Hlavní obsah
Nově přistavěná část s knihovnou zaujme hned na první pohled velikým oknem. Foto: Antonin Ziegler (9x)

Pýchou nové přístavby je prostorná knihovna a okno přes celou stěnu

Jednoduše řešenou přístavbu ke starému venkovskému domu v městečku Senneville-sur-Fécamp v Normandii navrhl pařížský architekt Antonin Ziegler. Její interiér zalévá světlo proudící velkým oknem sahajícím téměř přes celou jednu stěnu.

Nově přistavěná část s knihovnou zaujme hned na první pohled velikým oknem. Foto: Antonin Ziegler (9x)
Pýchou nové přístavby je prostorná knihovna a okno přes celou stěnu

Na rozdíl od původního rozšíření, které jakž takž odpovídalo stylu domu, se architekt vydal zcela novou cestou a záměrně nový objekt k ničemu v okolí nevztahoval.

Přístavba s plochou 60 m2 tak působí dojmem samostatné budovy, byť je ve skutečnosti propojena s domem.

Z exteriéru architekt pužil černé překližkové desky, v interiéru jim ponechal původní barvu.

Foto: Antonin Ziegler

Pod knihovnou je prostorná garáž.

Foto: Antonin Ziegler

Zatímco původní rozšíření domu sloužilo jako garáž a kůlna, nová přístavba má dvě výškové úrovně.

V přízemí zůstala zachovaná garáž, nad ní je pak hlavní důvod všech změn - prostorná a především bohatě vybavená knihovna s čítárnou, o níž majitelům domu šlo především.

Boční stěna garáže není zcela uzavřena.

Foto: Antonin Ziegler

Přístavba je z exteriéru i v interiéru obložena překližkovými deskami. V interiéru jim architekt ponechal původní barvu, venkovní desky jsou černé.

Ústředním prvkem přístavby je obrovské okno směřující do zahrady domu. Čtenář pohodlně usazený v lenošce a listující v knížce má tak možnost kdykoli odtrhnout oči od stránek a zahledět se ven do přírody, která jako by byla v knihovně přítomna spolu s ním.

Do knihovny se vchází po několika schodech vedoucích od nově vybudovaného vstupu do domu.

Foto: Antonin Ziegler

Součástí rozšíření stavby byla i mírná změna v uspořádání interiéru samotného domu. Tu podmínila změna umístění vstupu do domu. Nově se vchází v místě propojení starého stavení a přístavby.

Někdejší dvojici oddělených místností sloužících jako jídelna a obývací pokoj architekt sloučil do společného prostoru fungujícího jako kuchyň s jídelnou a obývací pokoj dohromady. V horním patře je pak uložena ložnice majitelů doprovozená koupelnou a samostatnou toaletou.

Police plné knih a spousta světla. Tak si člověk představuje soukromou knihovnu s čítárnou.

Foto: Antonin Ziegler

V interiéru se opakují svítidla s hravou pravidelností připomínajíce v podvečer poslední záblesky slunečních paprsků.

Foto: Antonin Ziegler

Do knihovny se vchází od vstupních dveří, na úrovni horního patra již nově přistavěná část propojena s hlavní budovou není.

Pro důkladné osvětlení při četbě za večerů a šera pak nechybí klasické zářivky.

Foto: Antonin Ziegler

Foto: Antonin Ziegler

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků