Hlavní obsah

Relaxační houpání pomůže tělu i mysli

Právo, Karolina Černá

Zahradní houpačky mají mnoho variant, od závěsných textilních sítí, ratanových křesel a kukaní až po luxusní sedačky a lůžka pod stříškou. Rodina by je měla volit sobě na míru, protože děti venku rozhodně po siestě netouží.

Foto: Mountfield (2x)

Stylové a elegantní závěsné lehátko Serenity s pevnou a odolnou konstrukcí z oceli má stříšku chránící před slunečními paprsky a zaručuje maximální komfort.

Článek

Houpání na talíři, prkně nebo na laně s menšími záchytnými disky slibuje spíše aktivní zábavu, která cílí na schopnost udržet rovnováhu a rozvíjí motoriku dítěte. O důvod více, abychom vybírali bezpečné a stabilní výrobky, což ovšem platí pro nákup všech typů zahradních houpaček.

Foto: Hecht

Zahradní třímístná lavice Berlin se stříškou je z ocelových trubek s komaxitovou povrchovou úpravou. Lavice je zavěšena na vinutých pružinách. Nosnost 240 kg. Cena 4290 Kč.

Hlavně bezpečně

Na trhu jsou houpací lavice, křesla a sedačky nejčastěji se stabilní ocelovou či hliníkovou konstrukcí odolávající korozi i slunečnímu žáru.

Některé výrobky vyžadují pravidelnou obnovu antikorozního nátěru. Výjimkou nejsou masivní dřevěné konstrukce, které dokážeme zrenovovat a impregnovat sami.

Foto: Bauhaus

Houpací set Candy zahrnuje textilní síť a konstrukci z kvalitně zpracovaného smrkového dřeva. Unese 120 kg. Cena 5490 Kč.

Konstrukce musí být bytelná, aby ustála pohyb houpačky při větší zátěži. Záleží také na pevnosti spojů výrobku i na bezpečném zavěšení, ať už na kovovém, nebo dřevěném stojanu, na lanech s oky, na hácích a pružinách.

Kvůli bezpečnosti nikdy nepřekračujeme nosnost určenou výrobcem, hmotnost jednotlivců celého osazenstva na houpačce se sčítá. Pozor u dětských houpaček, které sice mohou mít nosnost až 250 kg, ale jsou-li zavěšené na větvi stromu, záleží také na nosnosti větve!

Foto: Lidl

Playtive Junior houpačka prkno pro děti od 3 do 14 let. Nosnost 100 kg, délka lana 130 až 218 cm, sedák š. 38, v. 16, hl. 9 cm. Cena 199 Kč.

Výplet sedáku a opěradla bývá z umělého ratanu, poplastovaného kovu, tvrzeného plastu nebo z pevné textilenové tkaniny. Měl by být vždy dostatečně tvarově stálý, aby se neproseděl.

Foto: Bauhaus

Třímístná houpačka Hollywood je stabilní díky ocelové konstrukci ošetřené práškovým lakováním. Střecha chrání před deštěm i sluncem. Cena 3890 Kč.

V ceně houpaček bývají zahrnuty polstry (vybíráme tloušťku nabízející pohodlí), případně futonové matrace. Zkontrolujeme, zda sedáky po povrchu výpletu nesklouzávají dolů a mají-li eventuálně možnost fixace.

Pohodlí a design

Pokud již máme zahradní stolovací set, sezení, houpačka by stylem i materiálem s nimi měla ladit.

V případě samostatně stojících kousků u bazénu, pod stromem, či na terase můžeme volit dominantní designový výrobek v pestrém barevném provedení, zajímavý tvarem či použitým materiálem.

Foto: Hecht

Designové houpací křeslo Dream se stříškou. Má jedinečnou, velmi pevnou a stabilní konstrukci. Rám je z ocelových trubek ošetřených kvalitní povrchovou úpravou. Cena 3790 Kč.

Když si rádi na zahradě zdřímneme, porozhlédneme se po rozkládací sedačce, z níž lehce vytvoříme stabilní houpací lůžko.

Před slunečními paprsky i před slabším deštěm ochrání voděodolná stříška s povrchovou úpravou proti UV záření. Pro solitérní odpočinek jsou vhodná závěsná houpací křesla, kukaně, krytá lehátka a textilní sítě.

Foto: Mountfield

Třímístná houpačka Rio s odolnou ocelovou konstrukcí má kvalitní spoje podporující stabilitu. Je vybavena stříškou pro ochranu před slunečními paprsky. Pohodlné polstrování zajišťuje kvalitní odpočinek.

Foto: Hecht

Rozkládací zahradní houpačka Baharu se stříškou je z tropického dřeva meranti. Poslouží také jako lůžko. Rozměry 178 x 235 x 120 cm. Nosnost 300 kg. Cena 9790 Kč.

Pohodlí zajistí i správně zvolený rozměr, délka a šířka sedací, případně lehací plochy, ale také hloubka sedu.

Foto: Bauhaus

Dvoumístná houpačka Swing s ocelovou konstrukcí je ideální na zahradu i terasu. Rozměr 125 x 195 cm, síla polstrů 5 cm. Cena 7290 Kč.

Ke komfortu patří také snadná údržba houpaček, jednoduché čištění, snadná manipulace při rozložení a možnost skladování přes zimní sezonu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Zahradní houpačky

Houpání ovlivňuje mozek

Předozadní houpání aktivuje mozek, zejména v jeho kreativní části. Navíc prokrvuje tělo. Během něj se nám zvyšuje teplota i pocit dobré nálady.

Rytmické plynulé boční houpání tělo zklidní natolik, že začneme usínat. Spánek je hlubší, což příznivě ovlivňuje naši paměť i myšlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám