Hlavní obsah

Semlerův dům vznikl spojením dvou objektů, slávu mu přinesl interiér navržený Adolfem Loosem

Novinky, Text: Pavel Domanický, editace: tnk

Plzeňský Semlerův dům vznikl spojením na sebe navazujících domů. Při přestavbě domu byl hudební (dámský) salon, který byl součástí bytu Hugo Semlera v prvním patře, vytvořen podle návrhu slavného architekta Adolfa Loose. Byt je pozoruhodný propojením moderních a klasických prvků.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Plzeň, Klatovská třída 19, čp. 289

Článek

Dvoupatrový řadový dům na východní straně Klatovské třídy v Plzni vznikl spojením domů čp. 289 a 691. Starší dům byl postaven před rokem 1876 pro Václava Smolíka. Novější dům byl dokončen v roce 1881. Jeho stavebníkem byl Emil Naschla, který zřejmě v roce 1891 domy spojil a nechal postavit druhé patro.

Ve 20. století získal dům továrník Šimon Semler. Stavebním úřadem byla povolena proměna domu, umístění ústředního vytápění a nová fasáda z tvrdého cementu břízolitu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Dům dobře zapadl do okolního prostředí.

Přízemí bylo upraveno na kanceláře Semlerovy firmy, v prvním a druhém patře byly dispozičně skoro stejné byty, jeden v každém patře. Současně byl nově upraven schodišťový prostor a průjezd.

Přestavbu domu, včetně interiérů, navrhl architekt Adolf Hrussa. Dámský (hudební) salon, který byl součástí bytu v prvním patře, byl realizován podle návrhů slavného architekta Adolfa Loose.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Chloubou obývacího pokoje se stal krb.

Architekt Adolf Hrussa byl profesorem na německé průmyslové škole v Plzni. Samostatně projektoval byty, přestavby obytných domů a vily pro německy mluvící klientelu. Ve druhé polovině dvacátých let přesídlil do Děčína.

Hudební salon je reprezentačním prostorem řešeným s hodně vytříbeným vkusem. Je typický pro Loosovu tvorbu. Uplatňují se v něm základní Loosovy myšlenky a požadavky na architekturu interiéru.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Dobový snímek ilustruje původní zařízení pokoje.

Působivá je v něm souhra intimity a velkoleposti, klasického a moderního přístupu. To tvořilo základ Loosova řešení obytné místnosti se společenským významem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Interiér krášlil nábytek na míru z odolných dřevin.

Za okupace byl dům zabaven. Provedené úpravy v roce 1941 umožnily přeměnu domu na administrativní budovu úřadu práce. Později v domě zřejmě sídlilo vojenské velitelství. V roce 1942 se vlastníkem stala Německá říše.

Vzhledem k tomu, že Semlerovi byli za okupace zbaveni majetku, usilovali po II. světové válce o jeho vrácení. Dům ale zůstal armádě až do roku 2005, kdy byl převeden na Město Plzeň. Město pak proměnilo stavbu s cílem přemístit sem sídlo American Center Plzeň, Nadace 700 let města Plzně a expozici Patton Memorial Plzeň. V současné době je stavba v rekonstrukci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám