební poruchy.

To znamená: držíme se v tomto otevřeném prostoru jednoho stylu (jeden solitér může jako výjimka z tohoto pravidla vybočit) a dvou, maximálně tří barev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám