Hlavní obsah

Rodinný dům, který dosáhl takřka až na vrchol

Novinky, nes

Letošní ročník Stirlingovy ceny, kterou pravidelně uděluje profesní organizace britských architektů, tzv. RIBA (Royal Institute of British Architects), zaznamenal jednu malou mimořádnou událost. Do úzké skupinky šesti projektů, mezi nimiž odborná porota vybírala definitivního vítěze, se po dlouhých 15 letech probojoval realizovaný návrh rodinného domu. Ten bohužel vítězné ocenění nezískal a zůstal těsně pod vrcholem. Pojďme si jej i tak představit.

Foto: Charles Hosea

Dům je navzdory nemalému půdorysu navržen tak, že s krajinou téměř splývá.

Článek

Betonový dům je dílem architektů ze studia Loyn & Co a stojí na hranicích Walesu, v oblasti zvané Forest of Dean. Jeho majiteli je pár výtvarníků v důchodu.

Odborná porota na něm ocenila především způsob, jakým tvůrci pracovali s prostorem, zanořením některých jeho částí pod povrch země a především práci architektů se světlem a výhledy.

Dům stojí na jižně orientovaném mírném svahu a kolem něj se rozprostírá pozemek o výměře 1,6 ha. Na jeho místě stála trojice budov, které nový objekt nahradil. Dvě z nich přitom proměnil v prostory ponechané v exteriéru.

Foto: Charles Hosea

Na jih směřující fasáda je v maximální míře otevřena. Dům tak může přijímat spoustu tepla ze slunečního svitu během chladnějších dnů a zároveň je z něj pěkný výhled do okolní krajiny.

Architekti stavbu od začátku koncipovali jako energeticky úspornou a trvale udržitelnou.

Požadavky na dům, jež měli klienti studia, byly v některých ohledech ve stejné míře předpokládatelné, jako specifické. Bývalí profesionální výtvarníci si přáli dva ateliéry. To v praxi znamenalo vytvořit dvě větší místnosti, které budou mít spoustu denního světla, ideálně přicházejícího stropem. Zároveň nesměl chybět prostor, jejž by využívali jako galerii pro výstavu svých děl.

Foto: Charles Hosea

Druhé jezírko je umístěno hned vedle domu.

Další požadavky majitelů stavby patřily už k běžným. Manželé si přáli moderní dům, který by měl pokud možno nadčasový vzhled a byl by hezky začleněn do okolní venkovské krajiny, s níž by byl provázaný. To proto je dům do svahu mírně zanořen a jeho střecha je zelená.

Přírodní porost působí jako přirozený izolant a zároveň stavbu činí v kraji z některých úhlů téměř neviditelnou.

Foto: Charles Hosea

Střecha domu, který je nízkoenergetický a sploňuje požadavky na trvalou udržitelnost, je tzv. zelená. Dobře izoluje a také přirozeně splývá s okolím.

Zároveň se majitelům podařil hezký paradox. Zatímco půdorys stavby zabírající 590 čtverečních metrů je o něco větší než celkový půdorys původních budov, vizuálně působí nový dům jako objemově menší a obecně mnohem nenápadnější.

Foto: Charles Hosea

Důležitou roli hrají prostory v exteriéru domu.

Uspořádání interiéru je následující - dům má pouze přízemí a rozkládá se na téměř obdélníkovém půdorysu, jímž napříč prochází chodba sloužící jako galerie.

Oba ateliéry - mezi něž je vloženo obdélníkové atrium - jsou na pravé straně této chodby, směrem „do svahu”. Stejně je umístěn pokoj pro hosty a místnost pro technické zřízení domu. (Dům je vytápěn tepelným čerpadlem, elektřinu získává ze solárních panelů atd.)

Foto: Charles Hosea

Interiér betonového domu působí vzdušným dojmem. Na jižní straně je velký společenský prostor slučující v sobě obývací pokoj (na obrázku) jídelnu a kuchyň. Navazující dvorek jej odděluje od dvojice pokojů majitelů.

Levá strana domu s výhledem na pozemek je vyčleněna pro denní život manželů. Právě zde je tedy velký společenský prostor sdružující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Také do něj je vložen menší, obdélníkový dvorek s jezírkem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Druhý, větší dvorek pak odděluje společenskou zónu domu od klidové, jež je zastoupena dvojicí pokojů obou manželů. Ty mají vstup společný, stejně jako koupelnu, ovšem paní domu má k pokoji přidruženou šatnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám