Hlavní obsah

Přízemní dům na venkově skvěle zapadl. I s moderními prvky

Právo, Sylva Svobodová

Moderní přízemní dům, který se hodí na venkov – takové bylo zadání pro architekta. Nebyl limitován velikostí pozemku, měl volnou ruku ve výběru materiálů a majitelé byli kreativně nakloněni všem dobrým nápadům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodinný dům má velký pozemek, který je určen ke sportování, relaxu a zábavě. Na zahradu s bazénem lze vstoupit ze všech místností (obývací pokoj, dětské pokoje, ložnice).

Článek

Kvalitu bydlení ovlivňuje zejména místo, ve kterém se dům nachází. V tomto případě jsme zavítali do malebného Podkrkonoší, odkud lze za jasného počasí vidět na Sněžku a hřebeny našich nejvyšších hor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velmi prostorná vstupní hala propojuje hlavní vstup do domu se zadní částí zahrady. Jemně se opět prolínají barvy bílé, šedé a krémové. Na podlaze odolná vinylová krytina.

Pozemek majitelů je natolik rozsáhlý, že bylo zbytečné ho oplocovat, protože sousedé je neruší. Zahrada volně navazuje na louky a blízký les, a protože je majitel vášnivý myslivec, umí si těchto bonusů náramně užívat.

Přízemní dům, připomínající tvar písmene L, skvostně zapadl do zdejší krajiny a díky proskleným plochám je s ní přirozeně v kontaktu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z jídelny a obývacího pokoje je krásný výhled do okolní krajiny, Přirozené denní světlo vstupuje do prostoru atypickými okny, včetně tzv. bazilikového.

Dvě křídla s atriem

Majitel plně důvěřoval svému architektovi a dům přesně podle projektu zrealizoval. Jednoduše řečeno, ideální spojení, které se hned tak ani jednomu nestane.

„Rodinný dům je navržený jako přízemní a z části je krytý zemí. Vzhledově jsme pracoval se skladbou jednoduchých objemů, které jsou na hlavní hmotě domu vygradované a tvarově mají připomínat řešení se sedlovou střechou,“ vysvětluje architekt z firmy Gebas ateliér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní obytný prostor volně navazuje na jídelnu, kuchyň a slouží k relaxaci, setkávání přátel a rodiny. Má i krb, který příležitostně temperuje všechny obytné místnosti.

Výsledkem je do detailu propracovaný, logicky promyšlený a hlavně plně funkční bezbariérový dům nabízející dostatek úložných prostor a soukromí pro každého člena rodiny.

Rodinný dům má dvě hlavní křídla, která spojuje prostorná vstupní hala a malé venkovní atrium.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostorná kuchyň paní domu je zhotovená od truhláře na míru přesně podle návrhu architekta. Kombinace barev šedá, bílá a dřevo.

„Dříve jsme bydleli v půdním podkrovním bytě v centru města, ale s manželkou máme rádi venkov, přírodu, proto jsme se pustili do stavby a zanedlouho jsme se také odstěhovali. Přáli jsme si dům bez schodů a překážek, komfortní, útulný a otevřený do krajiny,“ vysvětluje majitel domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ze společné chodby se vchází do zadního křídla domu. Tam mají svoje soukromí rodiče: šatnu, koupelnu a dvě ložnice.

Pro jejich děti je to naprosto ideální, do školy jezdí na kole nebo v zimě na sáňkách přímo z kopce dolů. Na venkově je určitá volnost, oba kluci mají možnost se vyřádit, aniž by se o ně rodiče strachovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodiče mají soukromou koupelnu vyladěnou do posledního detailu. Decentní a čisté linie sanity jsou perfektně sladěné se dřevem v kombinaci s šedou dlažbou a pohledovým betonem.

Prostorný dům má velkou garáž, do níž se pohodlně vejdou tři automobily, zahradní technika a také motorky, které jsou velkou vášní našeho hostitele.

Dům má ve výsledku užitnou plochu přibližně 240 m2, z toho samotná garáž 120 m2.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětský pokojík jednoho ze synů. Z místnosti lze vstoupit přímo na prostornou zahradu a užít si volnost.

Aby takový objem nevypadal jako monolit, architekt přišel se zajímavým řešením: dům „seskládal“ z několika kubistických tvarů, dynamiku a hravost do projektu vnesl díky šikmým křivkám a použití obkladového kamene.

Majitelé mysleli při realizaci domu také na odpočinkovou část, proto nechybí místo na grilování v plenéru, zastřešený venkovní bazén a vinný sklípek s lahvemi archivních vzorků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodinná koupelna, kterou využívají hlavně synové. Obklady v decentních odstínech šedé vyvažuje na míru zhotovený dřevěný nábytek.

Interiér dělený na zóny

Pomyslnou křižovatkou je prostorná hala, z níž lze vyjít druhou stranou do atria. Na jedné straně má křídlo, v němž je situovaná velká kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Je to v podstatě společenská část, kde se pohybují návštěvy, kde se nachází technické zázemí domu, jsou tu úložné prostory a koupelna s toaletou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dostatečně velké úložné prostory ocení každá rodina. Ideální je šatna jako samostatná místnost.

V druhém bočním křídle je klidová zóna, která je logicky rozdělena na dvě části: v jedné mají svůj prostor děti, ve druhé rodiče.

Dva dětské pokoje a jedna společná koupelna potomků je vepředu, v zadní části křídla je šatna rodičů, dvě ložnice a koupelna manželů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitel domu má skvělý archiv vybraných odrůd vína z celého světa.

Nábytek a kuchyňskou linku vyrobil na míru šikovný truhlář podle zadání architekta. Celý dům se nese v decentních nadčasových barvách, které se neokoukají: vévodí tu odstíny šedé (pohledový beton, betonová stěrka) v kombinaci s bílou a jemně krémovou.

Útulnost a vřelost vždy do rodinného domu přináší dřevo, v tomto domě je oblíbenou dřevinou americký ořech.

Technické údaje:

Obecné: nízkoenergetický dům blížící se hodnotám pasivního, nemá ale rekuperaci. Zděná nosná konstrukce z keramických tvárnic. Zateplení polystyrenem o síle 160 mm.

Okna: plastová, izolační trojskla, zvenku hliník, z vnitřní pohledové strany má dekor dřeva.

Podlahy: vinylová krytina, v koupelnách dlažba, v dětských pokojích koberec.

Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové vytápění, doplňkové vytápění — krb, kondenzační plynový kotel. Náklady na vytápění cca 3500 Kč/měsíc.

Realizace: firma INVEKO CZ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám