Hlavní obsah

Starou továrnu nahradí zelenající se domy se stromy a keři

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo staré opuštěné továrny vyroste v severoitalském Trevisu trojice nových sedmipodlažních domů. A když se řekne jméno jejich architekta, Stefano Boeri, každý už určitě tuší, jak budou vypadat. Fasády budou tvořit spousty balkonů, doplněných „kapsami”, z nichž budou vykukovat stromy a keře.

Foto: Stefano Boeri Architetti (2x)

Na břehu řeky Sile má v severoitalském Trevisu vyrůst místo továrny trojice bytových domů.

Článek

Italský architekt se svým týmem nazval projekt Cà delle Alzaie a jeho prostřednictvím slibuje městu v dané lokalitě na ploše 10 753 m² nabídnout na 120 stromů a 400 keřů. Ty mají být schopné každoročně vyprodukovat 2,7 tun kyslíku.

Nové domy vyrostou v bezprostřední blízkosti řeky Sile, jejíž okolí bude revitalizováno a celá původně industriální zóna se promění v oázu zeleně, jež zde v předchozích letech citelně chyběla.

Samotné domy budou obklopovat soukromé zahrady, podél řeky vyroste i veřejně přístupná stezka pro cyklisty a pro pěší navázaná přímo na jednu z hlavních ulic města - třídu 4. listopadu, která vede až do centra Trevisa. Také svažité břehy řeky Sile se promění ve veřejně přístupné zelené plochy.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Zejména na jižní straně budou ve speciálních kapsách zasazeny stromy. Na severní to pak budou hlavně různě velké keře.

Architekti v návrhu pracují pečlivě nejenom se zelení, ale samozřejmě i s příjmem světla během dne a roku pro každý z domů. Proto jsou vůči sobě trochu pootočené, aby obyvatelé všech získali co nejvíce slunečního záření a tepla, ale zároveň, aby měli ve svých domovech pokud možno také co nejvíce soukromí a nehleděli si vzájemně z okna do okna.

Domy budou pouze rezidenční, na každém podlaží jsou naplánované dva až tři byty se dvěma až třemi pokoji. Všechny jejich denní zóny jsou nasměrovány na jih, tj. k řece, noční zóny jsou pak umístěné na severní straně.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Každý z bytů má přístup na balkony, které lemují fasády domů, přičemž rozložení kapes se stromy je takové, aby se obyvatelé všech bytů mohli těšit v budoucnu z příjemného stínu alespoň jednoho stromu. Ty budou umístěny hlavně na jižní fasádě, severní je naplánovaná jako svého druhu zahrada plná hezkých velkých keřů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám