Hlavní obsah
Při pohledu z výšky vypadá vila jako několik papírů různých velikostí položených na sebe. Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos (5x)

Španělská vila z výšky vypadá jako poházené papíry různých velikostí

Stavba ve španělské rezidenční oblasti Sotogrande od uznávaného architektonického studia Fran Silvestre Arquitectos sídlícího ve Valencii při pohledu z ptačí perspektivy rozhodně nepřipomíná klasický rodinný dům. Vypadá spíš jako shluk několika papírů navrstvených na sebe.

Při pohledu z výšky vypadá vila jako několik papírů různých velikostí položených na sebe. Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos (5x)
Španělská vila z výšky vypadá jako poházené papíry různých velikostí

Dům v Sotogrande navrhla multidisciplinární skupina profesionálů z Fran Silvestre Arquitectos, kteří vytvářejí projekty v oblasti soukromého bydlení i veřejné stavby v Evropě, USA nebo Rusku. Během své historie studio získalo řadu mezinárodních architektonických ocenění a uznání.

Stavba se podle zahraničního titulu věnujícího se kultuře a designu s názvem Dis-up! nachází v přední části golfového hřiště a je umístěna v blízkosti pláže.

Jde o neobyčejně střídmou budovou, ve které se rozhodně nebudete cítit stísněně. Výrazné prosklení vily ji totiž dokonale propojuje s exteriérem.

Dům s názvem Sotogrande je z hlediska tvarů neobyčejně minimalistický.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Obyvatelé ve vile pobývají ve stínu mezi přízemím a střechou. Velká předsunutá střecha poskytuje útočiště před intenzivním sluncem a také chrání obyvatele před častým deštěm v lokalitě přírodního parku Sierra de Grazalema.

Interiér je volně propojen s exteriérem díky výraznému prosklení několika stran vily.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Zařízení dominuje dřevo, vápno, sklo. Všechny materiály domu jsou ve stejném teplém tónu, od přírodního kamene na podlahách až po dřevěný strop. Architekti volili teplé tóny, které dodávají interiéru na útulnosti.

Obývací pokoj působí prostorně a vzdušně.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Prostory ve vile působí velkoryse a otevřeně. Prostor je členěn minimem příček a umožňuje volný průchod interiérem bez nutnosti neustále otvírat dveře do dalších místností. Minimalistické prostředí zároveň usnadňuje úklid prostoru.

Ložnice je laděna do přírodních tónů.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Stavba navazuje na eleganci střídmých funkcionalistických a moderních vil. Jednou z perel takové architektury je bezesporu oblíbená česká vila Tugendhat, která bude brzy slavit výročí svého vzniku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků