Hlavní obsah

Pracovní stanice je mnohem zábavnější a zdravější než obyčejný psací stůl

Novinky, nes

Pracovní stanice se těší čím dál větší pozornosti nejen odborníků, ale i laiků. A není divu. Čím více jsme okolnostmi poutáni k práci s počítačem vsedě za stolem, tím dychtivěji hledáme cokoli, co by nám tuto nudnou pozici zpestřilo a zpříjemnilo. I proto se hitem internetu v posledních dnech stala nová pracovní stanice, na jejímž vývoji pět let pracoval tým techniků a designérů a která umožňuje pracovat prakticky v jakékoli poloze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní pracovní místo umožňuje pracovat vleže, vsedě i vestojeVideo: Reuters

 
Článek

Jak totiž z rozsáhlých výzkumů návrhářů vyplynulo, právě možnost měnit při práci průběžně polohu je to, co člověku při práci s počítačem nejvíc chybí a vadí. Jak autoři stanice zjistili, možnost při práci tu stát, tu sedět, tu skoro si poležet je nejenom zpestřující, ale i zdravá. A právě proto se na variabilitu pozic soustředili.

Pracovní stanice Altwork stejnojmenné kalifornské společnosti nemá možná tak fantaskní vzhled, jako Štír (čtěte zde), nabízí však ještě větší polohovatelnost veškerých částí, a to ve výrazně subtilnějším provedení.

Foto: Reuters

Stanice Altwork možná více připomíná zubařské křeslo než psací stůl, rozhodně je však mnohem pohodlnější a zdravější.

V základních polohách tak může sloužit jako tradiční psací stůl, eventuálně jako zvýšený pult pro práci vestoje anebo pohodlné křeslo až s horizontálním nakloněním pro chvíle relaxu nebo třeba hraní méně náročných her. Majitel však má možnost využít i nepřeberné množství mezistupňů mezi nimi a přizpůsobit tak své pracovní místo přesně svým potřebám.

Zajímavou vlastností je zadní úložný prostor, který počítá s umístěním počítače, pokud majitel nevyužívá jako hlavní pracovní pomůcku laptop, který se jinak umísťuje dopředu vedle displeje. Logickým doplňkem jsou kolečka, protože stanicí o hmotnosti okolo 115 kg by jinak bylo dost obtížné manipulovat. Známkou toho, že designéři mysleli skutečně na vše, je šířka umožňující projetí standardně širokými dveřmi.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Maximální hmotnost uživatele je rovněž cca 115 kilogramů, minimální výška 155 cm a maximální 193 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor na chyby v odvětrávání rodinných domů

Zateplování rodinných domů je rozšířeným trendem, který v posledních letech podporoval i stát, například prostřednictvím programu Zelená úsporám. Zateplování...

Výběr článků

Načítám