Hlavní obsah

Skandinávský srub na český způsob

Stavba moderního srubu má daleko do romantické představy ošlehaných zálesáků, kteří pokácejí část divočiny a z hrubě opracovaných klád si postaví obydlí metodou „udělej si sám”. Dnes jde o vyspělou technologii, v níž hrají svou roli jak příroda, tak dokonale přesné výrobní postupy.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Velké hmotě srubu, citlivě zakomponované do svažitého terénu, prospívá členitá střecha s řadou štítů v různých výškových úrovních.

Článek

Manželé středního věku bydleli v běžném zděném domě, při pobytu v Norsku před několika lety však měli možnost vyzkoušet si, jak se žije ve srubu.

„Příjemné klima v dřevěném domě nás nadchlo. Srub udržuje stálou vlhkost ovzduší optimální pro dýchací cesty, rychle se vytopí a také dobře drží teplo. Žijete ve zdravém prostředí obklopeni přírodou, pohled na strukturu dřeva působí harmonicky na duši. Pro stavbu nového domu jsme si proto bez váhání vybrali finský srub," vysvětluje majitelka domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Srub udržuje stálou vlhkost ovzduší, optimální pro dýchací cesty, rychle se vytopí a také dobře drží teplo.

Konkrétně srub od společnosti Kontio, druhého největšího dodavatele ve Skandinávii. Přestože nabízí stovky typových variant, manželé se rozhodli pro vlastní návrh. Projektanti společnosti Kontio jsou schopni i jednoduchou skicu zpracovat až do fáze prováděcího projektu – přesného podkladu pro realizaci stavby na klíč. Paní domu uplatnila svou profesi projektantky, a to od vytvoření dispozice podle vlastních představ až po citlivé zakomponování stavby do terénu.

„Vycházela jsem z polohy ve východním svahu, přístup na pozemek vede podél severního okraje. Další důležité hledisko bylo přání soustředit všechny obytné místnosti do přízemí, v podkroví máme jen pracovnu a zázemí pro hosty," pokračuje hostitelka.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Společná obytná část sahá přes dvě podlaží. „Vzdušný prostor“ je z konstrukčních důvodů předělen dvěma masivními stropními trámy, jejichž opláštění ladí s designem stěn.

Hned za vstupní předsíní se otevírá členitý, ale spojitý prostor, který zahrnuje sezení, jídelnu, kuchyň, schodiště a galerii v podkroví. Nad hlavní částí, orientovanou na východ, se klene vysoký, tzv. katedrálový strop otevřený až po vrchol krovu. Místnost s vysokými okny naplňuje neodolatelný výhled na křivky protilehlých valašských kopců. Jídelna a kuchyně mají okna také na jih a na západ, takže slunce tu hostuje po celý den.

Na východní a na západní straně přiléhají k domu dvě terasy, stolovat se dá vždy jak na sluníčku, tak ve stínu. Západní část dispozice tvoří ložnice, koupelna a zimní zahrada, propojené velkým oknem. Severní část zaujímají technické zázemí a zděná garáž.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Provedení kuchyňské linky – žulová pracovní deska a dvířka z MDF desek s odolným lesklým lakem – odpovídá základnímu konceptu kvalitních a trvanlivých materiálů.

Příprava i realizace srubu probíhají jako zcela exaktní proces řízený počítačem. Základem je dokonale vodorovný podklad, proto je povrch základové betonové desky upraven samonivelační hmotou. Roubená konstrukce na něm vyroste jako stavebnice z lepených dřevěných hranolů o rozměrech 180 x 200 mm, spojovaných na pero a drážku, spáry vyplňují speciální pěnové těsnicí pásky.

Vysušené dřevo finské borovice je velmi kompaktní, pevné a odolné, nelze však potlačit přirozený proces sesychání a „sedání" stavby, a to každoročně o 15 až 20 mm na 1 m výšky stavby. Proces sedání trvá zhruba tři roky a společnost Kontio se s ním vypořádává pomocí rektifikačních šroubů. V rozích, styku nosných stěn a v dalších přesně daných bodech prochází konstrukcí na celou výšku drážka s ocelovým prutem, ukončeným šroubovou hlavicí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pohled z galerie na společnou obytnou část. Protože si rodina přála využívat podlahové vytápění a dopřát psovi volný pohyb v domě, celé přízemí pokrývá keramická dlažba. Vysoký strop a vysoká okna vytvářejí pocit volnosti a vzdušnosti.

Servisní technik přichází v pravidelných intervalech provést kontrolu a pomocí těchto šroubů vyrovnat celou konstrukci do výchozí vodorovné polohy. Tím se předchází deformaci stavby, praskání, vzniku spár a dalším nežádoucím fyzikálním jevům, které představují jakési nutné zlo bydlení v dřevostavbě. V drážkách uvnitř stěn jsou vedeny také elektrické instalace, v koupelnách a kuchyních se využívají instalační předstěny s integrovanými rozvody vody a odpady.

Obvodové zdivo srubu o tl. 180 mm nedosahuje takových tepelněizolačních parametrů jako sendvičové dřevostavby, dům však jako celek díky kvalitním oknům a dobrému zateplení střechy splňuje požadované tepelnětechnické ukazatele. Úsporné vytápění a ohřev teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo systém země/voda. Celkové roční náklady na provoz domácnosti včetně veškerých elektrospotřebičů a venkovního whirlpoolu se pohybují kolem 32 000 Kč.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 247 m²

Užitná plocha: 257 m²

Konstrukce: betonová základová deska, obvodové a vnitřní nosné stěny roubená konstrukce z lepených hranolů 180 x 200 mm, příčky sendvičová konstrukce s vnitřní izolační vrstvou a opláštěním z prken, schodiště dřevěné samonosné, dřevěný krov, skladba střechy: dřevěné podbití, parozábrana, skelná vlna 300 mm, větraná vzduch. mezera, pálená taška Tondach, garáž zděná, dřevěný krov

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda (na zahradě je zemní kolektor), podlahové vytápění + radiátory, kachlová kamna s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby: 5 000 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám