Hlavní obsah
Dům na první pohled vypadá jako dvojice staveb umístěných těsně za sebou. Foto: Masao Nishikawa

Rodinný dům překvapuje vším - tvarem, velikostí i výhledem

Japonští architekti jsou učiněnými mistry ve vytváření staveb, které se chovají doslova jako chameleoni. Právě takovou vlastnost má i nejnovější japonský projekt nazvaný Acro, jehož autorem je architekt Satoši Kurosaki ze studia Apollo architects & associates.

Dům na první pohled vypadá jako dvojice staveb umístěných těsně za sebou. Foto: Masao Nishikawa
Rodinný dům překvapuje vším - tvarem, velikostí i výhledem

Pozemek lemovaný ze tří stran ulicemi není obvykle právě ideální, protože nenabízí příliš mnoho soukromí. Architekt ovšem dokázal jeho polohu využít k naprosté unikátnosti stavby, kterou na něm postavil.

Myslíte, že se díváte na dvoupodlažní dům? Myslíte, že nabízí výhled do ulice svými velkými prosklenými okny? Omyl! V tomto domku je jen máloco tak, jak se to na první pohled jeví.

Obě části tvoří ve skutečnosti jeden celek.

Foto: Masao Nishikawa

Rodinný dům stojí v nově se rozvíjející rezidenční čtvrti japonského města Čiba. Majitelé pozemku si přáli mít dům, v němž by si mohli užívat nádherných výhledů severním směrem.

Zadní strana domu

Foto: Masao Nishikawa

Trojúhelníková terasa vystupuje nad okolní terén.

Foto: Masao Nishikawa

Architekt tedy navrhl stavbu tvořenou zdánlivě dvěma těsně sousedícími objemy. Sněhově bílým boxem, na nějž navazuje černá vyšší část s velkým prosklením mohutně stíněným dlouhým přesahem pultové střechy.

Nápaditě je vyřešeno osvětlení terasy, které nabídne dostatek světla pro posezení, nebo třeba pozdní večeři, neruší přitom nikterak sousedy.

Foto: Masao Nishikawa

Jaké překvapení ovšem čeká návštěvníka, když do domu vstoupí. Stavba totiž nejenomže tvoří jeden kompaktní celek, ale navíc je ve skutečnosti pouze jednopodlažní!

Z domu je díky jeho poloze hezký výhled daleko do okolí.

Foto: Masao Nishikawa

Nádherné výhledy vůbec nenabízí ona vyvýšená část, jak by se mohlo zdát při pohledu z ulice nebo na snímcích, ale velká trojúhelníková terasa schovaná vzadu, za domem. Prosklení v horní části domu má „pouze” funkci světlíku.

Hlavní prostor domova působí dojmem, jako by se člověk nacházel v podkroví vyšší budovy. Pohled přes terasu jej pak v tomto dojmu jen utvrzuje.

Foto: Masao Nishikawa

Společenská zóna domu je umístěna v zadním traktu. Z čelní strany získává světlo díky velkému prosklení v horní části, výhledy na město ale nabízí na druhé straně, kde je i terasa.

Foto: Masao Nishikawa

Pohled od terasy na vstup do domu a první z pokojů.

Foto: Masao Nishikawa

V přední, nižší bílé části je dětský pokoj (v plánku původního návrhu jsou zakresleny pokoje dva) a ložnice rodičů.

V zadní části domu, s maximem soukromí, a přitom spoustou světla i požadovaným krásným výhledem, je společenská zóna sestávající z kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, na něž přímo navazuje již zmíněná terasa.

Pohled od hlavního společenského prostoru a toalety. Po pravé straně je kuchyň, vlevo jsou dveře do ložnice a pokojů.

Foto: Masao Nishikawa

Kuchyň je spojena se společenskou zónou domácnosti. V soukromých pokojích jsou pouze úzká okna u stropu, která zajistí určité množství světla i přes den, ale neumožní kolemjdoucím volně nahlížet dovnitř.

Foto: Masao Nishikawa

Šikmý strop daný šikmou střechou navíc navozuje ve společenské části pocit, že je člověk v podkroví vícepodlažního domu. To podporuje i pohled ven do okolí, které je pod úrovní terasy.

Půdorys, studie a bokorys domu

Foto: Apollo architects & associates

Technické parametry:
Výměra pozemku: 248,48 m²
Celková plocha domu: 126,44 m²
Konstrukce: Dřevěná

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků