Hlavní obsah

Prestižní designové ocenění Red Dot získaly i české vychytávky

Novinky, Kristýna Křížová

Jedna z nejprestižnějších světových cen za design Red Dot putuje do Bílovic za stojan na kola Meandre. Neztratil se v těžké konkurenci světových výrobků, stejně tak jako například důmyslný stůl s názvem WOT od společnosti Techo. Červená tečka ceny Red Dot je vizitkou perfektního designu.

Článek

Stojan na kola zaujal mezinárodní porotu svým unikátním konceptem adaptabilních měkkých drážek a originálním tvarem gumového pásu. Vymysleli ho David Karásek a Radek Hegmon. Jejich produkt se tak může pyšnit prestižním označením červeného spirálovitého kola na bílém pozadí.

"Všechny produkty, které v soutěži získaly ocenění, musely mezinárodní odbornou porotu přesvědčit o své kvalitě. Jsou to produkty, které nad ostatními vyčnívají svým vynikajícím designem a inovativní přístupy a tyto kvality ověřují v jedné z nejnáročnějších designových soutěží na světě," vysvětluje odborník na design, profesor Dr. Peter Zec, prezident soutěže.

Soutěž, založená Eero Saarinenem a Charlesem a Rayem Eamsovými má dlouhou šedesátiletou tradici a mezi oceněnými najdeme ta největší jména z historie i žhavé současnosti průmyslového a grafického designu.

Nejprestižnější evropská cena za design s názvem Red Dot, udělovaná centrem Nordrhein Westfalen v Essenu, je pro výrobce důležitým oceněním.

Rozkládací podložka po vzoru dětských hraček

Letos ji získala i dřevěná rozkládací podložka Online ze stejnojmenné produktové linie. Ta byla oceněna za kvalitu a výborný design. Odborná porota vyzdvihla její vtipné řešení i jednoduchost.

Hodnotící komisaře oslovilo kouzlo jednoduchosti ve spojení s přírodním materiálem podložky. „Dětství je úžasné tím, že je plné hraček a her. A právě jejich rozmanitost je častým zdrojem nápadů pro realizaci produktů pro každodenní potřebu,“ řekl o své inspiraci Petr Tesák, autor designu podložky.

Ultralehký stolový systém WOT zaujal inovativností a elegancí

Interiérová firma Techo získala prestižní ocenění Red Dot za průmyslový design univerzálního stolového systému WOT. Stůl má ultralehkou sendvičovou konstrukci desky s aluminiovým jádrem, která se používá v leteckém a automobilovém průmyslu. Díky speciální technologii se na výrobě stolu ušetří podstatná část materiálu.

Letošního ročníku se v rámci kategorie Průmyslový design zúčastnili designéři a společnosti z 57 zemí s celkovým počtem 4252 přihlášených produktů.

Výrobky spolu soutěžily o nejzajímavější a nejinovativnější návrh. Slavnostní předávání cen Red Dot se uskuteční dne 5. července 2010 v opeře Aalto-Theater v Essenu.

Od 6. července do 1. srpna 2010 pak budou vítězné produkty k vidění na výstavě s názvem „Design na scéně - vítězové ocenění Red Dot: Průmyslový design 2010" v Red Dot design muzeu v prostorách „Zeche Zollverein“.

Ocenění Red Dot je možná na škodu, že je jich každý rok až příliš velké množství v mnoha kategoriích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám