Hlavní obsah

Sněhobílou budovu zdobí hravá spleť balkonů

Novinky, Jana Nesvadbová

V blízkosti kampusu pařížské univerzity Clignancourt vyrostla rezidenční budova se 63 sociálními byty, jejíž výstavbu si objednala dobročinná organizace Paris Habitat. Dům je nepřehlédnutelný nejenom díky sněhobílé fasádě, ale i svou členitostí, jež českému divákovi může připomenout staré pavlačové domy v Praze.

Foto: Schnepp Renou

Spleť balkonů je hlavním architektonickým prvkem, jenž zdobí fasádu stavby.

Článek

Autory stavby jsou architekti z ateliéru Hardel Le Bihan Architectes.

Jedním z hlavních cílů architektů bylo vytvořit stavbu, která sice nabídne levné bydlení, ale které bude zároveň kvalitní. V první řadě to znamená, že všechny bytové jednotky budou mít dostatek světla a téměř každá s výhledem do ulice má dokonce i svůj balkon.

Foto: Schnepp Renou

Zatímco mezi některými balkony je rozdíl jediného patra, mezi jinými jsou to dvě i tři. To, co však vypadá jako náhodný vzorec, je ve skutečnosti dobře promyšlený systém.

Foto: Schnepp Renou

V elegantním domě je na 63 sociálních bytových jednotek.

Autoři projektu tento prvek využili k tomu, aby stavbu maximálně ozvláštnili. Ačkoli je například ve skutečnosti protáhlá, právě uspořádání balkonů a jejich provázání vertikálně orientovanými trámy je opticky zvyšuje a mírně i zkracuje.

Foto: Schnepp Renou

Přestože je stavba docela podlouhlá, díky hře balkonů vypadá kratší.

Foto: Schnepp Renou

Každý z bytů má zajištěný dostatek denního světla.

Balkony jsou zároveň na fasádě rozmístěny tak, aby to vypadalo, že v jejich uspořádání není žádné pravidlo nebo systém. Že je architekti nakreslili na plánku snad náhodně.

A tak mezi některými je rozdíl jediného patra, mezi jinými pak dvě nebo dokonce tři. Ve skutečnosti se ale pozice balkonů řídí velmi přesně interiérem budovy a v neposlední řadě také ohledem na co nejmenší stínění oken všech bytů.

Foto: Schnepp Renou

Zadní strana domu je sice plochá, rozhodně však ani ta nevypadá nijak nudně. Zábradlí velkých oken jí dodává až krajkový vzhled.

Foto: Schnepp Renou

Dům je postaven z betonu.

Dům doplňuje ještě druhá stavba, se 40 dalšími byty, kterou navrhli architekti z ateliéru Gaëtan Le Penhuel & Associes.

Třetí budovou je univerzitní kavárna, jejíž zelená střecha je přispěním k původnímu zelené pásu v dané části 18. obvodu francouzské metropole.

Foto: Schnepp Renou

Prakticky každý z bytů s výhledem do ulice bude mít svůj balkon.

Foto: Schnepp Renou

Společné prostory domu jsou navrženy především prakticky.

Dům je osmipatrový, přičemž jeho přízemí zabírají obchody a další malé provozovny. Postaven je z betonu litého na místě i prefabrikovaného. Celková vnitřní plocha stavby činí 4538 m², z toho 390 m² zabírají obchodní plochy. Společně s druhou budovou je celková vnitřní plocha 9070 m².

Foto: Hardel Le Bihan Architectes

Situace na pozemku

Foto: Hardel Le Bihan Architectes

Ukázkový půdorys jednoho z podlaží

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám