Hlavní obsah

Rožnovská vila od slavných architektů nezapře inspiraci zahraniční tvorbou

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Slavní čeští architekti Čestmír a Lubomír Šlapetové podnikli po studiích pracovní „cestu za poznáním” po USA, kterou zakončili krátkou návštěvou Itálie. Pobyt v ní vedl k inspiracím tvorbou místního architekta Andrey Palladia a ke snaze propojit klasickou středozemní architekturu s požadavky moderního stavění a geometrií. Tato tendence se projevila i na vile pro rožnovského advokáta Josefa Žantu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Rožnov pod Radhoštěm, Javornická 688

Článek

Architektura domu se vyznačuje jasným geometrickým řádem a symetrií jižní strany vily zakončené zimní zahradou a mohutným „palladiánským“ schodištěm, spojujícím vilu s terénem a asymetrickou severní stranou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Na zahradu se vstupuje velkorysým schodištěm.

Všední valbová střecha v italském stylu s předsazenou římsou má svou podobou připomínat klasické rovné střechy a je zakončena centrálně umístěným komínem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Pohled na stavbu na dobovém snímku

Zatímco jižní symetrická strana má renesanční prvky, vstupní severní strana prozrazuje vliv profesora Adolfa Radinga, učitele obou bratrů na vratislavské akademii.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Interiér byl zařízen účelně a jednoduše.

Z typu této vily se dále odvíjela řada standardních rodinných domů s dvojitým obytným prostorem, ve kterých byla obytná a jídelní část propojena zasunovací skleněnou stěnou.

Šlo o malé i větší stavby s nesouměrnou prosklenou zimní zahradou i luxusní vilové kreace. Ty patří už k charakteristickým ukázkám obytné architektury obou tvůrců.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám