Hlavní obsah

Secesní Fantova kavárna na Hlavním nádraží v Praze se konečně dočká opravy

Novinky, tnk

Fantova kavárna na Hlavním nádraží v Praze před časem excelovala v hitu Václava Neckáře s názvem Půlnoční. Nyní se konečně dočká rekonstrukce, která má jejím ladným secesním prvkům dodat dřívější lesk.

Foto: ČTK

Secesní kavárna je perlou Hlavního nádraží v Praze.

Článek

Stavba má do budoucna sloužit nejen jako restaurace, ale také jako prostor pro umělecké, kulturní a společenské účely.

Interiér má získat původní vzhled

Opravy se dočkají vitráže, okna, podlaha, kupole i střecha. Cílem je navrátit kavárnu od architekta a návrháře Josefa Fanty do původní podoby. To si vyžádá odborné restaurátorské práce v souladu s doporučením památkářů. Sám Fanta se ostatně ochraně památek za svého života aktivně věnoval.

V interiéru kavárny nechybí díla sochařů Stanislava Suchardy a Ladislava Šalouna. Sochy připomínají česká města, do kterých v době vzniku nádraží vedla železnice z Prahy. I ty mají být odborně ošetřeny.

Foto: ČTK

Fantova kavárna už rekonstrukci nutně potřebovala.

Rekonstrukce střední části stavby bude trvat rok. "Fantova kavárna by měla být veřejnosti přístupná na jaře příštího roku," sdělil Martin Hamšík (mluvčí společnosti Grandi Stazioni ČR, která opravuje Hlavní nádraží).

Foto: Stanislav Zbyněk, Právo

Soubor dirigovaný Lukášem Prchalem hrával v prostoru Fantovy kavárny na Hlavním nádraží v Praze před Vánoci Rybovu mši. Vzhledem k okolnostem letos změnil program - zazněla státní hymna, Mozartovo Requiem a na závěr Modlitba pro Martu.

Aktuálně probíhají bourací práce. Začátkem dubna v prostoru kavárny vyroste lešení a začnou restaurátorské práce. Rekonstrukci provádí společnost Metrostav.

Nájemce Fantovy kavárny se zatím hledá. Podle Hamšíka si krása unikátního prostoru žádá elegantní řešení kavárny.

Kavárna sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak. Nabídka nájemce by tak měla zohledňovat kupní sílu cestujících.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám