Hlavní obsah

Brněnská vila elegantně spojuje prvky barokní a organické architektury

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojpodlažní rodinný dům, jehož stavebníkem je Renata Navrátilová, stojí na umělé terase, vybudované v severním svahu obráceném k městu Brnu. Stavbě dominuje mohutné válcové těleso, které se otevírá slunci, a vynáší současně spirálovou rampu. Světlo a prostor u této stavby splývají v ideální jednotu, dům spojuje prvky barokní a organické architektury.

Foto: Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Kamenná 13, čp. 186, Brno 1-Štýřice

Článek

Nevšední dům vznikl v roce 2004. Prostor dominantní části přes dvě podlaží vyplňuje v přízemí rozlehlý obývací pokoj s přilehlým kuchyňským koutem, přičemž v navazující části je další pokoj s příslušenstvím a garsonka.

Foto: Slavné brněnské vily

Interiéru dominují světlé barvy a kvalitní materiály.

Posuvnými segmentovými vraty se vjíždí do garáže v suterénu, který obsahuje ještě kotelnu a tělocvičnu.

Rampou je přístupná pracovna na galerii v patře a navazující pokoj a ložnice. Patro osvětluje panoramatické okno z pevných ohýbaných skel v nerezových ocelových rámech, u otvíravých částí v dřevěných rámech, které probíhá po celém obvodu stavby.

Foto: Slavné brněnské vily

Kuchyňská linka byla zvolena v minimalistickém nenápadném stylu.

Architekt stavby Zdeněk Fránek, narozený v roce 1961, se od počátku své tvůrčí praxe otevřeně hlásí k baroknímu principu vnímání prostoru a hmoty. Na rozdíl od většiny současných brněnských architektů prohlašuje, že období první republiky „nikdy nevyhledával, ani se jím neinspiroval“.

Rezervovaně se staví i k označení organická architektura. Pozitivním paradoxem ale je, že postupně dospěl k noblesní a promyšlené syntéze forem organické moderny třicátých let a barokního stylu.

Foto: Slavné brněnské vily

Stavbě vévodí velkorysé kruhové prodtory.

Organické formy se částečně promítají i do architektova vlastního polyfunkčního pětipodlažního domu, který realizoval v sousedství vily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám