Hlavní obsah

Secesní kousky do domácnosti podle originálních návrhů Alfonse Muchy

Novinky, Kristýna Křížová

Málokterý umělecký styl měl takový cit pro krásno jako secese. Krása užitných předmětů vznikala snoubením vysoké precizní dekorativity s přírodními motivy. Krásné kousky do domácnosti jako vázy, talíře nebo svícny vznikají i dnes podle secesních předloh. Vytváří je třeba Jarmila Mucha Plocková. Její tvorbu představuje výstava Vzácné dědictví.

Článek

Název výstavy "Vzácné dědictví" nezvolili autoři výstavy náhodně. Má vyjadřovat vztah autorky Jarmily Muchy Plockové k dědictví, které získala po svém dědečkovi Alfonsi Muchovi. Architektka si jeho práce váží a to se odráží i na kvalitě předmětů, které vznikají podle originálních Muchových návrhů.

Talíře, vázy a sklenice podle secesních vzorů 

Vzácné dědictví získala v roce 1988, kdy získala práva k dílu Alfonse Muchy, tedy exkluzivní právo vytvářet umělecké předměty, vycházející z díla tohoto velikána. Podle jeho návrhů už realizovala kovové vázy, malované či leptané sklo, sklenice, karafy, talíře, vázy.

Nechybí ani kolekce stříbrného nádobí. Elegantní misky na vajíčka, příbory nebo textilie pak zaujmou poetikou působivých motivů.

Dominuje inspirace přírodou a žensky oblými liniemi

Dekorativní prvky na všedních a naprosto obyčejných spotřebních předmětech byly projevem tehdejší potřeby vytvářet křivky inspirované přírodou a ženskými tvary. Těm se můžeme na výstavě obdivovat pohledem na plakáty s bohyněmi, které se díky své oblíbenosti už staly součástí koloritu pražského turismu.

Plocková postupně realizuje některé z dědečkových šperků a předmětů z kovu, skla a keramiky. Zároveň také vytváří své vlastní návrhy, vlastní invence je příznačná hlavně pro její pozdější kousky.

Secese vznikla také jako reakce proti průmyslové civilizaci, apelovala na návrat k poctivé řemeslné výrobě a k hledání krásna. Typickými motivy jsou listy, květy, zvířata, nechybí vlnivé linie, výrazná stylizace a zlaté zdobení.

V roce 1992 založila Plocková v Praze „Atelier Mucha JP Praha“, který produkuje limitované edice předmětů podle secesních předloh a vybudovala si síť spolupracovníků. Na provedení je vidět, že respektuje originalitu návrhů a klade důraz na řemeslné zpracování. Výsledné kusy jsou prodávány v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu, v Muzeu J. a M. Mládkových a v obchodě Modernista v Praze.

Muchovy plakáty a dekorativní panó

Jedním z inspirativních děl pro Plockovou je i sborník Documents décoratifs, vzorník secesního stylu. Tento vzorník byl u Muchy objednán pro umělecké řemeslníky a umělecké školy. Má 72 tabulí a vyšel v roce 1902 v Paříži. Většinu listů však tvoří zmenšené verze plakátů a dekorativních panó, návrhy šperků, nábytku, příborů, písma, skla a nádobí. 

Výstava představuje průřez dílem Jarmily Mucha Plockové a je k vidění na Novoměstské radnici v Praze až do 7. února, výstavu hostí Novoměstská radnice, Karlovo náměstí 1/23. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Jarmila Mucha Plocková

Narodila se v Praze a vystudovala architekturu na Českém vysokém učení technickém a na Akademii výtvarných umění v Praze. Pro galerii Honorato v Miláně navrhla šperky, pro Museum Doi v Japonsku nábytek, pro firmu Christophle v Paříži nádobí a pro Kunstforum ve Švýcarsku další uměleckořemeslné předměty.

Reklama

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám