Hlavní obsah

Rostliny zavěšené na niti promění interiér v botanickou zahradu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní dekorace jsou stále víc trendy. Důkazem toho je i obliba závěsných květin na provázcích. Ty vznikají podle inspirace japonskými kokedamy a chybí jim klasický květináč i květník. Místo něj mají mechový obal.

Foto: Novinky

Na designSupermarketu levitující kokedamy představila Lenka Hrubá ze studia Zahrada na niti.

Článek

Závěsnými květinovými dekoracemi můžete zpestřit obývací pokoje, pracovny i ložnice. Pokud to světlomilné květiny snesou, mohou zpestřit prostor za francouzskými okny. Zavěšené rostliny se hodí hlavně do interiérů zařízených v přírodním, rustikálním i industriálním stylu.

Jde o moderní alternativu běžných pokojových rostlin. Ocení je i ti, kteří by rádi měli květin v bytě co nejvíc, ale mají už málo prostoru.

Kokedamy si můžete vytvořit i sami

Závěsnou „levitující rostlinu” si domácí kutilové zvládnou navázat i sami. Potřeba je kvalitní souvislý mech, rašelina a odolná pokojová květina podle výběru.

Směs hlíny z květináče (ve kterém jste květinu zakoupili) smícháte s navlhčenou rašelinou a vytvoříte kolem kořenové části co nejpevnější kuličku, kterou obalíte mechem a stáhnete pevnějším lankem.

Foto: Novinky

Zavěsit se dají i malé drobné jehličnany.

Kokedamy mají zvláštní způsob zalévání. Namáčí se do zálivky z odstáté vody podle druhu květiny. Smočí se buď celá kořenová část do kbelíku, nebo jen její spodek v misce.

Některé vlhkomilné rostliny, jako jsou třeba kapradiny, je třeba zalévat častěji cca jednou do týdne a je možné je i rosit. Sukulentní rostliny naopak můžete zalévat méně často. Nutnost zálivky můžete zjišťovat i potěžkáním celého kokedamu. Kokedamy je možné občas přihnojovat do zálivky.

Jako kokedamy můžete pěstovat i jehličnany. Jsou totiž podobné jako bonsaje. Malý prostor na kořeny jim neumožňuje hodně vyrůst. Podobně jako bonsaje je vhodné je občas zaštipovat.

Podobný efekt mají i obrácené květináče a aerária

Efektně vypadají i závěsné rostliny ve vejčitých květináčích. V nich se nejlíp daří hlavně stále zelené aloe (která není náročná na zalévání ani na vlhkost vzduchu) nebo orchidejím (které dobře snášejí volné zavěšení v prostoru).

Foto: Chive UK

Aloe se díky své houževnatosti k zavěšování dobře hodí.

Pokud máte strach z nepořádku z rostlin, můžete zvolit skleněné baňky, tzv. aerária různých tvarů a velikostí, ve kterých jsou umístěny rostliny, které nepotřebují zeminu a žijí ze vzdušné vlhkosti. Bude jim stačit lehké rosení.

Záleží ale opět na typu rostliny. Ideální jsou do nich orchideje, sukulenty i masožravky. Je třeba dbát na to, aby v aeráriu nebyly uhnilé části rostlin a aby rostliny nebyly přemokřené.

Foto: Chive UK

Volit můžete buď nadčasové skleněné terárium nebo porcelánové retro kousky.

Aerária udržují dobře vlhkost a je možné je dekorovat různými předměty - kameny, plastovými dekoracemi, mušlemi, různobarevným pískem, perlami, šperky apod. Ručně foukané baňky s otvory můžete uplatnit i v koupelně.

Foto: Novinky

Efektně vypadají v malých teráriích kaktusy i orchideje.

Rostliny se v poslední době hodně objevují i jako součást klasického interiérového osvětlení. Pěstují se dokonce i svítící rostliny, které v temnu září. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám