Hlavní obsah

Rosická vila Kellnerových má rysy střídmé vídeňské architektonické moderny

Novinky, Text: Lenka Kudělková, editace: tnk

Vila majitelů mlýna Josefy a Jindřicha Kellnerových v Rosicích od architekta Ernsta Wiesnera ze začátku 20. století vznikla rozšířením přízemní budovy „střešní vestavbou“. Došlo také k úpravě stísněných obytných prostor přízemí. Jde o nejstarší známé samostatné dílo architekta Ernsta Wiesnera, které bylo navrženo ještě v době jeho studií ve Vídni.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Nádražní 8, Rosice

Článek

Skutečný stav vily se od dochovaných plánů dost lišil. Původní návrh byl totiž víc ve stylu historizující architektury konce 19. století.

Skutečná podoba vily ale vycházela z vídeňské architektonické moderny prvního desetiletí 20. století.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila na dobovém snímku.

V přízemí vily vznikla jídelna, půlválcovou hmotou rozšířená do zahrady, se kterou ji spojovalo dvouramenné segmentové schodiště. Mělkým výstupkem architekt rozšířil i obývací pokoj nalevo od jídelny.

Přízemí bylo s podkrovím spojeno zalomeným schodištěm ústícím do haly, ze které vedly dveře do ložnic, šatny a na toaletu. Šatna měla být osvětlena střešním oknem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vstup do zahrady působí romanticky.

Pro Rosice pracoval Wiesner ještě jednou, a to v roce 1938. Dvě alternativy neprovedeného projektu rodinného domu pro Rudolfa Kellnera, syna dřívějšího klienta Jindřicha, jsou zřejmě jeho posledním dílem, vzniklým necelého půl roku před nucenou emigrací, kterými se jakoby symbolicky vrátil v závěru svého působení v Československu do místa své první známé tvorby.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Schodiště do podkroví bylo dekorováno trofejemi.

Za války byla vila i mlýn židovským majitelům, kteří zahynuli v Terezíně, zkonfiskována a cenný mobiliář vyrabován. Jejich syn zabavený majetek po osvobození zpět nezískal.

Později objekt sloužil například jako Lidová škola umění. Následně se v místě usídlilo ředitelství pekárny a těstárny a architektonicky cenná vila byla zbourána.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám