Hlavní obsah

Mezi finalisty soutěže Mies van der Rohe Award české stavby opět chybí

Novinky, tnk

Cenu Evropské unie za současnou architekturu mohlo získat některé z devíti českých architektonických děl, ale nestalo se tak. Mezi finalisty je alespoň architekt Jürgen Mayer H., který před časem představil svou tvorbu i v České republice.

Foto: Fernando Alda

Metropol Parasol ve španělské Seville od architekta Jürgena Mayera H.

Článek

Česká komora architektů a někteří experti se stejně jako v předchozích letech podíleli na nominaci nejlepších současných českých staveb do prestižní mezinárodní přehlídky realizací Mies van der Rohe Award 2013. Z nominovaných děl se ale do finálové pětice žádný návrh nedostal.

Hledá se nejlepší evropská architektura

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb se pořádá už od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů. Ze stovek prací vybrala nyní odborná mezinárodní porota v Barceloně finalisty – stavby, které jsou pak představeny v katalogu a na putovní výstavě.

Foto: fg+sg

Domov pro seniory v Portugalsku v Alcácer do Sal (Aires Mateus Arquitectos).

Na ocenění Mies van der Rohe Award bylo nominováno pět staveb. Vzešly z velké konkurence. Do soutěže se totiž letos přihlásilo hned 335 staveb z 37 evropských zemí.

Vítězná stavba bude jen jedna

Porota následně určí jen jednu stavbu, která se bude pyšnit cenou za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty.

Foto: Superflex

Superkilen v Dánsku v Kodani (BIG Bjarke Ingels Group, Topotekl, Superflex).

"Ráda bych poblahopřála všem architektům, kteří byli nominováni a finalistům zvlášť. V talentech evropské architektury máme obrovské bohatství. Zároveň si ale uvědomujeme, že architektonický průmysl čelí významným výzvám vyplývajícím z ekonomického zpomalení," sdělila Androulla Vassiliou, evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež.

Podle ní se Evropská komise a Mies van der Rohe Foundation zavázala k podpoře architektonického odvětví, které významně přispívá k hospodářství a vytváření pracovních míst. Nadále tak bude podporovat architekturu, a to prostřednictvím této ceny i prostřednictvím budoucího Creative programu Evropa.

Foto: Nic Lehoux

Harpa - koncertní síň a konferenční centrum na Islandu v Reykjaviku (Batteríid architects; Henning Larsen Architects, Studio Olafur Eliasson).

Cena je pojmenována po slavném Ludwigu Mies van der Rohe, mezi jehož nejznámější díla patří i vila Tugendhat v Brně. Vítěze bude z finalistů vybírat i letos odborná porota v čele s předsedou - holandským architektem Wielem Aretsem.

Foto: Marc De Blieck

City Hall v Belgii v Gentu (Robbrecht en Daem architecten, Marie-José Van Hee architecten).

Nejlepší architekt evropské stavby a jeho dílo budou známi v květnu. Slavnostní předání ceny pak proběhne 6. června v Mies van der Rohe Pavilion ve španělské Barceloně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám