Hlavní obsah

Seznamte se nejen s organickou tvorbou Architekta roku 2020 Zdeňka Fránka

Novinky, Kristýna Křížová

Architekt Zdeněk Fránek sklízí velké uznání za svou tvorbu, naposledy obdržel titul Architekt roku. Jeho stavby jsou skromné, funkční a tvarově velmi čisté a patří k tomu nejlepšímu z české architektury. A to i proto, že skvěle zapadají do okolního prostředí. Fránek je také naším nejznámějším současným představitelem tzv. organické architektury, která čerpá inspiraci z přírodního světa.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2020

Architekt roku Zdeněk Fránek a jeho návrh pražského rodinného domu

Článek

Porota soutěže Architekt roku 2020 vybrala v úterý 8. září večer z pěti finálových českých architektonických studií jako nejlepší právě ateliér Zdeňka Fránka. Seznámit se s jeho tvorbou rozhodně stojí za to.

Pětice finálových architektonických studií má šanci získat titul Architekt roku 2020

Tipy a trendy

Fránkovy stavby patří k tomu nejlepšímu z české organické architektury 

Devětapadesátiletý profesor Zdeněk Fránek a jeho ateliér Fránek Architects čerpá inspiraci jak z architektonických, tak uměleckých, ale i přírodních zdrojů a jeho tvorba patří k tomu nejlepšímu z české organické architektury, která je inspirována přírodními tvary a liniemi.

Fránkovy stavby mají rysy soch a odrážejí i zájem architekta o ekologii. Vedle navrhování rodinných domů, muzeí, sakrálních nebo industriálních budov se Zdeněk Fránek věnuje také pedagogické činnosti, autorským výstavám, českou architekturu propaguje doma i v zahraničí.

Foto: Novinky

Kostel v Černošicích lehce připomíná nautickou architekturu.

Architekt je autorem desítek originálních návrhů různorodých staveb. Širokou veřejnost nejvíce láká Stezka v oblacích v Dolní Moravě, zatímco jeho komornějšími stavbami jsou třeba modlitebny Církve bratrské v Černošicích a v Litomyšli.

Zahraniční odborná veřejnost pak zase jistě nepřehlédla galerii CCC v čínském Pekingu. Za pozornost stojí i trojpodlažní brněnská vila.

Foto: Slavné brněnské vily

Brněnská slavná vila od Zdeňka Fránka kombinuje organické i barokní tvary.

Mezi Fránkovy významné stavby patří i Kostel církve bratrské v Praze, Energetická ústředna No. 6 Ostrava-Vítkovice, Rodinný dům v Chorvatsku a z poslední doby třeba Výzkumné centrum Liko-Noe a hala Liko-Vo ve Slavkově u Brna.

Mezi nominovanými v soutěži Architekt roku se objevili projektující architekti, ale i teoretici či pedagogové a další angažovaní odborníci. Letošní cenu Architekt roku 2020 předal loňský laureát architekt Stanislav Fiala. Vypisovatelem Ceny Architekt roku je společnost ABF.

Cenu Architekt roku 2019 dostal Stanislav Fiala

Kultura

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám