Hlavní obsah

Rekreační objekt proměnili v klidný domov uprostřed zeleně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovský dům majitelé nejdříve využívali jen k rekreaci. Rozhodli se však pro kompletní rekonstrukci a nyní si užívají klidné bydlení uprostřed zeleně. Zároveň chválí blízkou dostupnost do jihočeského krajského města.

Foto: Velux (6x)

Práce na zahradě je velkým koníčkem majitelky. Ctí okolní krajinu, usazuje kameny, předělává chodníčky, pěstuje květiny a bylinky.

Článek

K domu patří polnosti, více než 15 hektarů, ale samotná obytná stavba zabírá jen asi 220 m2. Majitelé mají k půdě a přírodě hluboký vztah, který se dědí po generace.

Citlivě zvelebují exteriér – jejich zahrada, s láskou opečovávaná, působí přirozeně a harmonicky splývá s krajinou. Nepřehlédnutelné je přírodní jezírko a solitérní kameny.

Zimní zahradu milují

Nejoblíbenější částí domu je zimní zahrada, z níž je nádherný výhled do okolí. Aby dobře sloužila lidem i rostlinám, majitelé ji rozdělili na dvě části s individuálními topnými okruhy.

Foto: Velux

Zimní zahrada je rozdělena na dvě části, které se rozdílně vytápějí. V jedné jsou uspokojené pěstební nároky rostlin, v druhé je relaxační prostor pro majitele.

Bližší část ke kuchyni je relaxační a využívá se po celý rok, zbývající prostor zabírají rostlinky, zejména královny květin – orchideje. Rostliny mají speciální teplotní i vlhkostní režim a zazimované jsou při 10 °C.

Přísun světla bezpečně jistí fasádní a střešní okna (mají polyuretanovou ochrannou vrstvu, uvnitř dřevěné jádro), která se ovládají automaticky a reagují hbitě na vyšší teplotu či nečekaný venkovní déšť.

Rekonstrukce na jeden zátah

Obytný rekreační dům prošel náročnou přestavbou. Hlavním požadavkem byl výběr kvalitních materiálů a energetická úspornost.

Majitelé hned od začátku přistupovali k rekonstrukci s tím, že vše zvládnou kompletně, aby v budoucnu nemuseli provádět dodatečné stavební úpravy.

Foto: Velux

Manželé mají rádi přírodní materiály a využívají možnosti přiznaných trámů. Podlaha je pro snazší údržbu keramická a vinylová s dekorem dřeva.

Starý dům dostal i novou fasádu a v místě původních hospodářských staveb stojí nová přístavba. Respektuje původní půdorys rozlehlých staveb, ale obvodové zdi jsou komplet nové, postavené z cihlového zdiva se zateplením. Jediným prvkem, který zůstal zachován, je štítová střecha.

Foto: Velux

V nové přístavbě se nachází volně propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem. Prostor shora osvětluje denní světlo, které vstupuje střešními okny.

Neplánované podkroví

Původní dům dnes obývají starší dcery, které jsou dospělé a rodiče pravidelně navštěvují. A právě v této obytné části se první úvahy o přestavbě nakonec zcela liší od finálního výsledku.

Majitelé si nejdříve přáli interiér s vysokými stropy, ale nakonec v patře neplánovaně vzniklo podkroví, za což jsou nyní rádi. Zjistili totiž, že potřebují úložné prostory.

Foto: Velux

V původním starším domku vzniklo neplánovaně podkroví, které obývá nejmladší dcera.

Instalovali proto do patra rozvody topení, vody a prostor následně zateplili. Nakonec položili podlahu, a tak vzniklo podkroví, kde jsou pracovny (hostinské pokoje) a dětský pokoj.

Tam, kde původně bývaly hospodářské budovy, je centrální společenský prostor, který velkoryse prosvětlují střešní okna. Obývací pokoj je volně propojený s kuchyní a jídelním koutem.

Foto: Velux

Vstup do zrekonstruovaného domu okamžitě zaujme upravenou zahradou, které vévodí nádherné přírodní jezírko.

Ložnice se nachází za jídelním koutem a je z ní možné přímo vstoupit do vnitřního atria.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kuchyňský kout, kde majitelka vaří, propojuje společenskou zónu se zimní zahradou plnou zeleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám