Hlavní obsah
Hlavní místnost bytu je světlá a vypadá větší, než ve skutečnosti je. Foto: Edouard Brunet Architecte (10x)

V samém centru francouzského města Tours, v domě postaveném brzy po druhé světové válce, se majitelé rozhodli nechat rekonstruovat a modernizovat jeden z bytů. Oslovili dvojici architektů - Edouarda Bruneta a Julii Duchateauovou.

Hlavní místnost bytu je světlá a vypadá větší, než ve skutečnosti je. Foto: Edouard Brunet Architecte (10x)
Proměna dodala poválečnému bytu moderní nádech

Byt není zrovna velký, nabízí plochu 65 čtverečních metrů, jeho původní dispozice byla 3+1. V původní podobě byla většina instalací, ať již elektřiny, vody nebo vytápění ponechána na povrchu, bez zakrytí. Celý byt pak byl před proměnou v původním stavu, jak byl kdysi navržen a postaven, nikdy neprošel žádnou úpravou.

Stěna v hlavní místnosti slouží nejenom jako úložný prostor, je v ní zakomponovaný i pracovní stůl, televize a také například boiler a lednice.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Architekti nejprve opticky zvětšili jeho objem odstraněním dvou příček a propojením společenských místností do jednoho prostoru, v němž na sebe nyní i logičtěji navazuje kuchyňská zóna, jídelní zóna a obývací část.

Díky tomu, že je společenská část bytu propojena do jednoho celku, může jí nově mnohem volněji prostupovat světlo, které přichází ne právě velkými okny na východě a na severu. Byt i tak působí mnohem větším a vzdušnějším dojmem.

Kuchyň je zařízená důsledně jen v bílé barvě.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Aby právě tento pocit ještě více podpořili, navrhli architekti veškerý nábytek jako jednu velkou stěnu s ponechanými průchody v místě dveří. Ve stěně je dovedně skryt nejenom boiler a lednice, ale také zakrývá veškeré rozvody, které díky tomu nebylo nutné nákladným způsobem zasekávat do zdi.

Kromě toho je ke stěně připojen psací stůl, je v ní zabudovaná knihovna a další úložné prostory, v neposlední řadě se do ní vešla v rohu i televize. Různá hloubka potřebná k ukrytí různě objemných prvků dodává místnosti na dynamice.

Nejtmavším prvkem v hlavní místnosti bytu je podlaha.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Zvláštní pozornost věnovali architekti volbě barev. Předsíň, do níž návštěvník přichází, a odkud se vstupuje do ostatních místností bytu, je vymalovaná matnou černou barvou. Místnost tak podle jejich přesvědčení působí kompaktněji.

Zároveň dojem velkého prostoru v hlavní místnosti bytu, jež je naopak vymalována lesklou bílou barvou, působí mocněji.

Do stěny je například kromě psacího stolu zakomponovaná i nika na televizi.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Bílou barvu zvolili architekti rovněž pro veškeré zařízení kuchyně, aby její přítomnost ve společném prostoru tolik nečněla na úkor jiných zón. V tomto směru šli tak daleko, jak to jen bylo možné. A tak nejsou bílá jen dvířka skříněk, nebo pracovní plocha, ale dokonce i varná plocha, dřez a kohoutek u něj.

Kuchyňská zóna je od zbytku prostor oddělena pracovním pultem.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Bílou barvu kuchyně dovedli architekti k dokonalosti bílým dřezem, bílou varnou deskou a dalšími prvky.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Z relativně malého bytu vytvořila dvojice architektů několika úpravami a vhodnou volbou barev domov, který působí moderním, vzdušným dojmem, to vše finančně únosnou cestou.

Stejný minimalistický styl, který je v hlavní místnosti bytu použili architekti také například v ložnici.

Foto: Edouard Brunet Architecte

Původní podoba bytu

Foto: Edouard Brunet Architecte

Nová podoba bytu

Foto: Edouard Brunet Architecte

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků