Hlavní obsah

Pro společenský ruch i soukromí, dům na venkově má dost místa pro obojí

Novinky, Jana Nesvadbová

Elegantní, vzdušný, prostorný. Tak bývá nazýván tento dům v Kalifornii, kousek nad vesnicí Healdsburg. Díky zdařilému návrhu, za nímž stojí architekti ze studia Feldmann Architecture, nabízí svým majitelům spoustu místa pro časté společenské akce, zároveň však, když večer pokročí, poskytne zrovna tak příjemné soukromí a samotu. O romantice ani nemluvě.

Foto: Joe Fletcher

Společenské křídlo domu připomíná v teplých dnech spíše pavilon.

Článek

Dům o ploše podlah 270 m² je tvořen centrální částí, na niž z obou stran navazují dvě křídla. V geometrickém středu je nečekaně, ale ve skutečnosti velmi prakticky, umístěna garáž pro dva vozy a s ní sousedící mediální místnost.

Foto: Joe Fletcher

Dům působí v krajině nenápadně.

Z garáže se vchází do chodby, která funguje jako páteř domu a propojuje společenskou zónu se soukromou. Po několika schůdcích se napravo od garáže vystupuje do výše umístěného křídla, kde se odehrává každodenní život majitelů a také veškeré společenské akce s jejich hosty.

Foto: Joe Fletcher

Ze společenského křídla se volně vychází na terasu až k bazénu.

Foto: Joe Fletcher

Stěny hlavního společenského prostoru tvoří velké prosklené panely, které lze vyklopit směrem vzhůru.

Velký prostor vznikl propojením obývacího pokoje, jídelní zóny a menší kuchyně. Zajímavostí je druhá, větší kuchyně, která je v samostatném boxu za menší kuchyní. Zdvojení kuchyně odpovídá životnímu stylu majitelů. Ti se rádi baví, a tak pro potřeby společenských akcí a večírků mají větší kuchyň zvlášť, určenou pro pracovníky cateringu. Naopak, pokud majitelé tráví čas sami a chtějí si jen sem tam něco uvařit, používají menší kuchyň.

Foto: Joe Fletcher

Pro běžné vaření slouží menší kuchyň, pro přípravu občerstvení během společenských akcí je vyhrazena větší kuchyně v samostatném boxu.

Foto: Joe Fletcher

Z domu je nádherný výhled do okolí.

Architektonickým bonbónkem je právě podoba společenské místnosti domu. Její obvodové stěny tvoří velkoformátové prosklené panely. V případě nepříznivého nebo chladnějšího počasí nabízejí nádherné výhledy do okolní krajiny. Je-li ovšem teplo, lze je všechny vyklopit vzhůru, a toto křídlo domu jako by se v tu chvíli proměnilo v zahradní pavilón. Interiér domu se tu tak plynule propojuje s exteriérem, kde je krytá terasa s venkovním krbem pokračující pak - již nezastřešena - k bazénu.

Foto: Joe Fletcher

Vysoký strop je obložen speciálními panely tlumícími hluk.

Foto: Joe Fletcher

Na stíněné terase je posezení a také venkovní krb.

Dům má ve společenské části vysoké stropy, obložené perforovanými panely. Jejich účelem je tlumit hluk, když se zábava v pozdních hodinách příliš rozbouří.

Zcela jiný svět nabízí druhé, soukromé křídlo domu. Za garáží a teprve až za mediální místností je možné objevit ložnici majitelů. Na ni navazuje koupelna a šatna. Vysoce praktickým detailem je uschování uzavíratelné toalety až za koupelnu a šatnu. Vlastní koupelna je od ložnice oddělena velkými posuvnými dřevěnými dveřmi.

Foto: Joe Fletcher

Vana v koupelně je zapuštěna pod úroveň podlahy.

Foto: Joe Fletcher

Koupelnu od ložnice oddělují dřevěné posuvné dveře.

Také ložnice má stěny z velikých prosklených panelů, které lze v případě potřeby zcela vyklopit. Jak poznamenávají architekti, ložnice nabízí naprosté soukromí, zároveň však veliká okna nabízejí výhled do okolí, jehož nádherná krajina je tím prvním a posledním, co člověk během dne spatří.

Foto: Joe Fletcher

Výklopné panely jsou i v ložnici.

Pro hosty majitelů domu je vyhrazen samostatný domek, který je jen pár kroků od domu, směrem za ložnicí majitelů.

Foto: Feldman Architecture

Dispozice domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám