Hlavní obsah
Pod okny jsou na míru zhotovené nábytkové moduly, které slouží k uložení lůžkovin, studijních potřeb a kryjí i radiátor. Foto: Lukáš Hausenblas

Půdní byt ukrývá nevšední řešení a rafinované detaily

Možnost získání půdního bytu na pražských Vinohradech upoutala pozornost majitele na základě doporučení. Vzhledem k tomu, že v Praze trávil pracovně poměrně hodně času a současně tu pobýval v pronajatém bytě na studiích i syn, rozhodl se tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou.

Pod okny jsou na míru zhotovené nábytkové moduly, které slouží k uložení lůžkovin, studijních potřeb a kryjí i radiátor. Foto: Lukáš Hausenblas
Půdní byt ukrývá nevšední řešení a rafinované detaily

Bylo rozumnější investovat do vlastního a splácet hypotéku než platit vysoké nájemné. K půdě se majitel dostal v okamžiku, kdy chyběla jen nová střecha.

Dispoziční uspořádání mu však naprosto nevyhovovalo, proto se obrátil na příbuzného člena rodiny, architekta Martina Franka ze studia Deconcept.

Nový projekt interiéru odráží dokonale hospodárné využití každého centimetru se spoustou rafinovaných detailů a nevšedních řešení, z nichž mnohá na první pohled ani nepostřehnete. Tato půda totiž nabídla jen 60 m2.

Architekt důmyslně eliminoval nadbytečné metry v ložnici a přeskupil uspořádání interiéru tak, že získal centimetry pro velký obytný prostor, kam se nyní vejdou dvě velké rozkládací pohovky. Příležitostně tak může v Praze pohodlně pobývat i šestičlenná rodina majitele.

Úložné prostory ve vstupní chodbě jsou opatřeny dveřmi se zrcadly. Bíle lakované police z kovu v celkové délce sedmi metrů jsou vyrobené na míru a doplněné typovými nábytkovými skříňkami různých hloubek (IKEA).

Foto: Lukáš Hausenblas

S ohledem na krovy, nosné sloupy a komín architekt zcela přetvořil dispozici bytu. Maximální úložný prostor situoval do zadní části interiéru bez okna a do koupelny začlenil prostorný sprchový kout.

Veškeré spotřebiče rafinovaně ukryl do nábytku. Například za pračku, do hloubky dosahující až jeden metr, umístil plynový kotel, který je ale pro pravidelné revize snadno dostupný.

Stačí vyndat skleněné poličky a otevřít zadní dvířka. Stejně nezvykle a chytře pracoval architekt s hloubkou části kuchyňské linky, která je za dřezem podstatně hlubší, umožnuje tedy stálé umístění předmětů na pracovní desku.

Kuchyň je plně vybavena všemi spotřebiči. Trouba je záměrně posazena níž k podlaze, aby bylo možné do sestavy nábytku začlenit aspoň jednu zásuvku pro příbory.

Foto: Lukáš Hausenblas

Z druhé strany tak zasahuje do vnitřního prostoru hlubokých šatních skříní ve vstupním prostoru, které místy dosahují až 90 cm. Skvěle tak funguje i obrácené využití rozdílných hloubek skříní v předsíni, které jsou z důvodu optického zvětšení a prosvětlení prostoru opatřeny zrcadly na čelních dveřích.

Zrcadla architekt aplikoval také na zadní stěnu kuchyňské linky a boční zeď. Aby byla kuchyň skutečně plnohodnotně vybavena všemi nezbytnými spotřebiči, architekt ji elegantně tvaroval a prostřednictvím nábytkového modulu vysunul do prostoru obývacího pokoje. Získal tak prostor k umístění chladničky s mrazničkou a další úložné prostory.

Barevnost i kvalita dlažby developera zcela vyhověly a zapadly do celkového konceptu architekta, který celek dotvořil až do posledních detailů včetně obrazových dekorací.

Protože si majitelé přáli vytvořit byt v nízkém rozpočtu, pořídili hodně vybavení v IKEA.

Shodou okolností se bez příplatku, tudíž bez nadstandardu, podařilo zajistit i kvalitní bílou podlahu.

Autor: Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků